Ő a fogaskerék, aki nélkül szétesne az Arsenal gépezete

Az elmúlt évek során Aaron Ramsey személye rendkívül megosztóvá vált a szurkolók körében. Kétségtelen, hogy a walesi középpályás sokszor nem tudta a legjobbját nyújtani, épp ezért gyakran a kiritikák cékeresztjébe került. De mik is azok az okok, ami miatt Ramsey nem volt képes folyamatosan azt a teljesítményt nyújtani, amit a 2013/14-es áttörést hozó idényében? Leginkább a gyakori terheléses sérülések miatt. A 2013/14-es idény második felében Ramsey 98 napot hagyott ki combizom sérülés miatt, az ezt követő időszakban pedig megszaporodtak nála a az újabb comb, illetve térdín sérülések. 2014 szeptembere, és 2017 decembere között hét alkalommal szenvedte el ezen sérülések valamelyikét, ezek miatt pedig átlagosan 28 napot kellett mérkőzések és teljes értékű edzésmunka nélkül töltenie. Ezen felül pedig a 2016/17-es szezonban további 31 napot hagyott ki lábikrasérülés miatt. Nem nehéz tehát levonni a következtetést, hogy a folyamatos kisebb sérülések miatt Ramsey-nek csak nagyon ritkán sikerült igazán formába lendülnie. Amint pedig ez megtörtént, hamarosan jött az újabb sérülés, és a pár hetes kihagyás.

A másik oka Ramsey gyengébb, vagy épp kevésbé feltűnő játékának, az a Wenger által alkalmazott játékrendszer. A 2014/15-ös szezon második felében és a 15/16-os szezon elején Ramsey legtöbbször a pálya jobb oldalán kapott szerepet, hogy aztán középre húzódva tudjon létszámfölényes szituációt teremteni. A feladatot ugyan többnyire remekül megoldotta, de limitált szerepköréből adódóan nem tudta a saját játékát játszani. 

A mostani szezonban Ramsey azonban ismét csúcsformában játszik, 3 góljával és 6 gólpasszával az Arsenal legeredményesebb játékosa a kanadai táblázaton. A Premier League mezőnyében pedig csak a csúfocit játszó Manchester City két sztárja, David Silva és Kevin De Bruyne készített elő nála több gólt. Mindemellett pedig ő az a játékos, akivel az Arsenal jelenlegi játékrendszere egyáltalán működőképes lehet.

Az Arsenal április óta csak és kizárólag -a tegnapi BATE elleni meccset nem számítva – a 3-4-2-1-es játékrendszerben kezdett a mérkőzésein, ami tökéletes ahhoz, hogy Ramsey kihozza magából a maximumot. Mivel a védelembe bekerült plussz egy ember, a walesi középpályás jóval szabadabban csatlakozhat a támadókhoz, és labda nélküli harmadik emberes beindulásaival rengeteg problémát okoz az ellenfél védőinek. Ezeket a beindulásokat azért is nehéz levédekeznie egy csapatnak, mert a szemből lendületesen érkező játékos akár több ütemnyi előnyre is szert tehet a legtöbbször statikus helyzetben lévő védőkkel szemben, akik ekkor legtöbbször a labdára figyelnek, így különösen nehéz felvenni a beinduló játékost. Ráadásul ha az egyik középpályás veszi fel őt, akkor pedig akár hatalmas üres területet is tud teremteni a csapattársak számára egy-egy ilyen beindulással.

A Manchester United elleni szépítő gólt is Ramsey mélységi indulása eredményezte. Pogba a labdát nézi, miközben Rojo a kapu előtt helyezkedő Lacazette-el van elfoglalva. Nincs aki felvegye az érkező játékost, aki ezután szemfüles gólpasszt ad csapattársának.

Ezek a Ramsey-féle akciók pedig kulcsfontosságúak ahhoz, hogy ne váljon túlságosan statikussá az Arsenal támadójátéka. Ráadásul Ramsey sokszor már a támadásépítés első fázisában is nagyon magas pozíciót vesz fel annak érdekében, hogy az ellenfél védelmi vonalai között kapott labdát lekészítve néhány passzból sikerüljön közvetlen veszélyt teremteni a kapu előtt. Ennek természetesen megvan a hátránya, hiszen sokszor túl nagyra nő a távolság a csapatrészek között, és ha a védők nem tudják felvinni a labdát a középpályára, akkor az ellenfél Granit Xhaka, illetve a két szárnyvédő kikapcsolásával könnyen nagyon kockázatos passzokra kényszerítheti az Ágyúsok védőit. Ezt megfelelő pozíciós rotálással lehet orvosolni, és amikor ez jól működik, akkor Ramsey segítségével az Arsenal támadógépezete igencsak hatékony a helyzeteket kialakítását tekintve.

