Taktikai elemzés

Négy bajnoki döntetlen és egy kéthetes, edzőtáborozással egybekötött téli szünetet követően az Arsenal a Newcastle Uniteddel nézett farkasszemet. Azzal a Newcastle-lel, amely játékban ugyan messze a leggyengébb csapat a Premier League-ben (-22.1-es xG különbséggel a 20. helyen állnak a vonatkozó táblázaton), de ennek ellenére a forduló előtt pontosan ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint az Ágyúsok.Ez elsősorban az óriási mázlinak, na meg annak köszönhető, hogy a kellemetlen, extrém módon védekező játékstílusukkal több nagyobb csapat orra alá is borsot törtek már az idei szezonban. Steve Bruce csapata például hazai pályán pontot rabolt a Manchester Citytől is, amelynek a kispadján akkor még helyet foglalt Mikel Arteta is, aki így pontosan tisztában lehetett azzal, hogy mire számíthat.

Arteta a védelemben az előző bajnokin is kezdőként szereplő Bellerin – Mustafi – Luiz – Saka négyest szerepeltette, de előrébb már húzott pár meglepőt. Először is bekerült a kezdőcsapatba Dani Ceballos, aki a 4-2-3-1-es játékrendszerben GranitXhaka mellett kapott szerepet a középpályán, valamint a csatárposzton a december közepe óta gólképtelen Alexandre Lacazette-et a januárban kölcsönből visszahívott Eddie Nketiah váltotta. Visszakerült a kezdőcsapatba Nicolas Pépé, míg Özil és Aubameyang tartotta a helyét.

A másik oldalon Steve Bruce természetesen ezúttal is egy rendkívül óvatos, 5-4-1-es felállásban küldte pályára a csapatát, amelyben először kapott helyet kezdőként a szárnyvédők pozíciójában az Intertől kölcsönvett Valentin Lazaro, és a Tottenhamtől szintén fél évre megszerzett Danny Rose. A belső hármast a védelemben Federico Fernandez, Jamal Lascelles és Cieran Clark alkotta, előttük Sean Longstaff és a szintén téli szerzemény, egykori Spurs játékos NabilBentaleb kezdett, míg a két szélről szokás szerint a villámgyors és jól cselező Saint-Maximin és Miguel Almiron próbálta támogatni Joelintont, az egy szem középcsapatárt.

A Newcastle az első perctől kezdve igyekezett mélyen a saját kapuja előtt meghúzni a védelmi vonalat, és minél kisebbre csökkenteni a távolságot a saját védelmi vonalai között, így az Arsenal a félpályáig szinte teljesen szabadon hozhatta fel a labdát, onnan viszont már komolyan meg kellett küzdenie az előre jutásért Mikel Arteta csapatának. A vendégek a saját térfelükön kezdtek el nyomást helyezni a labdás játékosra, elsősorban Bentaleb volt az, aki a középpályás sorból kilépve próbálta megzavarni legtöbbször Dani Ceballost, aki viszont nem véletlenül került be ezen a meccsen a kezdőcsapatba, és ilyenkor képes volt megtalálni a védelmi vonalak között helyezkedő Mesut Özilt.

Pépé a félterületben helyezkedve lefoglalja Danny Rose-t, míg Bellerin az oldalvonal mellett magára vonja Saint-Maximin figyelmét, így amikor Bentaleb kilép Ceballosra, a spanyol játékos könnyedén meg tudja játszani MesutÖzilt a két védelmi vonal között.

Érdekes módon az Arsenal számára sokszor a legtöbb problémát nem a Newcastle védekezése, hanem a saját szerkezete jelentette. Arteta érkezése óta a legtöbb mérkőzésen a jobbhátvéd poszton szereplő játékos szinte mindig mélyebben játszik, hogy a védelembe vagy a középpályás sorba tagozódva alakítson ki hármas láncot, amivel egyrészt segíti a kontrák elleni védekezést, másrészt könnyebben tudja segíteni a labda járatást. A fenti képen láthattuk, ahogy Bellerin éppen eléggé magasan a szélen helyezkedve nyit területet Özil számára, de nagyon sokszor ő volt az, aki a félterületben foglalt helyet, míg Pépé a vonal mellett helyezkedve biztosította a szélességet az Arsenal számára. Így viszont a Newcastle könnyebben tudta lezárni a középső zónát.

