Szeretném visszakapni az Apocalypticát

Távolról indítok, de ígérem, elérek a címhez is.

Az az igazság, hogy bár hiába rendelkezik az öltözőnk a legnagyobb átlagos brémérettel, sajnos besült a brit mag. Talán nem is volt két éve, amikor igazán fényesnek láttuk a jövőt (akkor is), és ez elsősorban a brit magnak volt köszönhető: Ramsey kiváló formában játszotta végig a szezont, Chambers, Ox, Wilshere megcsillogtatta, hogy mire lehetnek hivatottak, és még Walcott és Gibbs is megmutatta, hogy azért nem véletlenül választották ezt a karriert. Fiatalok, szépek és britek, akik tudják, hogy mit jelent egy esős délután a Britanniában, akik tudják mit jelent kifutni a Wembley gyepére egy kupadöntőre, hiszen valószínűleg egész életükben arra vártak.

Az angol válogatott 10 meccs/10 győzelem mutatóval jutott ki az EB-re, és most igazán nagy esélyük van, hogy ne hozzanak teljes szégyent hazájukra. Fájó pont, hogy az Arsenal játékosai közül mindössze Wilshere lesz ott Franciaországban (no meg persze a walesi válogatottal Ramsey, ahol ő az egyetlen focizni tudó ember, meg még valami tenyésztett cirkuszi majom is), de az ő jelöléséért is a szövetségi kapitány fejét követelik. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor az idei teljesítmény alapján egyedül Welbeck érdemelne behívót, aki ugye a jövő évi új igazolásunk lesz, most azon kívül, hogyha egy Wilshere egészséges, akkor igazán nagy luxus lenne otthon hagyni.

Még fájóbb az angolok EB keretét elnézve, hogy igazán fiatal… A PL-ben az elmúlt években megjelent vagy éppenséggel kinőtte magát Sturridge, Sterling, Alli, Stones, Barkley, Kane, Drinkwater, Dier, Rose, Clyne, de nyugodtan meg lehet említeni már Rashfordot is. A méltán híres Arsenal akadémiáról az elmúlt pár évben egyedül Iwobi került idén az első csapat közelébe, de én kissé tartok attól, hogy Gnabry vagy Zelalem sorsára jut, bár egy jó kölcsön jót tehet neki, míg a fiatal britek közül mindössze Welbeck tudott úgy igazán hozzátenni valamit ebben az évben.

british core

Miért is sírok egy erős brit mag iránt? Igazából azért, mert a saját prekoncepcióim szerint ők tudnák elhozni azt, ami ennek az Arsenalnak a leginkább hiányzik, és az nem más, mint a vezéregyéniség. Walcott valamikor elpöttyintette, hogy amikor nem ment a téli-tavaszi időszakban, akkor összehívta a válságstábot a vének tanácsa, Cech, Rosicky, Arteta, Mertesacker. Ezekből igazából már csak Cech játszik meghatározó szerepet a kezdőcsapatban (Rosickytól és Artetától már el is köszöntünk), Mertesacker is ki-be járt a kezdőből. Nem akarom lekicsinyíteni ezen játékosok öltözőbeli szerepét, de a pályáról igenis hiányzik a vezéregyéniség. Itt most nem arra akarok kitérni, hogy Özil mennyire szarik bele az egészbe, mert ez úgy hülyeség ahogy van, de a pályáról tényleg hiányzik néhány címzetes köcsög, a szó jó értelmében. Pár hete egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy az Atletico játékától a hányinger kerülget, de azt elismerem, hogy egy egészséges mértékben igenis hiányzik az a stílus a mi játékunkból.

Igazából nincs utálható játékosunk, csak kinevethető, ami sokkal rosszabb. Flamini és Coquelin pont ezt próbálta pótolni a pálya közepén, Gabriel meg inkább hülyén agresszív, mint hasznosan. Koscielny és Monreal bár kemény, de azért olyan igazi úriemberek módján. Elneny (akkor is így fogom írni) és Xhaka leigazolása is abba az irányba hat, hogy ideje kicsapni, amink van. Egy igazi vezéregyéniség a pályán ki tudja hozni a többiekből a legjobbat, elég ha csak annyit mondok, hogy Vieira. Azt hiszem Carragher mondta még azt – a sok hülyesége között – hogy az Arsenal ellen volt a legnehezebb játszani, mert egyszerűen fizikálisan nem lehetett felvenni velük a versenyt. Igen, arról az Arsenalról beszélünk, amelyik veretlenül lett bajnok, ami Anglia, de talán egész Európa legszebb fociját játszotta. El tudtuk volna képzelni annál a csapatnál, hogy Charlie Adam ezután a megmozdulása után élve elhagyhatta volna a pályát? Szerintem ott helyben megásatták volna vele a sírját.

adam-sanchez_3130685b

A 90-es években, és még a 2000-es évek elején ott volt egy Tony Adams, Martin Keown, Lee Dixon, Sol Campbell, Ray Parlour vagy éppenséggel David Seaman, miközben Vieira és Roy Keane összecsapásaitól még Ferguson whiskeys üvegei is összetörtek a bárszekrényben az Old Traffordon. De hát ugye ki ne emlékezne például arra a szép jelenetre, amikor Keown egy paprikás meccs végén próbálta van Nistelrooyból kiűzni az ördögöt? Azt a meccset végül a brit sajtó elnevezte a Battle of Old Traffordnak.