Természetesen nem csak a mélységi beindulásai miatt vált egyértelmű kulcsfigurává az idei Arsenalban Aaron Ramsey, hanem azzal, hogy mindemellett egy hagyományos középpályás feladatait is nagyszerű sikerességgel képes ellátni. Michael Caley futballelemző nemrégiben megjelent cikkében szintén kiemeli, hogy Ramsey az utolsó négy meccsén a pálya minden szegletében és a játék minden területén képes volt hatékonyan hozzásegíteni a csapatot a jó szerepléshez. Legyen szó támadásépítésről, előkészítésről, befejezésről, szerelésekről, vagy épp letámadásról. Apropó letámadás: egyetlen játékos sem szerzett több labdát az ellenfél térfelén a Premier League idei szezonjában, mint az Arsenal nyolcasa.

Jól látszik tehát, hogy amellett, hogy Ramsey mennyiszer ér oda a kapu elé, hogy befejezzen egy támadást (xG: 4.8, 36 lövésből, ebből 3 gól) és számos helyzetet készít elő ő maga is (xA: 3.5, ebből 6 gólpassz) a labda nélküli védekezésben is rendkívül hasznos tagja az Arsenalnak meccsenkénti 1.9 szereléssel, és 1 labdaszerzéssel.

Az Arsenal jelenlegi játékrendszere mellett pedig Ramsey abból profitál a legtöbbet, hogy a stabil kezdőjátékosoknak eddig heti szinten csupán egyetlen meccset kellett játszaniuk, köszönhetően annak, hogy az Európa Liga meccsekre Wenger rendre teljesen kicserélte a csapatát. Így azok a korábban sok bosszúságot okozó izomsérülések eddig nem jelentkeztek az Ágyúsok kulcsemberénél.

Most viszont, hogy kezdődik a decemberi nagy hajtás, a kezdőjátékosok is elkezdik majd kapni a komoly terhelést, és kérdéses, hogy a csapatában rendre a legtöbbet futó Ramsey teste hogyan reagál majd. Az ő jelenléte ugyanis kulcsfontosságú az Arsenal idei sikeres szereplésében, a kispadon ugyanis nincs olyan játékos aki képes lenne egy az egyben kiváltani az ő kvalitásait. Coquelin és Elneny támadásban meg sem közelítik Ramsey szintjét, míg Jack Wilshere bár mutat bíztató jeleket az Európa Ligában, Wenger a támadósorban számol vele, és arra az összetet munkára valószínűleg fizikálisan sem áll készen, de játékstílusában is teljesen más karakter.

Ebben pedig megmutatkozik, hogy az Arsenal jelenleg használaban lévő játékrendszere mennyire gyenge lábakon áll. Egy-egy játékos kidőlésével könnyedén összeomolhat a kártyavár, ami eddig sem ismeretlen jelenség Wenger csapatait illetően. Tavaly és tavalyelőtt Cazorlát nem sikerült pótolni, most pedig Ramsey, vagy az egyik szárnyvédő kidőlésével kerülhetnek komoly bajban az Ágyúsok. Mert bár a keret ezúttal elég nagy, de a bevethető játékosok szinte minden poszton teljesen más típusúak, mint akiket esetleg pótolniuk kellene. Velük pedig megpróbálni ugyanazt a játékot játszani egyet jelenthet az elkerülhetetlen kudarccal.

 


 • Trollséne

  Asszem az ő megtartásával is lesznek majd gondjaink, 2019-ig szól a szerződése és aligha a pénzen fog múlni a dolog…
  (Amúgy meg kellett ez az írás, mert tegnap olvastam búkon, hogy már a félidőben full kakaón döngött a Wilshere-t a kezdőbe nóta)

  • Wilshere-t ezután is a kezdőbe követelik majd, mert ő igazi Ágyús és mindent megtesz a csapatért. Ramsey meg egy szar.

   • Attila Kovács

    :))

   • BVick

    Kinek a karan kezdhetne jelenleg PLben, Ozil..? Ahhoz azert a nemet serulese kellene (esetleg nevelo celzat hosszabbitasilag 😉 ).

    Ahogy fent irtad Rambo mas, urt hagyna maga mogott. Xhaka helye meg tulzottan hatravont Jacknek, nem?

 • titok84

  Turan nem hasonlót játszott még Madridban?

  • Ő a szélen játszott ott többnyire.

 • Woolwich

  Köszönjük a cikket, tényleg kellett.
  Tavaly azért elég rendesen kapta itt a blogon is az ívet Rambo – még ha néha meg is érdemelte.
  Arra mondjuk kíváncsi leszek, hogy mennyire fogja erőltetni AW ezt a 3 védős rendszert, ha esetleg kidől 1-2 kulcsember.
  Én alapvetően nem bánnám, ha a játékosokhoz igazodna a felállás választáskor, bár nem úgy ismerem az öreget, mint aki meccsről meccsre változtatna a csapatán.