Az Arsenal ezúttal 2-3-5-ös felállásban támad, Bellerin behúzódok a félterületbe egy horizontális vonalba Xhaka illetve Ceballos mellé. Ugyan ez lehetőséget biztosít a labda eljuttatására Pépé számára, aki befelé próbálhat cselezni, viszont Saint-Maximinnek így nem kell az oldalvonal felé mozognia, és le tudja zárni az Özilhez vezető passzsávot, és Bentaleb nyugodtan ki tud lépni a labdás játékosra.

Bellerin helyezkedést az is indokolta, hogy a mérkőzésen nem meglepő módon az őrülten jól cselező Saint-Maximin volt a Newcastle legveszélyesebb játékosa, aki a megindulásaival számos kellemetlen percet okozott a spanyol jobbhátvédnek. Ugyanakkor hiába a francia szélső kiváló cselezőkészsége, a társaktól nagyon kevés támogatást kapott, és az első félidőben az első negyedóra végén egymás után kiharcolt pontrúgásokon kívül nem is tudott igazán veszélyes helyzeteket kialakítani a vendég csapat. A kontrákat ugyan többségében jól állította meg az Arsenal, de ez sokszor azt jelentette, hogy meddő labdajáratás alakult ki, és U alakban adogatták körbe a Newcastle mélyen védekező játékosait.

A labda Sakához kerül ki a szélre, de a fiatal játékosra kilép a jobb oldali szárnyvédő Lazaro, valamint Almiron is visszazár. Ráadásul Aubameyang hiába indul be a Lazaro mögötti területbe, a Newcastle jobb oldali középhátvédje követi, így Sakának egy a kettő elleni szituációban nem marad más választása, mint hátrafelé tenni a labdát.

Az Arsenal bár az egész mérkőzésen jelentősen többet birtokolta a labdát, de az első fél órát követően kezdett el igazán dominálni, amikor Pépé egyre többször mozgott a félterületbe, Bellerin pedig kimozgott az oldalvonal mellé. Sőt, a spanyol játékos többször is beindult a védelem mögé, ezzel szintén zavart okozva a Newcastle védekezésében.

Ismét Pépé helyezkedik belül, míg Bellerin az oldalvonalhoz áll közelebb, ezzel ismét magára vonja Saint-Maximin figyelmét. Így viszont hatalmas terület nyílik a francia szélső és Bentaleb között, így Özil nagyon veszélyes pozícióban kap labdát Xhakától. Az akciót végül a német irányító passza után Nketiah fejezi be kaput találó lövéssel.

Az Arsenal az első félidő utolsó negyedórájához hasonló nagy elánnal kezdte a második félidőt is, és ezúttal már nem csak a védelem és a középpályás sor közötti területet próbálta megnyitni Arteta csapata, hanem a középhátvédeket is próbáltak kimozgatni pozíciójukból.

Rögtön a második félidő elején Nketiah és visszalép Özil mellé, ezzel reakcióra kényszerítve Lascellest, akinek a helyén megnyíló területre azonnal megindul Aubameyang. Ceballos egy remek labdával hozza helyzetbe a gabonit, de Fernandez jól olvasta a játékot, így az Arsenal csatára szorult helyzetben csak a kapu mellé tud lőni.

Mesut Özil már az első félidőben is számos alkalommal feltűnt a bal oldalon is, ezzel is megbontva a Newcastle védekezését, és a német játékos a szünet után is folyamatosan kereste az üres területeket, olykor a beadásoknál pedig a tizenhatoson belülre is felért. Ennek pedig az első hazai gólnál is szerepe volt. Pépé ugyan ismét két emberrel szemben kapott labdát, de befelé törve ballal középre tudott löbbölni, és mivel az Arsenal játékosai kellő létszámban voltak jelen a boxon belül, ezért Aubameyang a levegőben a legkevésbé hasznos Lazaro mellől fejelhetett a kapuba. Pépé ráadásul a gólpassza után nem sokkal maga is betalált, és bár ennél a találatnál Bukayo Saka látványos kötényét és jó helyzetfelismerését is illik kiemelni, az Arsenal ismét egy olyan gólt szerzett, amelyen egyértelműen látszik Arteta munkája.

