Top Gun

Túl vagyunk egy rendkívül frusztráló és fárasztó szezonon. Végre itt van a jól megérdemelt 2 hónapos pihenőnk, amikor nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a csapatunk mekkora mentális csődben van, vagy hogy a bírók megint kicsesztek velünk. Most repüljünk vissza a múltba, emlékezzünk egy olyan emberre, aki korának egyik legnagyobb csatáregyénisége volt. Akkoriban bizony ritkán hagyta el az Arsenal szurkolók száját az a szó, hogy „csatárkérdés”. Ő a klub egyik vitathatatlanul legnagyobb legendája, aki amellett, hogy hosszú éveken keresztül számolatlanul termelte a gólokat, tökéletesen átérezte mit jelent az, ha valaki az Arsenal mezét viseli. A szurkolók éppen ezért imádták. Ő nem más, mint Ian Wright.

Wrightot gyerekkorától kezdve egyetlen dolog érdekelte, a gólszerzés. Mindig a legegyszerűbb és legcélravezetőbb megoldást akarta kiválasztani, és benne többek között az volt a csodálatos, hogy a legnehezebb pozícióból, vagy a leglehetetlenebb szituációban is ki tudta választani azt az egy megoldást, amely révén gólt tud szerezni. Mindig a góllövés járt a fejében, és ha ehhez ki kellett cseleznie az ellenfél komplett védelmét, vagy 40 méterről kellett átemelnie a kapust, akkor megtette. A példaképei között olyan játékosok szerepeltek, mint Gerd Müller, Kevin Keegan és Pelé. Mindegyikőjük stílusából próbált elsajátítani valamit. Gerd Müller halálpontos befejezéseit, Keegan bal lábát, Pelé gyorsaságát és dinamikáját. Különböző stílusokból építette fel magát, és ez segített neki abban, hogy képes legyen bárhonnan és bármikor gólokat szerezni. Ha Wright a pályán volt, akkor a csapattársai is kicsit nyugodtabban játszottak, hiszen tudták, hogy ha ő a pályán van, akkor csak el kell juttatni a tizenhatosig a labdát, és ő onnan meg fogja oldani. Éppen ezért az ő nagyságát leginkább jellemző kép az, amikor a 93-as FA kupa döntőjének újrajátszásán Wright egyedül vezethette a kapusra a labdát, és az egyik hátsó kameraállásból látszott, hogy ő még csak készülődik a lövéshez, de a háttérben Merson máris mindkét kezét a magasba emelte, hogy gólt ünnepeljen.

Football - Stock Season 91/92 Ian Wright - Crystal Palace Mandatory Credit: Action Images

Viszont sokáig úgy tűnt, hogy Ian Wrightból soha nem lesz profi futballista. Az első hivatalos szerződését alig pár nappal a 22. születésnapja előtt írta alá a másodosztályú Crystal Palacenál. Előtte 19 évesen a Brightonnál járt próbajátékon, ahol mindent megtett azért, hogy szerződtessék: gólokat szerzett a tartalékcsapatban, rendszeresen együtt edzett a nagy csapattal. Látszólag minden rendben volt, végül mégis azt mondták neki, hogy nem kellesz. Wright viszont továbbra is kitartott, és hitt abban, hogy profi játékos válhat belőle, majdnem három évvel később pedig Steve Copell a Palace akkori menedzsere felfigyelt rá, és végül szerződtette. Ez pedig egy igazi sikertörténet kezdete volt. Első szezonjában 9 góllal a csapat második legeredményesebb játékosa lett, majd egy évvel később 24 góllal ő lett a másodosztály gólkirálya, a csapata pedig feljutott az első ligába. Az 1990-es FA kupa döntőben a Manchester United elleni góljával pedig felhívta magára több nagy csapat figyelmét is.

Végül 1991 szeptemberében írt alá az akkor bajnoki címvédő Arsenalhoz klubrekordot jelentő 2,5 millió fontért. Az emberek viszont nem értették, hogy miért van szüksége George Grahamnek még egy támadóra, hiszen ott volt a csapatnál Alan Smith és Kevin Campbell, valamint Paul Merson, aki szintén tudott gólokat szerezni. Éppen ezért, és a magas átigazolási összeg miatt az elején nagyon nagy volt a nyomás Wrighton, de miután gólt szerzett az első meccsen a Leicester ellen a Ligakupában, majd rögtön utána mesterhármast lőtt a Southampton otthonában, a kétkedő hangok egyszer csak elhallgattak, és átvették a helyüket azok, amelyek szerint az Arsenal megtalálta az elkövetkezendő évek legjobb angol csatárát. Wright a szezon további részében is szorgalmasan lövöldözte a gólokat, és bár az Arsenal végül nem tudta megvédeni a bajnoki címét, az utolsó fordulónak mégis volt tétje, hiszen Wright mindössze egy góllal volt lemaradva a góllövőlistát vezető Gary Lineker mögött. A csapat végül 5-1-re nyert a Southampton ellen, Wrighty pedig 3 gólt szerzett, és ezzel ő lett a liga legeredményesebb játékosa. Saját bevallása szerint ez volt élete legjobb meccse, hiszen ő volt az utolsó játékos, aki mesterhármast szerezett a régi North Bank előtt, az utolsó meccsen mielőtt átépítették volna.

ian-wright-arsenal-tony-adams_3336081

A szurkolók pedig imádták. Ami nem csoda, hiszen ő is imádott gólt lőni az Arsenal mezében. Különösen nagy örömöt jelentett neki, hogy egy ilyen nagy és híres klubban játszhat, amelynek ilyen fantasztikus szurkolói vannak. Ezt nem egyszer tettekben is kifejezte, hiszen számtalanszor ünnepelte úgy egy-egy gólját, hogy a szurkolók közé vetette magát, hogy érezze a rajongásukat és a szeretetüket. Wrighty teljesen átérezte mint jelent ez a csapat az embereknek, és hogy az ő feladata az, hogy boldoggá tegye ezeket az embereket. Ha pedig a szurkolók boldogok voltak, akkor ő is boldog volt. A Tottenham vagy a Manchester United elleni meccseken mindig különösen elszánt volt, hiszen tudta, hogy ezek a meccsek többet jelentenek a szurkolóknak, mint a többi átlagos meccs. Mikor megérkezett, ő nem volt Arsenal szurkoló, de nagyon rövid időn belül azzá vált, és ezt mindenki láthatta. A szurkolók pedig imádták azt az embert a pályán, aki egy volt közülük. Mindemellett ő egy igazi showman volt, aki nem csak a góljaival szórakoztatta az embereket, hanem minden egyéb megnyilvánulásával is. A gólörömei például mindig különlegesek voltak, mindig valami egyedit akart kitalálni. Néhányat eltervezett, de néhány csak spontán jött.

Wrighty egy igazán szenvedélyes játékos volt, és bizony nagyon sokszor nem tudott uralkodni a szenvedélyességén. Érzelemből játszott, és ez bizony gyakran ahhoz vezetett, hogy túlpörgött, fölösleges szabálytalanságokat követett el, sokat foglalkozott a bíróval, sokat balhézott az ellenfél játékosaival, de utólag ezt senki nem tudta igazából a szemére vetni, hiszen mindent a győzelemért tett. Mindent azért csinált, hogy a csapata nyerjen, és ha valami nem tetszett neki, akkor annak bizony szót is adott. Balszerencséjére az egyik buta szabálytalansága miatt nem léphetett pályára a 94-es KEK döntőben, hiszen az elődöntő visszavágóján egy teljesen ártalmatlan szituációban fölrúgta a PSG egyik játékosát amiért sárga lapot kapott, és mivel ezzel összegyűlt neki a megfelelő mennyiség, nem játszhatott a döntőben, amit a csapat Alan Smith góljával nyert meg a Parma ellen. Wright zokogott a szabálytalanság után, ami ismét csak azt bizonyította, hogy mennyire szerette ezt a játékot, és mennyire akart játszani a döntőben. A következő szezonban a csapat ismét döntőt játszott, Wright pedig minden egyes fordulóban gólt lőtt, viszont a Zaragoza ellen ezúttal az Arsenal volt a vesztes fél, hiába volt Wright is a pályán.

