Taktikai elemzés

Hétfő este az Arsenal idegenben győzte le 2-1-re a Bournemouth-t, ezzel pedig továbbjutott az FA-kupa nyolcaddöntőjébe, ahol az egykor szebb napokat is megélt, jelenleg pedig a harmadosztályban sínylődő Portsmouth vár majd rá. Az Ágyúsok az elmúlt hetekből már ismerős mintát követtek Eddie Howe csapata ellen, vagyis 30-35 perc kifejezetten magabiztos játékot, látványos és strukturált labdajáratást követően az ellenfél nyomásának fokozódásával folyamatosan szorultak vissza a saját térfelükre. Mikel Arteta komoly erényei közé tartozik, hogy a rendszerszinten nagyon jól működő játékot a csapata akkor is meg tudja valósítani, ha az ellenfél agresszíven, már magasan megkezdi a letámadást.

Ebben a bejegyzésben viszont most nem erről lesz szó, hanem arról a bizonyos első fél óráról, amelynek szinte rögtön az elején az Arsenal Saka révén rúgott egy olyan gólt, amelyet 22 átadás, és az ellenfél folyamatos, türelmes mozgatása előzte meg. Erről a gólról ebben a videóban láthattuk egy rövid elemzést, itt pedig azzal a tökéletesen megkoreografált találattal fogunk foglalkozni, amit Eddie Nketiah szerezett.

Az Arsenal ezúttal is 4-2-3-1-es formációban kezdett, de ahogy az elmúlt hetekben ezt megszokhattunk, Xhaka gyakran visszalép a bal oldali félterületbe harmadik középső védőnek, felszabadítva ezzel Sakát a bal szélen. Mivel a Bournemouth 4-4-2-ben védekezett, ezért a labda megjáratása és a hazaiak csatárainak tolódása miatt Xhakának vagy Mustafinak általában elég szabad területe maradt, hogy feljebb lépjenek a labdával a középpályára, és ez történt a második gólt megelőző akció elején is.

A labda Xhaka, valamint Sokratis érintésével került Mustafihoz, aki elől a Bournemouth igyekszik elvenni Fraser helyezkedésével a visszapassz lehetőségét Sokratis felé, Solanke pedig Guendouzit a fedezőárnyékában tartva támad le. Viszont mivel a három védős eseti formációnak köszönhetően Mustafi közelebb helyezkedik a pálya széléhez, Solanke nem ér ki rá időben, és a német játékos meg tud indulni az előtte lévő üres területbe.

Willock a jobb oldali félterületben helyezkedik, Gosling pedig tesz néhány lépést ebbe az irányba, hogy blokkolni tudja a passzsávot a középpályás előtt. Ezzel viszont megnyílik a lehetőség egy felpasszra Nketiah-nak, aki a védővonalból visszalépve kimozgatja a helyéről Steve Cookot, a Bournemouth jobb oldali középhátvédjét.

Nketiah azonnal, egy érintésből lekészíti a labdát Willocknak, a Bournemouth pedig hatalmas bajba kerül. Martinelli a bal oldalról befelé mozog a kilépő Cook helyére, ezzel pedig szabad területet nyit a felfutó Sakának, akinek Willock azonnal ki is dobja a labdát.

Mivel Saka teljesen szabadon maradt a bal oldalon, ezért Smithnek le kell válnia Martinelliről, hogy kiléphessen a balhátvédre. Mivel Cookot korábban Nketiah egy jól időzített visszalépéssel kimozgatta a pozíciójából, ezért a rövid kapufa felé mozgó Martinellire beljebb kell lépnie a bal oldali középhátvéd Akénak. A Bournemouth védelme teljesen elcsúszott, így pedig az immár a kapu elé érkező Nketiah teljesen üresen marad, és Saka centerezése után senkitől sem zavartatva fejezheti be az akciót.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment