Wenger legjobb igazolása (Burnley-Arsenal 0-1)

Amikor már mindenki elkönyvelte magának az 1 pontot a kellemetlen kiscsapat otthonában, és már szisszentek a búfelejtő sörök, a tálcán pedig már érkeztek volna a búfelejtő rövidek, akkor jött az a pillanat amire aligha számított már bárki is. Laurent Koscielny gólja az utolsó utáni pillanatban olyan szinten komikus volt, hogy aki örömében nem kezdett el rögtön mindent körbeugrálni, az akár azt is hihette, hogy mi vagyunk a jelenetsor szenvedő alanyai. Az Arsenal idén már másodszor húzott be úgy az utolsó pillanatban meccset, hogy a valódi átütőerő valójában hiányzott a játékukból, és a bíró is tevékeny részese volt az eseményeknek.

Legyünk őszinték, a Stoke identitásvesztésével ebben a szezonban előzetesen a Burnley elleni idegenbeli meccsre lehetett volna tutibiztosra egy pontvesztést. Sean Dyche együttese egy valódi szívós gárda, akik amellett, hogy a klasszikus rúgd és fuss elvét követik, egy kifejezetten szervezett védekezést is képesek bemutatni. Ezt leginkább a 2. fordulóban lejátszott Liverpool elleni meccsükkel lehet demonstrálni, ahol úgy nyertek 2-0-ra, hogy szinte hajszál pontosan ugyanazokat az eszközöket vetették be, mint most az Arsenal ellen. A Burnley labda nélküli játékát érdemes két részletre bontani. Először nézzük meg hogyan próbálják megakadályozni az Arsenal labdakihozatalait, majd azt, hogy miképp védekeznek a saját térfelükön.

burnleypress

Amint a labda hátrakerül a kapushoz, a Burnley játékosai emberfogást alkalmazva akadályozzák meg, hogy az Arsenal játékosai hátulról tudjanak támadást építeni. Lehetséges passzopciók hiányában így Cechnek nincs más választása, mint előreívelni a labdát, ami egyértelműen előnyt jelent a hazai csapat számára a fizikai fölényüket figyelembe véve.

burnleydefending

Ha az Arsenal eljutott az ellenfél térfelére, akkor egy nagyon kompakt a pálya közepét szinte teljesen elzáró Burnley fallal kellett szembenézniük. A játékosok között horizontálisan és vertikálisan is nagyon kicsi a távolság, miközben a széleket teljesen üresen hagyják, hiszen oldalról belőtt labdák után az Arsenalnak aligha lett volna esélye veszélyeztetni. Ráadásul a Burnley védekezése közel sem volt passzív. Amint egy Arsenal játékos hátat fordított a kapunak, azonnal megindultak kifelé, hogy a vendégeket egészen a saját tizenhatosukig kergessék vissza.

Az Arsenal részéről hiába voltak meg sokszor a jó beindulások, mivel a Burnley nagyon jól szűkítette a területet, az indítások nagyon sokszor pontatlanok voltak. Ezen az sem segített, hogy az Arséne Wenger lényegében már harmadik meccse ugyanazt a csapatot küldi pályára, így néhány ember közel sem volt olyan éles, mint a Chelsea vagy a Basel elleni gálák alkalmával. Az Ágyúsok legtöbbször az átrendeződés szakaszaiban tudtak igazán veszélyes lehetőségeket kidolgozni, amelyek ugyan nem végződtek mindig lövéssel, de egy megfelelő utolsó passzal komoly bajba kerülhetett volna a Burnley.

Dyche csapata a támadásépítést meglepő módon nem cifrázta túl. Labdaszerzés esetén a legtöbbször minél hamarabb próbálták megtalálni Sam Vokest, akit viszont Mustafi a meccs nagy részében fantasztikusan semlegesített. A német egyértelműen az Arsenal legjobbja volt 6 szereléssel, 2 labdaszerzéssel, 5 megnyert légi párharccal, és mindemellett 13 felszabadítással. Nagyon üdvözítő, hogy az Arsenal védelmében immár egyszerre találhatunk két olyan védőt, akik egyrészt jól olvassák a játékot, másrészt kellőképp gyorsak és agresszívak is. Nem utolsó sorban pedig sokkal nehezebbé teszi az ellenfelek dolgát, hogy Koscielny mellett Mustafi is képes egymaga felvinni a labdát a pálya utolsó harmadába.