Viszont egy időben úgy tűnt, hogy Ian Wright elhagyja az Arsenalt, hiszen nem igazán jött ki a George Grahamet váltó Bruce Riochal, és átigazolási kérelmet is nyújtott be a klub felé, és nagyon közel került ahhoz, hogy a Chelsea-hez igazoljon, de végül Riochot egy év után elküldték, Wright pedig maradt, majd jött Arséne Wenger akivel azután olyan jól együtt tudott működni, ahogy George Grahammel. Wright ekkor már jócskán túl volt a harmincon, de még így is a csapata legeredményesebb játékosa volt. A 96/97-es szezonban például 30 gólt szerezett 33 évesen. Ez részben annak volt köszönhető, hogy Arséne Wenger megreformálta a klub edzésmódszereit, de főleg annak, hogy Wrightnak egy olyan partnere volt Dennis Bergkamp személyében, aki bármikor ki tudta szolgálni a gólra éhes támadót. Wrighty sebessége kissé már megkopott ugyan, de Bergkamp olyan kiváló labdákkal tömte, hogy még így is számolatlanul tudta lövöldözni a gólokat.

iw

Ian Wright karrierje a végéhez közeledett, de az angol bajnoki cím még hiányzott a trófea gyűjteményéből. Szerencsére Arséne Wenger első teljes szezonjának végén ezt is sikerült begyűjtenie az újabb FA kupával együtt, bár sérülései miatt a szezon egy részét kénytelen volt kihagyni. Viszont így is szerzett 10 gólt a bajnokságban, és a Bolton elleni bajnokin megdöntötte Cliff Bastin 178 gólos rekordját, és ezzel 2005-ig ő lett a klub legeredményesebb gólszerzője 185 góllal. A szezon végén azt látva, hogy Nicolas Anelka megelőzte őt a sorban, és már ő sem lesz fiatalabb, úgy döntött, hogy eligazol a klubtól. Ezután megfordult a West Hamben, a Celticben, a Burnleyben és a Notthingam Forestben, de saját bevallása szerint az igazi futballkarrierje véget ért akkor, amikor elhagyta az Arsenalt. Wrightyt minden ehhez a klubhoz kötötte. Itt érte el a legnagyobb sikereit, itt lett igazán elismert labdarúgó, és a szurkolók imádták, akárcsak ő a szurkolókat. Ian Wright egy igazi Arsenal legenda.


 • rocknrolla

  Szépek ezek a tribute videók meg minden, de hihetetlenül szegénynek érzem magam amiatt, hogy nem izgulhattam egy-egy ilyen, vagy hasonló játékosért élő adásban 🙁

 • ZERO_L

  Talán vele kapcsolatban éreztem a leginkább azt, hogy mennyire sajnálom amiért élőben nem láttam játszani… a fél karomat oda adnám, ha most ilyen csatárunk lenne

  és ne felejtsük ezt a Nike reklámot sem abból az időből:
  http://cdn.soccerbible.com/media/7843/ian-wright-interview-img3.jpg

 • Woolwich

  Gazidis mindig tudja, hogy dobja fel a hangulatot a nyár közepén 🙂
  http://news.arseblog.com/2016/07/gazidis-talks-about-summer-spending-and-well/

  • Bill F Murray

   “It wasn’t built on money. It was built on the great fitness work they
   did. It was built on all of these other elements. I think that’s going
   to be a continuing trend within the Premier League.”
   nagyon jól érzi a trendeket

 • Balázs Kozó

  Ian Wright volt a játékos, aki miatt érdemes volt meccset nézni. A Chelsea drukker haverom azt mondta, hogy amíg ott volt, minden Arsenal meccset megnézett.

 • white__widow

  Holding offisöl

  http://www.arsenal.com/home

  • Woolwich

   Vajon egyből megy is kölcsönbe, vagy Chambersszel együtt padozzák majd végig a szezont?