Saka megcsinálja a cselt a bal oldalon, és ezzel egyidőben két támadó is beindul. Nketiah a rövid oldal felé mozog, ezzel magára vonva Clark figyelmét, és területet nyit a jobbról befelé mozgó Pépé számára, aki a második hullámban érkezve tud betalálni.

Nemrég Reiss Nelson egy hosszabb interjúban említette, hogy reményei szerint Arteta irányítása alatt klasszis játékossá válhat, ugyanis a fiatal szakember a Manchester Citynél Leroy Sané és Raheem Sterling fejlődésében is fontos szerepet vállalt. A manchesteri kékek szélsői számos olyan gólt szereztek, mint amilyet Pépé a hétvégén a Newcastle ellen. Amíg az egyik szélső megcsinálta a cselt, vagy indítást kapott az egyik oldalon, a másik bemozgott középre, hogy befejezze az akciót. Pépé pontosan ugyanilyen gólt szerzett a Manchester United elleni bajnokin, de pont Nelson is így szerzett győztes gólt a Leeds elleni FA-kupa meccsen.

A kétgólos hátrányra már Steve Brucenak is reagálnia kellett, és a Newcastle szinte rögtön elkezdett magasan, agresszívan letámadni, megpróbálva ezzel hiába kényszeríteni az Arsenalt.

A Newcastle szinte minden mindegy alapon kezdett el hátrányban presszingelni. Ekkor a két középpályás lépett fel Xhakára és Ceballosra, Joelinton támadt Mustafit, Almiron jobbról befelé húzódva figyelt David Luizra, míg Saint-Maximin Bellerinre tudott nyomást helyezni.

A Szarkák ugyan ezzel a letámadással néhányszor valóban meg tudták zavarni az Arsenalt, és egyszer egy kikényszerített pontatlan felívelés után Saint-Maximin a kapufát is eltalálta, de a távolság iszonyatosan megnőtt a letámadó öt játékos és a védelem tagja között, a védelemből pedig Cieran Clarknak emiatt sokszor veszélyesen magasra kellett fellépnie, ha nem akarta, hogy Özil teljesen szabadon labdához jusson. Ezt látva Bruce kettős cserére szánta el magát, és Hayden, valamint Ritchie beküldését követően a Newcastle átállt egy 4-1-4-1-es játékrendszerre. Hayden foglalta el a jobbhátvéd pozícióját, Ritchie lett a jobbszélső, Almiron behúzódott középre Longstaff mellé, Bentaleb pedig a védelem előtt helyezkedve próbált ügyelni Özilre.

Ezúttal már 4-1-4-1-es hadrendben támadnak le a vendégek Longstaff Ceballos mellett helyezkedik, Almiron Xhakát támadja, míg Bentaleb követi Özil mozgását.

Bruce terve azonban nem vált be, és a Newcastle a hajrában szinte semmit nem tudott felmutatni, az Arsenal viszont kényelmesen tudott adogatni, ráadásul amikor a vendég játékosok feljebb léptek letámadni, egy 35 meccses passzsorozat végén Özil megszerezte a harmadik Arsenal gólt is.

Próbál presszingelni a Newcastle, és Bentaleb követi is Özilt a bal oldalra, de szem elől téveszti a németet, aki tökéletesen ütemben lép be a védelem és a középpálya mögött tátongó hatalmas területbe, majd ő maga fejezi be az akciót.

Végül még a csereként beálló Lacazette is véget vetett a kilenc meccsen át tartó gól nélküli sorozatának, az Arsenal pedig több mint egy év után tudott kettőnél nagyobb különbséggel mérkőzést nyerni a Premier League-ben. Az Arsenalra a bajnokságban vasárnap vár egy igencsak nehéznek ígérkező mérkőzés az Ancelotti érkezése óta megtáltosodó Everton ellen, de ezt követően a West Ham elleni hazai, a Brighton és a Southampton elleni idegenbeli, valamint a Norwich City elleni hazai meccsek nem csak a játék csiszolására nyújtanak majd lehetőséget, hanem a megszerzett pontok száma is könnyen gyarapodhat.

GÓLOK:

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment