Új remény (Arsenal – West Ham 3-0)

Ha a Manchester City elleni meccs után elmondhattuk, hogy megnyomtuk a stop gombot a meredek lejtőn, akkor most ha csak pár lépéssel is, de talán megindultunk fölfelé. Az Arsenal emberemlékezet óta először nyert komolyan vehető meccset, és a három pont viszonylagosan sima begyűjtése mellett a játékban is felfedezhető volt a javulás. Emiatt ezúttal mindenképp jár az elismerés Arséne Wengernek, aki már a legutóbbi FA kupa meccsen is próbálkozott a tegnap este látottakkal, de most egy valamivel komolyabb meccsen is siker koronázta a haditervet.

A kezdőket látva különösebben nagy meglepetést nem vehettünk észre. Slaven Bilic a biztonságra fogadott, és egy 4-5-1/4-1-4-1 hibridben küldte fel a pályára csapatát, ahol Kouyate feladata első sorban Özil semlegesítése lett volna, de ez a lentebb taglalt okok miatt végül nem jött össze neki. Az Arsenal kezdőjéből pedig tükörsimán kirajzolódhatott volna az unalomig ismert 4-2-3-1, ám Wenger az elmúlt hetekben egyre többször feltűnő és eredményes 4-3-3 mellett döntött, ahol Özil a Lincoln elleni meccshez hasonlóan a szokásosnál hátrébb szerepelt. A Manchester City elleni rangadón – na meg a szezon legtöbb találkozóján – komoly problémát okozott az Arsenalnak a hátulról középen való építkezés. A hétvégén, ahogy az elemzésben is szerepelt, a City játékosai gyakran könnyedén kivették a játékból a pálya közepén magányosan álldogáló Granit Xhakát, de ez a fajta jelenetsor szerda este egyáltalán nem volt jellemző. Mivel a rendre okosan helyezkedő Elneny mellett Özil is sokkal mélyebbre lépett vissza, az Ágyúsoknak mindig volt legalább kettő, de legtöbbször három lehetséges opciója a pálya közepén, így jóval könnyebben tudták járatni a labdát, és juttatták el azt az ellenfél tizenhatosa elé.

A 3 belső középpályás folyamatosan közel helyezkedett egymáshoz, és bár általában Xhaka volt a leghátsó ember, folyamatosan cserélték a helyüket. Elneny szerepe különösen fontos volt, hiszen az egyiptomi mindegyik pozícióban feltűnt a meccs folyamán. Mivel Özil mélyebb játékával a csatár mögötti terület könnyen üresen maradhatott volna, a két szélső támadó a félterületben helyezkedett, miközben a szélső hátvédek biztosították a csapat számára a szélességet.

Wenger a meccs után kiemelte Elneny szerepét, aki játékintelligenciájának köszönhetően mindig tudta, hol kell feltűnnie, és mindig biztosította a játék folytonosságát.

Remek példa Elneny rugalmas helyezkedésére a meccs 68. percében: Özil mélyen Xhaka mellett, így a pálya közepén a védelmi vonalak között légüres tér keletkezett, ezt felismerve Elneny egyből feljebb lépett, lekötve ezzel a West Ham játékosok figyelmét, és esetleges passzopciót nyújtva a két védelmi vonal között.

Az idén sokszor látott sokszor döcögős támadásépítésben való előrelépésben mindenképp ki kell emelni az Arsenal letámadását és a kontrapresszinget, amellyel lényegében semlegesíteni tudták Andy Carrollt. Labdavesztés után az Arsenal játékosok gyorsan leszűkítették a területet a vendégek elől, elzárva a legközelebbi megjátszható társakat, és nem hagytak időt pontos hosszú labdák kivitelezésére.

Labdaszerzés után Masuaku indul meg a pálya közepe felé, de pár másodpercen belül 5 Arsenal játékos is körülveszi őt, akik mindeközben folyamatosan elzárják a hozzá legközelebb eső társakat. A vége hazai labdaszerzés. 

Ezúttal hátulról próbál támadást építeni a West Ham, ám ennek a hatékony kivitelezésére jóformán esélyük sincs. Xhaka, Welbeck és Walcott figyelnek a legközelebbi társakra, miközben Özil letámadás közben végig a fedezőárnyékában tartja Kouyatét. Végül Welbeck csípi el Collins passzát, ami után Walcott került helyzetbe.

A West Ham ellen tehát az Arsenal a játék azon területein mutatott látványos előrelépést, amelyben sokszor a leggyengébb volt az idei szezon során. A sikeresen és hatékonyan megszervezett letámadás mellett a középpályások is jól kombináltak egymással. Özil remekül játszott 4-3-3-ban egy kicsit mélyebb szerepkörben, ráadásul mind támadásban, mind védekezésben nagyszerű teljesítményt nyújtott. Emellett ki kell emelni a két középhátvédet is, akik tökéletesen kordában tartották a West Ham támadóit, Gabriel talán a legjobb meccsét játszotta az idei szezonban.

Ugyan a West Ham valóban nem a legveretesebb ellenfél, és a Crystal Palace valamint a Middlesbrough elleni meccsek is nagyobb kihívásnak tűnnek előzetesen, de jólesett vége egy jól, taktikusan, és eredményen játszó Arsenalt látni a pályán.

 


 • penito

  csak keveset láttam a meccsből, de a twitteren írták páran, hogy Monreal sokszor hátul maradt 3. védőnek, szemben a szokásos “küldjünk fel mindenkit a félpályáig” formulával.
  https://twitter.com/GameChangerEW/status/849939105739833344

 • Wide open

  Biztató volt az eredmény és a mutatott játék is. Külön megdicsérem Gránitot aki egyrészről idei legjobbját nyújtotta a pályán, másrészről lap nélkül hozta le a meccset ami nettó lehetetlennek tűnt az elmúlt hónapok alapján. Vele kapcsolatban egyre inkább bízom a “tutorial szezon”-ban és következő évre várom az erős folytatást, miután már belerázódott a dolgokba. A csapatra most trükkös meccsek várnak, innentől kezdve nem igazán opció a ponthullajtás, de ha tudjuk hozni az ilyen performanszokat akkor a Pool is kezdhet már izgulni.

 • Ifjú Titán

  gyerekek, danny boy bevert volna egy-kettőt azokból a csodaszép Alexis passzoktól, én szétélvezett nadrággal keltem volna fel a tévé elöl. ilyen pofás meccseket szeretnék látni a következőkben is!

  (kösz az elemzést Peet!)

 • ARSNL

  Ezt kéretik a Kastély ellen megismételni, és akkor elhiszi a szurkoló, hogy ismét jó irányba fordult a ‘hajó’.

 • Lordan

  Remélhetőleg nem fog Coquelin kezdeni Elneny helyett a következő mérkőzésen, ha már kiemelte Wenger, hogy milyen jól játszott.

  • Ifjú Titán

   Dehogynem!! 😀 ismerjük jól a Papust.

  • Egyébként félelmetes látni mennyivel jobban érti a játékot Elneny, mint Coq. Úgyhogy természetesen hétfőn a francia fog kezdeni.

 • titok84

  Elneny tényleg elképesztő volt, de szerintem Mustafi is nagyon jól oldotta meg a letámadás elleni védekezést.

 • Ádám Schweininger

  Monrealt érzem én elég körülményesnek mostanában, főleg előrejátékban. Oké, megérkezik, ott van, lehet rá passzolni és bár nem várom el, hogy ő fejezze be, de iszonyatosan lelassul nála a labda. Rátekeredik vele, csak biztonságos hátrapassz inkább ami jellemzi. A 11eses dolgokat meg sokszor túltolja. Szerdán megadtam volna én is amit meg kellett volna. De előtte, túl könnyen, túl egyértelműen esett el, meg esik el úgy általában mindig és esze ágában sincs tovább menni.
  Szóval, ha valahova oda mindenképp keresnék valakit jövőre. Gibbset meg elengedném 28 évesen, ha nem tud alternatívája lenni az idei Nacho-nak, akkor menjen valami kisebb csapatba.