Wenger a cserékkel ugyan érdemben nem tudott belenyúlni a meccsbe, de a Burnley az utolsó 10 percben így is alig tudott kijönni a saját tizenhatosának előteréből. Már mindenki temethette a meccset amikor egy okosan és gyorsan elvégezett kis szögletet a hazai védelem nem tudott érdemben lereagálni, majd Walcott csúsztatását követően Koscielny igencsak szerencsés módon juttatta a kapuba a labdát. Wenger látszólag hiába húzott nagyot mind Mustafi mind pedig Xhaka leigazolásával, most tényleg úgy tűnik, hogy a nyár legnagyobb részét azzal töltötte, hogy felvásárolja a bírói kart, mert jelenleg ők tűnnek a legnagyobb igazolásnak. Nyilvános ironikus túlzás azt állítani, hogy az FA idén az Arsenalt akarja tolni, de mindenképp meglepő, hogy az előző szezonnal ellentétben most végre megkapjuk a jogos tizenegyeseinket, és meccset befolyásoló igencsak kétes szituációban az idény során már másodjára dönt az Arsenal javára a bíró és a segítői. Már ahhoz hihetetlen sasszem kellett, hogy kiszúrják, Oxlade-Chamberlain nem ért bele a labdába a csúsztatást követően, de Koscielny egyértelműen a saját kezére rúgta rá a labdát, és tízből kilenc esetben biztosan a Burnley jöhetett volna szabadrúgással. Habár ehhez érdemes hozzátenni, hogy nem sokkal korábban Keane kezezése miatt már fújhatott volna büntetőt a bíró.

Az Arsenal végig fölényben játszott a meccsen, de azon ritka pillanatokban mikor a Burnley képes volt eljutni a kapuig, ők is veszélyesek tudtak lenni. Az első félidőben Vokes fejelt teljesen magára hagyva a kapu mellé, a szünet után pedig először Cechnek kellett védenie, majd Keane fejese csattant a kapufán. Persze ne feledjük, hogy a másik oldalon Walcott lövésénél vagy éppen Alexis kapufájánál csak a szerencse mentette meg a kapott góltól Dyche csapatát, de így mindent egybevetve ez a meccs közelebb állt a döntetlenhez. Az Arsenal dominált, de különösebben nem játszott jól, és bizony kellett az a bírói jóindulat is a végén. Nincs kétségem afelől, hogy ezeket a kedvező ítéleteket a szezon során még bőven vissza fogjuk kapni, de most inkább örüljünk annak, hogy egy brusztolós meccsen sikerült begyűjteni a három pontot, és már csak 2 ponttal állunk a listavezető Manchester City mögött.

 burnleyxg


 • Balázs Kozó

  Vagy Arséne a keresztúton találkozott egy furcsa idegennel a nyáron, s volt egy kívánsága..

 • ZERO_L

  furcsák ezek a meccsek, mert ezzel a kezdővel is lehetett volna érvényesülni ha a Burnley átrendeződési lassúságát meg tudtuk volna büntetni, azért messze nem bunkerezték végig a meccset

  viszont ha ez nem jön össze, akkor Giroud jól jöhetett volna középen és ilyenkor a pontrúgásokra is sokkal jobban oda kéne figyelni

  köv 3 meccsünk a bajnokságban: hattyúk,boro jön és megyünk Sunderlandbe, valami hasonlóra lehet számítani a játék képét illetően, szóval sokkal összeszedettebben kell pályára lépni

 • Ben Bodnar

  Pozitív meglepetés a meccsen:

  – Mustafi kb. négyszer vitte fel a felezővonalig a labdát, a labdái egy vagy két kivétellel tán mindig embert találtak, legtöbbször Bellerínt a jobb szélen (egyszer még cselezett is, ami sikerült)
  – Alexis és Walcott jól mozogtak

  Negatív meglepetés a meccsen:
  – Xhaka nagyon halovány volt, Iwobi pedig így harmadszorra már nem igazán tűnt jó megoldásnak, nagyon sokszor veszett labdát, mikor cselezni próbált

  • Trollséne

   Iwobi mentségére csak annyit hoznék föl, hogy alig 20 évesen azért még nem csoda, hogy nem tudja hozni egy 8 napos 3 mecces etap minden fellépésén a konzisztens jó teljesítményt. (Ha visszaemlékszel Wilshere berobbanó szezonjára, az angolnak is 3-4 jó meccsre azért jutott 1-1 homály.)