Ez a fajta szolidaritás és tűz most nincs meg annyira a játékosokban. Akarnak-akarnak, de amolyan lesz, ami lesz alapon, míg elég kevés játékoson érzed, hogy igazán kész lenne meghalni ezért a klubért. Itt pedig vissza is kanyarodunk arra, hogy szükség van egy megbízható brit magra, amely sokkal könnyebben tud azonosulni a klubbal és a szurkolók is velük. Welbeck pont ezt a tüzet, ezt az akarást hozta el minden pályára lépésével, és ezért vált gyorsan a szurkolók egyik nagy kedvencévé. No meg segített a tehenesek ellen lőtt néhány idegenbeli gól, illetve az a fejes a Leicester ellen, ami az utolsó fordulóig ennek a szezonnak a katarzis pontja volt. De említhetném Walcott régebbi szárnyalását, illetve, amikor beállt eredményjelzőnek a csirkék ellen. A népnek pont ez kell, és hát ennek a legnagyobb mestere talán Wilshere, akinek nem a részeg éneklése a legnagyobb erénye, hanem ahogy pl. kész lett volna megverekedni az egész csirkefarmmal, amikor Adebayor beleszállt Cazorlába, de ki ne emlékezne arra, amikor igazából leszarta a híres Barca DNS-t és a tiki-takát, és úgy döntött, hogy ő bizony leveszi a Barcelona középpályáját a pályáról. Tette mindezt 19 évesen.

article-2235101-1615F1E4000005DC-672_634x408

Végül pedig térjünk át a címre is. Klopp egyszer azt mondta, hogy míg Wenger Arsenalja a klasszikus zene, az ő Borussia Dortmundja inkább a heavy metal. Wenger igenis megmutatta már, hogy a klasszikus zene és a metal nagyon jól elfér egymás mellett, ahogy a méltán népszerű finn Apocalyptica is. Ideje tehát, hogy fogjuk a szimfónia zenekarba való hangszereinket, és néha lejátsszunk egy-egy metálszámot is. A karmester lehet külföldi, de a talp alá valót, a ritmust elsősorban egy erős brit mag adhatná meg ennek a csapatnak.


 • Charlie Mops

  Jó felvetés, valóban hiányzik ez a fajta tűz (na nem a simeonés nettó prosztóság). A halálom a fabregasos-nasris kétségbeesett kéztárogatás, nem szeretném, hogy a Giroud-s, ramseys durcás hajigazgatás, illetve az öziles csapkodás is ilyen nyomot hagyjon bennem. A brit mag fiúiból (Walcottra, Gibbsre, Oxra, Chambersre nézve a szóhasználat szándékos) nem néztem ki ugyan, hogy a csapat tökévé váljanak, de lehetne belőlük valami masszív egység.

  Azt azért várom, hogy Gabrielt legalább megszorongassa Chambers a csapatba kerülésért, mert ha a brazil játszik, én szorongok. Xhaka egyértelmű lépés a keményítés felé, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz.. Ha a Seaman/Lehmann – Campbell – Vieira – Henry gerinchez hasonlót már nem is várok, Wenger alatt még egy igazán metál szezont mindenképp!

  • Hát pedig nagyon úgy néz ki,h Chambers kölcsönbe megy ezen a nyáron.

   • Charlie Mops

    Köszi, ezt nem tudtam.. Nem nagyon örülök, de azért megpróbálok megbarátkozni a brazillal asszem. Lehet belelendül egyszer.

 • rocknrolla

  Parlour és Keown megemlítése nagyon helyénvaló. Viszont sajnos ez már egy kihalófélben lévő faj, pedig pontosan az ilyen mentalitású játékosokra lenne szükség: nem büdös neki a cserepad, ha pedig pályán van, nem büdös a munka. Ha nem is brit, de Elneny mindenképp egy ilyesmi játékosnak tűnik, azért a bagó összegért meg egyenesen top igazolás. Xhaka személyében pedig egyértelműen egy Vieira szintjét kopogtató vezér érkezett – 23 évesen a Gladbach és a válogatott kapitányának lenni nem véletlen dolog. Ami pedig a brit magot illeti, nálam Wilshere az utolsó mohikán, aki még visszahozhatja közülük a Parlour féle hozzáállást.

  • Balázs Kozó

   Óóó, Booze and ignorance korszaka, amikor Ray egy kocsmában szétvert egy biliárd dákót egy srác fején, mert nem ismerte fel 😀 😀

  • Charlie Mops

   Vótmá Arsenal játékos 23 évesen svájci csapkap.. (igaz, csak egyszeres: 2008 feb. 6.) 😉

  • Jon

   Xhakaban szerintem jogos a bizalom. Én legalábbis nagyon bízok benne. Mert tény, hogy kéne egy ilyen vezér.