  • ZERO_L

   én meg Bellerint védekezésben érzem nagyon homálynak…

   bár egyesek szerint csak azért játszik halványabban mert nem épült fel teljesen a sérüléséből és kvázi muszáj játszania(nincs backup), de azért elég nagy a kontraszt a két szélünkön tavalyhoz képest

   • titok84

    Hát, ezzel nehéz lenne vitatkozni. De jelenleg a csapat talán legnagyobb értéke, bízzunk benne, hogy jövőre a tavalyi lesz…

  • Ben Bodnar

   Gibbs alternatívája tud lenni Monréalnak, egyáltalán nem játszott bizonytalanul azokon a meccseken, ahol szerepet kapott – főleg a kb. egy hónappal ezelőttre gondolok.

 • Trollséne

  Szezon végére úgy tűnik csak sikerül megtalálnia Wengernek a Cazorla nélküli kp. kulcsát.
  (Ha jól emlékszem arról csak FB bejegyzés volt, de mintha a Soton elleni FA-kupa meccsen próbálkozott volna hasonlóval, ami akkor a Maitland-Niles, Reine-Adelaide kp-val is kurva jól működött.)

 • Bill F Murray

  The Arsenal squad collectively stand to lose up to £5million if they
  fail to qualify for next season’s Champions League, the Times’ Gary Jacob has revealed.
  na legalább ez felvidíthatja majd kicsit Wengert

  • Bálint

   Legalább még tudjuk hosszabbítani Sanogoal szerződését

 • Filpo

  Egy kis èletkèp Ùj- Zeland , Auckland city. Volt “szerencsèm” a reggelimet a közmunkàs Hazarddal elfogyasztani… https://uploads.disquscdn.com/images/f39bdbce71ae64551638bf66f313b9385718506d6467864a63fe2183442f4962.jpg

 • jondoe

  Jó volt ez a podcast:)így friss divatként jó volt egy kis útwenger történelmet tanulni és kicsit megismerni az alapítókat. Az pedig tiszteletre méltó amit már elértetek és amiket még tervezteka jövőben! Így tovább srácok királyok vagytok!

 • Bálint
  • titok84

   Kérlek, áruld el, most ki van soron.

 • ARSNL

  6 év Azerbajdzsán után…Ha benntartja a Granadát megteszi az első lépést az Emirates trónja felé…írhatnám, de lehet hamarabb lesz angol szövetségi kapitány.

  https://twitter.com/GuillemBalague/status/851410986649231361

 • titok84

  Egyre több helyen olvasom, hogy Sanchez talán hosszabbít.

 • Trollséne

  Jondoe sporttárs lentebb már említette, de aki meg szeretné hallgatni itt a teljes ÚW-s Büntető podcast (1:45:37-től még a jelenlegi blogos community is kapott pár percet az adásból) 🙂
  https://youtu.be/RpqYzqf2Ct4?t=6337

 • changemynamekukac
  • Trollséne

   rafkós csaj, aki nem mély dekoltázzsal gyűjti a likeokat
   (mondjuk ma már a festett köröm nem feltétlenül garancia arra, hogy nő az elkövető)

 • Balázs Kozó

  Ma is jó lenne ez a 3 gól.. és egy skorpió? 🙂

 • Woolwich

  “We have to keep them all. Ramsey, Chamberlain, Wilshere, Gibbs.
  All these players we have to make decisions and manage to keep them together.”
  Csak nem akarja elengedni ezt a British-coret az öreg…

  • Trollséne

   Elsőt zokszó nélkül elengedném és nem csak azért, mert hater vagyok.

   • changemynamekukac

    hanem mert walesi, értem én, brexit után utálja mindenki, aki nem angol. 😀

 • Trollséne
 • ZERO_L

  Annyira nem ertem az oreg mit lat Welbeck csatarlent valo jatszatasaban…

  • Balázs Kozó

   Háát.. beadni nem tud, cselezni nem tud, nem jó vezér.. marad a csatár, hogy a United ellen beverje.

   • ZERO_L

    Oke, mu ellen felolem fent lehet, de ma minek

  • Woolwich

   Hát gólokat biztos nem.