 • white__widow

  polkorrekt poszt, de azé ide is bedobom: Ref Watch – Laurent Koscielny’s winning goal was correctly awarded

  http://www.skysports.com/football/news/11661/10604261/ref-watch-laurent-koscielnys-winning-goal-was-correctly-awarded

 • BVick

  Ezen poszt utan utaloink ujra frocsoghetnek: “az utwengeresek megint csak birozni tudnak”

 • white__widow
  • titok84

   Nem tudom, akarnám-e hallani Papát, ahogy németül beszél…

   • changemynamekukac

    https://www.youtube.com/watch?v=SYdMH6IJlzo

    jobban beszél, mint angolul. Ok elzászi, de baromira kevés francia elbaszás van benne, nem úgy mint mikor angolul beszél.

    • titok84

     Hát, ezt nem gondoltam volna, de irtó helyes! Ha már német, akkor francia akcentussal legyen…

     • changemynamekukac

      asszondod, hogy a felvidéki rokonaim szlovák akcentussal beszéljék a magyart?

     • titok84

      Azért ez egész más. Nem politizálnék, de hol volt Szlovákia a 20. századig?
      A német és a francia nyelv legalább egy tőről fakad, és évszázadok óta élnek egymás mellett.
      Na, de a lényeg, a számomra nem túl kedves német nyelv egész “hallgatható” Papa szájából. Qualität!

   • white__widow

    nem is ez a lényeg

    • titok84

     Persze, csak beugrott.

 • ZERO_L
  • titok84

   Legend

 • white__widow
 • Trollséne

  Toljuk meg Theodórt néhány szavazattal
  https://www.premierleague.com/news/116944

 • changemynamekukac

  Times-t nem olvasok, baszakodik adblock-kal, meg előfizetői tartalom stb. NSTről. Ők mennyire megbízható kategória? Érdekes lenne. Arteta nem kapna karácsonyi ajándékot a fa alá ilyen után az tuti. Mondjuk a kis katalánt is megfizetjük rendesen.

  https://twitter.com/TimesSport/status/783235964542091265

  • Trollséne

   Guardiola rendszerében nagy király lenne, de eddig kizárólag talán Clichynek és Kolonak jött be a Citybe váltás, ha most nem a megnyert kupák számában mérjük a dolgot. (Barcába meg Henry és van Bronchkorst az őskorból, a többieknek zacskó.)

   Az a baj, hogy Wenger távozása/maradása egy rohadt ördögi kör lesz. Ha nyugdíjazza magát a Papa, simán kinézem pár kerettagból, hogy erre hivatkozva lelkiismeret furdalás nélkül továbbáll.

   • changemynamekukac

    Legalább lesz hely Chambersnak 😀

  • Mityu

   Elég csúnya lenne, szerintem kacsa egyébként. Egy Barcás váltásban még lenne elég ráció, a Citynél kicsit kilóg a lóláb, bár ki tudja, manapság bármi megtörténhet. Reméljük a legjobbakat.

  • Bálint

   9 hónap még hosszú idő, én speciel már nyáron is aggódtam amikor Alves elment a Barcából és ha jól tudom volt próbálkozás is a génkutatók részéről, szóval Bellerin eddig ilyen téren (is) pozitív meglepetés nekem.

 • changemynamekukac

  happyB Rózsibá.

 • Bálint
 • Bálint
 • white__widow
  • Bill F Murray

   ez van, most már a leszter is szórja a 100k-s fizetéseket, meg kell adni.

   • Balázs Kozó

    Úgy van. MIndkettő kincs, ha megnézzük, kik kapnak ekörül, s milyen kategóriát képviselnek.. Ki kell őket fizetni!

