Vizsga előtti utolsó feladat (Arsenal-Watford)

A hétvégi gálaelőadást követően, ma este háromnegyed kilenctől a Watford ellen lezárhatjuk az előző bajnoki beharangban emlegetett kötelező 6 meccses szakaszt. Ősszel már íródott róluk egy  poszt, akkor a vártnál jóval simábban 1-3-ra tudtunk nyerni, most pedig a kellemest összekötve a hasznossal, ha már az a mérkőzés is kötelező győzelem kategóriába lett besorolva ill. hasonló módon, szinte pontosan a Deadline Day-re esett, nézzük meg az akkor még bizonytalan dolgokra, valamint kérdésekre kapott választ, megfejelve néhány aktualitással.  (Ha más nem, az ki fog derülni, hogy van-e akkora kókler a cikkíró, mint Zidane vagy Luis Enrique.)

Aktuális forma
Augusztusban sokan már-már Wenger OUT-ért kiálltottak (ez most ugye a Papa és az FA jóvoltából részben megvalósult) a szokásos botrányos szezonrajt miatt. Szerencsére ezúttal nem a gödörből, lógó orral érkezünk, hanem önbizalomtól duzzadó mellkassal, egy mentally strong (durvábbaknak-faszmák, butthurt picsogóknak-elcsalt) győzelem, valamint egy 14 éve nem látott St.Mary’s diadal után. (Ami természetesen a helyén van kezelve a szinte teljesen kicserélt Soton kezdő miatt, de jót tesz az ember szervezetének, amikor hasonló negatív szériákat sikerül megtörni.)

Quique-Flores vs Mazzarri
Bár az olasz keze alatt is megfordult a csapat a felsőházban, Quique irányításával hónapokig ott tanyáztak, míg a kupában a tavalyi elődöntőhöz képest, idén már a 32 között elszálltak. (épp a hétvégén a Millwall jóvoltából) Tavaly tavasszal a spanyollal is bekerültek egy elég komoly negatív spirálba, ami akkor végül a 13. helyet jelentette a Lódarazsaknak. Ebben az évben egy hasonló akár kiesést is eredményezhetne, ami elnézve a Swansea és a Hull egyre biztatóbb játékát, nem feltétlenül sci-fi kategória.

Igazolások; megérte nemet mondani a 30 milliós Deeney ajánlatra?
Terített betli az összes. Igaz mind Pereyra, mind Success, akikért a legtöbb pénzt tették le a nyáron, a sérülések által erőteljesen hátráltatva voltak, de sem róluk, sem a védelmi szekcióba érkezőkről (Kaboul, Janmaat, Zuniga) nem lehet elmondani, hogy masszív előrelépést jelentettek volna tavalyhoz képest. (Szvsz, aki képes Kaboulért pénzt fizetni, az leginkább kiesést érdemel.)

Rátérve a felvezetett kérdésre, nem volt törvényszerű, hogy Ighalo és Deeney is ennyire ki fog fingani a tavalyi szárnyalás után. (Igásnak mindössze 1 bajnoki gólja van a szezonban, míg Deeney holtversenyben házi gólkirály az eddigi 5 találatával) Így annak tükrében, hogy milyen jól költöttek a nyáron, a kapitányuk góljai nélkül jóval közelebb lennének a kieső zónához, így talán kijelenthető, hogy nem volt hülyeség, hogy végül megtartották.
A törekvés megvan a gólaszály felszámolására: két korábban nekünk is sokszor eladott játékos (Mauro Zarate, M’baye Niang) személyében látják a megváltót. (Bold: összetehetik a két kezüket, ha együttesen elérnek 7-8 gólt.)

Mustafi & Perez
Előbbivel még nem buktunk meccset, ami nem azt jelenti, hogy akkora extra-klasszis lenne, továbbra is Kos az alfahím a belső védőink közül. Viszont nem elvitatva az albán-német érdemeit, még ha védelmi mutatókban nem is szárnyalják túl a Merte-Kos duó mutatóit, (ha csak 1-1 szezonra bontjuk, az idei számokat kissé torzítja a sok tizenegyesből bekapott gól) előre játékba legalább annyira jól be tud lépni, mint Kos. (Amit ugye sajnos leggyakrabban a kényszerhelyzet követelt meg Cazorla vagy éppen Xhaka híján)
Valamint a meleg szar sem fagy belénk, amikor lendületből vezetik rá a labdát. (Friss emlék még Merte jól ütemezett, otthon bemutatott belépője Costával szemben, amivel sikerült is megágyazni a tavalyi romhalmaz Chelsea elleni vereségnek.)

Lucasról pedig mit is mondhatnék? Eduardo óta a legjobb játékos, akin a 9-es mez feszült; az elmúlt hetekben a csapból is az folyik, hogy a stabil kezdő szerepre is megérett az eddig letett teljesítményei alapján. Kiválóan lát a pályán, jól olvassa a játékot, remekül mozog be az üres területekre, nem csak magának, a csapattársainak is megteremti a helyzeteket. Jogos volt a korai félelem, hogy vele csak többen teszünk leszünk, ugyanakkor semmit nem mélyül a keret, mert La Corunán kívül mindenütt igen visszafogott volt. Szerencsére eddig csattanós választ kapunk rá, hogy ez nem igaz, legalább ilyen sikeres és sérülésmentes folytatást.

A múltkori nagypofájú tippem után a mai napra ismét tartom a sima 2-0-s eredményt, két egymást követő fordulóban tán csak nem lépünk ugyanabba a folyóba, és remélhetőleg lefújás után már csak 5 pontos hátrányból készülhetünk a hétvégi Chelsea elleni derbire. (Mivel a Spíler TV a Liverpool-Chelseat közvetíti, így streamek majd ITT.)