 • BVick

  Urak, elojott az Arse DNA-m, delutani terdmutetrol eledezek epp, szerencsere meg esti meccs elott idoben kitoltak. 🙂 Ki tudtok majd segiteni mobilos stream-el? Nehezkesen keresgelek. Kosz

 • Trollséne

  Nem Martinez lesz Bravo utódja a Citynél.

 • Trollséne

  pont a Spurs reject :S

 • Bálint

  Tudunk hangulatot csinálni.
  A védelem meg vicc

 • Balázs Kozó

  Rángatják itt az oroszlán bajszát..

 • Mityu

  Nem játszunk jól, ellenben marha szarul játszunk.

 • Bálint

  Az előbb mutatták a padot és elgondolkodtam, hogy ki az aki idén tartósan normális játékot tudott nyújtani?
  Kos meg Bellerin.
  Tele van a keret ilyen ‘oké, de’ játékosokkal, Ramsey, Wilshere (kölcsönben), Mustafi, Xhaka, Özil, Cech kvázi az egész keret

 • Balázs Kozó

  Theo egy biodíszlet eddig.

 • gyönyörű assziszt Bellerintől, csak épp Martinez felé. a hairdryer nem szó arra, aminek a szünetben következnie illene.

 • Mr. Dhoan

  Szörnyű ez a meccs, nincsenek rá jobb szavak. 😀

 • penito

  már nem baszom fel magam ilyeneken, de busz ellen nem sok értelme van Welbecknek+Theónak

 • Trollséne

  Messit csinálunk Zahából és Townsendből

 • Trollséne

  Most tényleg nem kéne a 75.percig várni a cserével

  • ZERO_L

   Egy ertelmes kezdo sem artot volna…

   • Trollséne

    hát jó kérdés Welét mi a fasz tartotta benn, de Walcott is nettó emberhátrány, Ox-Giroud simán jöhetne
    (védekezés meg no comment)

    • Mr. Dhoan

     Szét akarjuk kontrázni a palackot, mert már az elején egyértelmű volt, hogy be fognak szorítani minket a tizenhatosunkig! 😮

  • Frimpong

   Szerintem Olival se lennénk beljebb. De úgyis jön mindenki, aki csatár;)

 • Mr. Dhoan

  Bármit is mondott a Papa az öltözőben, nem nagyon hatotta meg a csapatot. 😀

 • penito

  jut eszembe, Xhakát is sikerült szépen leszoktatni a távoli lövésekről 😀

 • Balázs Kozó

  Cygan is jobb volt Gabrielnél..

  • Trollséne

   délibáb volt az elmúlt 2 meccse

   • penito

    pedig Mustafi még nála is szarabb

    • Trollséne

     true

 • Trollséne

  ez lassan szarabb, mint a WBA elleni meccs

 • Woolwich

  Ramsey mintha lemaradt volna Cabayeról.

 • jondoe

  akkor én ezt most kikapcsolom

 • Bill F Murray

  amondó vagyok, ha nem fordítunk vége a top4-es álmoknak

  • BVick

   Egyetertek, es nem latom hogy jonne a 4

 • penito

  nem lesz könnyű bejelenteni a Papa hosszabbítását

  • Mr. Dhoan

   Kampány van… 😀

  • Trollséne

   jelenleg ez a hátralévő másfél hónap is felér 2 évvel

  • Bill F Murray

   😀 meg kellett volna ragadni az alkalmat múlt héten

 • Balázs Kozó

  Ezt az Elneny cserét valaki magyarázza meg. 4-1-4-1?

  • Bálint

   Őt általában leviszi.

 • Bálint

  Mostanában még a bírótól is csak szopást kapunk

 • Kolhicin

  Azt gondoltam, hogy a kristálypalota ellen nehéz lesz, de hogy lényegében egy egymeccses nekifutást vettünk egy újabb földbeálláshoz, azt már nem .

 • Trollséne

  Ramsey a csk? Inkább vállalni kellett volna egy újabb 300 fontos büntit

 • Mityu

  Ahelyett, hogy ki legyen out, mostmár inkább azt kéne eldönteni, hogy egyáltalán ki legyen in. Nem lesz egy hosszú lista …

 • Bálint

  Flamini gólt lő és nyugdíjba küldi Wengert.