 • Oliver

  Igen, sztem is ez a legnagyobb hiba, h nincs igazi vezér, aki odabasz (mind az ellenfélnek, mind a művészeinknek) ha éppen az kell. Pl Cazorla kapitánykodását a mai napig nem értem, egyszerűen szétb*** az ideg mikor látom, h a 80. percnél égünk, őt felrúgják és mosolyog. Áh most megint elkapott az indulat 😀

 • titok84

  Hm, Jack esetében hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hevessége erény is lehet.
  Jó kis írás, alapjában véve egyetértek.
  Nekem is Vieira hiányzik legjobban, de nemcsak az egyénisége miatt, hanem ő volt az a DM, aki iszonyú gyorsan fordult át védekezésből támadásba. És akkor aztán nem lehetett odaállni elé… (Amúgy legjobb napjaiban Khedira tudja ezt, illetve régen Yaya.)

  • Mondjuk sokan azt is elfelejtik, hogy Vieira nem DM volt. 🙂

 • Továbbra is barokkos túlzásnak tartom, hogy a brit mag becsődölt volna. Mondom ezt különösen Ox és Chambers esetében. Utóbbi alig 20 éves még, és hátul nyilván nehezebb bekerülni a csapatba mint támadóként. Idén szerintem egyedül a Pool elleni első félidő volt borzalom tőle, a többi meccset teljesen jól lehozta. Oxnál pedig újra sikerült elfelejteni, hogy ez volt az első kifejezetten szar szezonja. Azért emlékszünk rá, hogy 5 éve mindenki Ramseyt kutyázta, és ahhoz képest mennyire kinőtte magát. Wilsheret egyedül a sérülések húzzák vissza, a többiek pedig képességeik alapján eleve maximum squad player státuszra vannak predesztinálva.

  Walcott ideje lejárt, ezt adom.

  • jimboy

   aztán két év alatt vissza is süllyedt a mocsárba Ramsey

   • ZERO_L

    azért ezt mocsárnak nem nevezném, ha látta valaki játszani a sérüléséből visszatérve az fizikai fájdalmat okozott minden ágyúsnak(főleg azoknak akik látták a lábtörése előtt játszani), konkrétan emberhátrány volt szinte minden meccsen

    most annál sokkal jobban játszik, csak a mércét azóta ügye már ő maga emelte, így nyilván ehhez mérjük és ezért éri kritika a játékát

   • Ez így ebben a formában megint csak baromság.

    • jimboy

     győzz meg róla, hogy az

    • Arról engem is meggyőzhetnél,h mi és mennyi van még Áronban, mert sztem ez a valami nem túl sok. És azt sem gondolom,h 2 év múlva még mindig a mi játékosunk lesz.

 • ZERO_L

  Én se temetném még a brit magot, van benne potenciál kérdés, Ox-nak ez az év csak egy kisiklás volt, Jack egészséges tud-e maradni, Rambo játékát tényleg magasabb szintre emeli-e a svájci és a fiatal védőkkel (Chambers-Jenkinson) mit kezdünk
  sok a kérdőjel, viszont bőven jól jövünk ki, ha ebből a társaságból kettő húzóemberré válik, amit pl Jack és Rambo már korábban bebizonyított
  (nekem a TO-Welbeck kettős együtt sok(k) szóval max az egyiket látnám csak szívesen a csapatban jövőre)

  Egyébként most őszintén, az általad felsorolt angol válogatottak közül, mégis ki az aki ennek a vezért kritériumnak megfelel? Barkley? Alli? Sterling? Stones? Én nem látok az angol válogatottban olyan hatalmas nagy vezéregyéniségeket, és ez szerintem inkább magának az angol utánpótlásnak a hibája (amibe a miénk is beletartozik természetesen).
  Régen ott volt Lampard-Gerrard-Rooney-Terry, mostaniakban nem érzem ezt a karrizmát.

  Én azt látom, hogy maga az ország utánpótlása a béka segge alatt van, amiből lehet szemezgetni gyöngyszemeket, de konkrétan olyan brit magot, aki nemzetközi szinten is fel tudja venni a versenyt, a jelenlegi felhozatalból nagyon nehéz összeszedni, mert a vezéregyéniségbe ügye az is beletartozik, hogy folyamatosan a pályán van és nem okoz komplett emberhátrányt.

  Zelalem és Gnabry azért nem egy skatulya az előbbi még nem tudta megmutatni mire képes komolyabb szinten, utóbbi már igen, de sérülése és egy érthetetlen Pulis-loan miatt most gödörben van a karrierje, de még ő is csak most lesz 21…

  Iwobi max Gnabry sorsára juthat, de mivel megkapta a 17-es mezszámot, így ha nem fog komoly szélső érkezni hozzánk, akkor Ox-szal versenyezhet a kezdő szélső posztért

 • Arsenal Haiku

  Keménytökű angolokat!
  Kivernek majd szemet
  S fogat.