   • white__widow

    Chambers megy kölcsönbe én úgy tudom

 • ZERO_L

  arsenal playeren free stream lesz

  https://pbs.twimg.com/media/Cn_GzkmXYAAt8KQ.jpg

 • Bill F Murray
 • 荒らし禅家

  Értem én, hogy nehezek a lábak az alapozástól, de Merte bazzeg, már agyfaszt sem kapok tőle 😀

 • white__widow

  Walcott ott folytatja ahol tavaly el sem kezdte – valaki vegye meg

 • 荒らし禅家

  Há’ inkább most egy ilyen epic failt, mint a Pool ellen

  • white__widow

   szinvonalas sörmeccs

 • white__widow

  Oxlade kecc

  • 荒らし禅家

   engem nem tud átverni, tavaly is ő volt a preseason királya, hogy aztán a leszürkébb eminenciás legyen 🙂

   • 荒らし禅家

    a gólért természetesen jár a Carlos Vela emlékplakett

 • ZERO_L

  Velem van a baj, ha ilyen lepke fing meccsen is fel tud húzni TO játéka?

  • white__widow

   Nem veled

 • 荒らし禅家

  Bár a Bergkamp poszt alatt is ellőttem, de ma van napra pontosan 10 éve, hogy megnyílt az Emirates.

  https://www.youtube.com/watch?v=tBp3tEKD-oI

 • ZERO_L

  állítólag ezzel a kerettel szeljük át az óceánt

  https://pbs.twimg.com/media/CoAMG0VXYAAimja.jpg

  Santi játékára leszek nagyon kíváncsi, mert már terjedt a pletyka, hogy nem lesz fit a szezon rajtra

  érdekesség még, hogy Xhaka megy a túrára, Alexis viszont nem, pedig kb egy időben lett vége mind2jüknek a tornája (tudom a bokája…), lehet a chilei kap egy fullos nyarat pihenésre? nem volna rossz ötlet

  • 荒らし禅家

   Örülhetnek az amerikaiak, hogy Asano az olimpiára készül. Legalább akkora csapás lett volna nekik, mint anno Pearl Harbor. 🙂

 • white__widow
  • 荒らし禅家

   Mocskos disqus, tegnap Bill linkjét sem láttam, régebben csak a twitter beágyazásokra dobott ilyen nagy büdös fehérséget (arra sem egyből).

   • white__widow

    nekem is szar, nem vágom miért, írd át az elejét az urlnek:

    twitterpontcom/ArsenalsCannon/status/756563343893262338

   • BVick

    Nekem sem muxik, azt hittem telefon miatt, de ezek szerint altalanos a fos

  • BVick

   Csudalatos.. Nem lattam a meccset, altalaban ugy muzsikalt mint a meccsen mint a csatolt videoban?

   • white__widow

    Úgy

 • white__widow
 • Woolwich

  A francia Eurosport szerint hoznánk Mahrezt, ami még hihetőnek is tűnik.
  Viszont 50M euróról írnak, ami már annyira nem…
  https://twitter.com/Independent/status/756800443326558209

  • ZERO_L

   Papus tegnap megmondta a frankót
   “We remain in a very active market & we are not afraid to spend big if we find the right player.”

   hát istenem, nehéz volt rálelni, még csak most értek el az M betűig

 • Woolwich
  • BVick

   Nem fest tul jo kepet a Papusrol ez a felsorolas..

   • De miért? Ez csak média bullshit. Henry hülye és önfejű volt, Adams elment a kessért, ami érthető az ő korában, Bergkamp nem akart közvetlen a visszavonulása után ezzel foglalkozni, és nem is edzőnek lett felkérve, ezt az Ajaxnál csinálta és csinálja, és ebben szerepet játszott a családja is. Overmarsról szó nem volt soha, Vieira meg a Cityhez ment, Arteta meg Guardiola barátja. Amúgy sem értem, miért kellene itt a volt játékosoknak edzősködnie, amikor minden feladatra már külön ember van, és egy vezetőedző feladata top szinten már nagyon komplex. Henrynak is csak azt kellett volna belátnia,h nem nekünk van szükségünk rá, hanem éppen fordítva.

    • BVick

     Agree, romantikan tul en szemely szerint nem is igazan latom ennek a “sztarjatekosbol visszavonulas utan csinaljunk edzot” felhajtasnak a realitasat. Tapasztalatbol focin kivuli eletbol 100 peldat tudnek hozni hogy miert nem egyenlo a jo szakember a jo vezetovel. Csudalatos lenne egy majdani sikeres 15 ev Denis edzoskodese alatt, de azert lassuk be, a csillagok ritka szerencses allasa kellene egy ilyen szituhoz.
     Ugy ertettem a kommentem, hogy a cikk nem fest jo kepet a Papusrol.