  • Trollséne

   ha szereti Özilt, akkor 4 öngólt

   • Bálint

    Dehogyis. A valag pénzéből kivásárolja Kroenkét aztán leül a kispadra játékosedzőnek

 • Frimpong

  Hígfos level413

 • Bálint

  A MU által kidobott Zaha, a Sp**s által kidobott Townsend és a Pool által kidobott Benteke szopat minket.
  Beautiful game

 • Trollséne

  azt mondod Özil fél percen belül kap két bőrt Zahától?

  • Mr. Dhoan

   Eszméletlen mennyiségű eladott labdája volt…

 • Trollséne

  hát ez szar volt, faszom

  • Bill F Murray

   kezd nem vicces lenni

 • ARSNL
 • Woolwich

  Így azért elég nehéz gólt szerezni…
  https://twitter.com/OptaJoe/status/851542162982436865

 • Mr. Dhoan

  Elveszthette a Papa az öltözőt? Nehezen tudom elképzelni, hogy ennyi klopfolás után a Theo-féle bs nyilatkozatok (100%-osan a Papa mögött áll a csapat, etc. ) a valóságot tükröznék teljes mértékben.

 • Filpo
 • Frimpong

  A post címéhez visszatérve, sajnos lófasz van nem új remény.

  • changemynamekukac

   define remény: ha nem hosszabbít a papa ezek után és leakasztjuk Jardimon (miért jönne el egy bajnok Monacotól :-*), akkor talán nem olyan reménytelen a helyzet

   • Gordon Cole

    Marmint, hogy a buszke gall onkent felreall? In your dreams. Jonnek majd a “more determined than ever to put things right” tipusu soundbite-ok es, ne felj, lesznek akik meg ezt is meg fogjak kajalni. A Board-ot meg ugye nem kell bemutatni, de a temaban ajanlom a mai arseblog posztot.

    Leaving a once great manager to be hounded out is an act of abject cowardice, but they ought to remember that once the human shield that is Arsene Wenger is gone they have nothing left to hide behind. It’s on them and what they do, and while people find it very hard to look beyond their frustration with the manager now, in time that will pass. In time we’ll more easily recall all the great things he did for this club and what he gave us as fans, and then we’ll ask what this board ever did and there’ll be no misty-eyed reminiscing at all because when push came to shove they hid – like kids behind the sofa watching a scary movie.

    Except this is a movie that costs people thousands to watch. It’s a movie that they’ve creamed in the profits off. It’s a movie they even have the temerity to charge some fans more for next season. What bizarro world are they living in?

    http://arseblog.com/2017/04/crystal-palace-3-0-arsenal-unfixable-desperate-spineless-mess/

   • ZERO_L

    miért ne jönne el? pont azzal, hogy bajnok lesz kimaxolta azt a projektet (Monaco egy “youth” team, limitált lehetőségekkel)

    nálunk minden adott egy magát komolynak vevő edzőnek, hogy kibontakozzon, PL, pénz, minden van, nem egy safe job főleg nem AW után, de szerencsére a Barca-n kívül nincs komoly csapatnál megüresedő pad

  • ZERO_L

   most ne mond már nekem, hogy bárki elhitte a legszarabb formában lévő csapat otthoni megverésétől, hogy idén bármi keresni valónk lehet vagy hogy most hirtelen beindulunk

   FA maradt semmi más már hetek óta, ott kéne mákolni/összeszedni magunkat a többi nyűg

 • Gordon Cole

  Bouldy sem birja ezt mar tudatmodositok nelkul:

  https://twitter.com/IAmNotOllyMurs/status/851532155905867776

 • ZERO_L
 • Filpo

  Ebböl a szarbòl, màr a papa se fog vàrat èpiteni. Sajnos mindegy mennyire kemènyen akarja ezt. Ennek vège. Egy elvesztett öltözövel a szurkolòk tàmogatàsa nèlkül, esèlytelen. Szomorù ezt làtni, hogy az amcsi mennyire szètkurja a szeretett klubbunkat.

 • Van új.