    • ZERO_L

     és ezzel szintet is lépnénk, nem csak hozni a nagy nevű igazolásokat, meg is kell őket tartani

     Alexis hosszabbítását most nem látom reálisnak, már csak ezért is vmi komolyat kéne mutatni az évben, aztán ott van a manager kérdés, aminek a tisztázása nélkül kötve hiszem, hogy bármelyik elkötelezné magát

  • Frimpong

   Theo mutat majd nekik nagy fuckot, hogy 140k-ért így játszom, akkor mit akartok ti itt 250-et

  • Trollséne

   Pár nappal ezelőtti HVG cikk: http://hvg.hu/gazdasag/20161006_Nagyon_rafizetnek_az_angol_fociklubok_a_brexitre_ozil_es_sanchez_fizetesemelest_kert

   (Debuchyt januárban sürgősen el kell takarítani, heti 70k-t vesz föl a nagy büdös semmire; a Gabriel/Merte duóból is valamelyiknek el lehetne engedni a kezét és az egyik 250k-s szerződés már meg is van a jelenlegi büdzséből.)

   Még talán Jenkinson is elgondolkodtató, igaz csak heti 50k körül keres, de ott kopog a nagycsapat ajtaján a tavaly egész korrekt ipswichi kölcsönt letudó Maitland-Niles, aki miatt jó lenne sokáig menetelni a Mikiegér kupában, ha meggyőző lesz, olcsóbb és egyáltalán nem biztos, hogy szarabb RB alternatíva.

 • Balázs Kozó

  Fokkin válogatott szünet.

 • Woolwich

  Bellerin állítólag kapott egy rúgást a bokájára az U21-es válogatottban.
  Reméljük nem komoly.
  http://news.arseblog.com/2016/10/report-bellerin-suffers-ankle-injury-for-spain-u21s

  • Charlie Mops

   hát reméljük.. fszért játszik ez ott, már elmúlt 21.. (tudomtudom, elvileg 23 éves koráig is játszhatna egy játékos U21-ben, de akkor is..)

  • Bálint

   Bellerin hétfőn játszik az U-ban, szóval nem komoly.
   Coq és Perez pedig teljes edzést végez (Coq nem idő előtti visszatérő?)

 • Bálint
  • Woolwich

   Utóbbi évek alapján megérdemelte már nagyon.

  • Kolhicin

   Túl későn jött ez neki, az elmúlt két évi teljesítménye alapján nagyon megérdemelte volna. Remélem azért kap majd játékidőt is.

 • Megnyertük az Allianz blogversenyét, hello. 🙂

  https://www.allianz.hu/hu/tudaskozpont/allianzblogverseny.html/

 • Kolhicin

  Aki esetleg nézte az angolokat, Theodore hogy mozgott?

  • Bálint

   Úgy tűnik itt csak igazi Ágyúsok vannak és nem néznek angol válogatott meccseket 😀

   • Kolhicin

    meg tudom érteni, én is inkább rákérdeztem itt, minthogy 90 percig nézzem azt a valamit amit az angol válogatott játszik mostanság 😀

 • Bálint

  Ezt nem szabad már elrontani kedves Arsene.
  https://twitter.com/GeoffArsenal/status/784485061039124480

 • Trollséne

  Iwobi kontinenstől függetlenül is hasít (meglőtte első felnőtt válogatott gólját)
  https://twitter.com/footballnus/status/785105082895441920

 • white__widow
  • Mityu

   Becsapták szegényt, biztos azt hitte, a Chelseabe igazol …

  • Kolhicin

   a borzasztó haja nélkül először di Matteonak néztem

 • white__widow
 • Woolwich

  Emirates is Europe’s most profitable stadium
  http://news.arseblog.com/2016/10/report-emirates-is-europes-most-profitable-stadium

  Stan Kroenke likes this.

  • ZERO_L

   erősen kétlem, hogy 132M juró az éves PROFIT a stadionból

 • Woolwich

  Szépen alakul az idei szezonunk is sérülések terén.
  Ramsey 2-3 hetes kényszerpihenőjéből csak összejön a 2 hónap a végére.
  Aztán hogy Giroudval mi van abba már bele se menjünk.

  #sameoldshit

  https://twitter.com/Arsenal/status/786482202695446528

  • titok84

   Mit tudunk OG-ról? És Perez egészséges már?

 • Mityu

  Papus mutatja a fakkot: Bellerin’s long-term future is here.
  http://www.arsenal.com/news/news-archive/20161013/-bellerin-s-long-term-future-is-here-