     • Sima ügy, csak már ugrok ezekre. 😀 Mea maxima.

  • 荒らし禅家

   Mondjuk minden tiszteletet megadva Tóni bácsinak, de azért vessünk már egy pillantást az edzői cv-jére, mielőtt krokodil könnyeket hullajtanánk érte.

   A Wycombe Wanderers-t nem tudta benntartani a League One-ban, hogy aztán a 4.osztályban a Szeptemberben még top of the league csapatával toljon egy mentally strong 24/4 begyűjtött pontot. Önként és dalolva állt fel a padról, nem várta meg, hogy tovább mélyüljön a gödör és kibasszák.

   A még PL-es Portsmouth-nál ‘Arry asszisztenseként érte el a legnagyobb sikereit, 9.hely & FA kupa győzelem, de amikor 2008 októberében az ő kezébe került a gyeplő, 16 bajnokiból sikerült 10 pontot kisajtolni ill. az FA kupában már a 4.fordulóban, az akkor még champos Swansea elleni címvédőként kiszopódni.

   A Gabalás időszak meg kb. ugyanaz pepitában, mint a mostani kínai projekt ($$$) , nem gondolnám, hogy a futball iránti elkötelezettsége miatt szerette volna magasabb szintre emelni az azeri labdarúgást.

   Úgyhogy biztos más szint az utánpótlás, meg jobban mutat egy egykori legenda a padon, de Kutya már leírta, hogy kb. mi a stájsz, illetve Bálint múltkori Henry-ügyben írt hosszú kommentje is abszolút ülne Tony esetében is.

   • ZERO_L

    de itt nem is edzői kvalitásáról lenne szó, nem “fő edző” lenne (ahogy Henry sem) hanem poszt edző, azért csak tudna a fiataloknak jó tanácsokkal szolgálni

    • 荒らし禅家

     Akkor jól beszoptam, mert én a link alapján azt hittem az U18-nál ő lett volna a főgóré.
     Amit a fiatalokkal kapcsolatban írsz az jogos, de ha félretesszük a futball romantikát, akkor érthető, hogy ő is inkább a nagyobb $-t választotta. Mert nyilván nem zacskós levesen élt most sem, de azért az ő idejében nem heti 80-100k fontokat raktak zsebre a védők, így nem meglepő, hogy elmegy Kínába bohóckodni.

    • Sztem ez a “jó tanácsokkal szolgálni” történet egyre nagyobb lufi, és valahol egy nagyon megfoghatatlan dolog. A mai felkészítésben már nagyjából minden mozdulatra direkt erre trenírozott edző van, és a folyamatos fejlődés miatt újabb és újabb módszerek érkeznek. Tehát ha valaki ezekkel nincsen naprakész állapotban, akkor pusztán a tanácsaival nem sokra mehet egy fiatal játékosnál. Egyfajta látásmódot adhat maximum egy ifinek, de hogy ez pontosan mire elég, azt nehéz megmondani. A fenti esetben pedig ott van Bould, aki ugyanannak a generációnak a tagja, mint Adams, ugyanúgy egy nagyon komoly védő volt, és tagja volt a nagy négyesnek.

   • Woolwich

    Ne érts félre, én egyáltalán nem sajnálom, ha nem jön vissza a klubhoz, csak infó megosztásnak szántam a linket 🙂
    Ami az ex játékosainkat illeti eddig egyedül Vieiraról tudtam elképzelni, hogy elérhet valamit edzőként is, de egyelőre ő is messze van még az európai élvonaltól.

    • 荒らし禅家

     Én is csak tájékoztató jellegűnek szántam a fenti kommentet, nem szőrszálhasogatásképp, még ha úgy is jött le 🙂

 • Bálint

  Elmegyek majd egy hétre nyaralni, erre igazolunk, Ox gólt lő, Wenger meg még aktív (a transzfer piacon is)!
  #miafaszvan

 • white__widow

  wengerpóker
  Wenger on transfer market: “It’s a little bit poker game until mid-August so we might have to be good at poker!”