  • DobiZoli

   Szerintem is úgy fog kinézni a futball jövője, hogy egyre több edző és taktika fog majd a játékosok képességeihez és szempontjaihoz igazodni, már az oktatás is kezd ebbe az irányba tendálódni, ha a Waldorf-pedagógiát vesszük alapul

  • BVick

   Ennel mar csak az lenne a varatlanabb ha pl az ellenfelhez is igazitana.

 • ZERO_L

  Véletlenül sem akarom Rambo érdemet elvenni, de a jelentösége inkább taktikai mint egyéni skill
  Jelenlegi keretben lehet nincs párja(ez is max akkor derülne ki ha kiesne hosszabb idöre) ahogy Lacaznak vagy Alexisnek, de akár Cech-t is idevehetjük, szóval hosszú a sor, de Rambo nem csinál olyan földöntúli dolgokat amit egy rendes scoutolással ne lehetne pótolni egy átigazolási szezonban

  Ettöl még én is megtartanám, de ha átállnánk 4 védöre akkor ezt szerepkörét rögtön kukába dobhatjuk és akkor megint menne a fejvakarás hogy mégis hiva illeszük be egy 4-3-3ba vagy 4-2-3-1be

  • Nózista119

   Ramsey élete szezonját egy 4-2-3-1-ben játszotta, szóval szerintem ezzel nem lenne probléma, ha lenne normális társa, aki el tudja látni a maga feladatát. Ezzel viszont az a baj, hogy mivel Ramsey box-to-box, ezért mellé egy mélységi irányítói kvalitásokkal rendelkező ember kéne (mint amilyen Arteta vagy Cazorla tudott akkor lenni). Ez lehetne Xhaka, aki viszont idén gyengén teljesít. Bár hozzá kell tenni, hogy ő igazából azóta gyenge, hogy átálltunk 3 védőre, lehet hogy nála meg pont az új felállás a probléma, mert nagyobb területet kell lefednie és mivel a srác finoman fogalmazva sem mozgékony, így nem tudja maradéktalanul lefedni az egész területet, amit rábíztak. Egy West Ham vagy valami középcsapat ellen mindenképp megérne egy próbát a 4 védős felállás ezzel a kettőssel, mert ha Xhaka ott sem működik, akkor sajnos kell valaki a helyére télen, de legkésőbb nyáron, ha nem is végleg, de versenytársnak mindenképp.

   • ZERO_L

    Xhaka Bundásban sem játszott mélységi irányítót, legalább is nem azon a szinten hogy Santi pótlására esélye legyen

    jók a keresztlabdái, nem ügyetlen, de olyan minőségi killer passzokra, játékszervezésre képtelen amit mi elvárnánk egy mélységi irányítótól

    • dunnohu

     Csáká képes minőségi killer passzokra, csak azokkal a saját térfél közepén az ellenfél játékosait hozza pozícióba sajnos 🙁

 • dunnohu

  @goonerpeet:disqus : mondd csak, az alábbi mondatokból nem hiányzik véletlenül 1-1 szó?

  “Mindemellett pedig ő az a játékos, aki nélkül az Arsenal jelenlegi játékrendszere egyáltalán működőképes lehet.”

  “és ha a védők nem tudják felvinni a labdát a középpályára, akkor az ellenfél Granit Xhaka, illetve a két kikapcsolásával könnyen nagyon kockázatos passzokra kényszerítheti az Ágyúsok védőit”

  Amúgy remek cikk, köszönet érte!

  • Köszi, javítva. 🙂

   • BVick

    En Freudot veltem itten felfedezni:
    “A Premier League mezőnyében pedig csak a csúfocit játszó Manchester City két sztárja..”
    😉

 • Woolwich

  Na még a végén nem 3 védős rendszerben játsszuk végig az egész szezont.
  https://twitter.com/arseblognews/status/939269671966203904

  • Mr. Dhoan

   Ne higyj neki! 😮

 • Gordon Cole

  Koszi, nagyon jo lett. Ramsey erdemeit nem lehet vitatni a tamadojatekunk hatekonysagaban. A problema, hogy amit nyerunk vele tamadasban, azt reszben elvesztjuk azzal, hogy (ahogy irod is) az ellenfel konnyebben tudja targetalni Xhakat a tamadasepitesunk elso fazisaban. Neha ugy tunik, a CB-k nem is biznak elegge Xhakaban, inkabb mas passzopciot valasztanak.

  Talan ha Ramsey gyakrabban helyezkedne melyebben a buildup elso fazisaban, kevesebb olyan szituacio alakulna ki, ahol sajat terfeles labdavesztesbol adunk veszelyes helyzeteket az ellenfelnek. Vagy 4-3-3, csak a jelenlegi kerettel ez nehezen kivitelezheto.

  • penito

   Wilshere lehetne jó harmadik középpályás, vagy lehetne Elneny is védekezőbb szerepben, feltolt szélsőhátvédekkel.

 • BVick

  Kosz Peet, szep munka.

  Egy teoretikus kerdes jutott errol eszembe: vajon az Arsenal jelenlegi jateka esne szet jobban Ramsey nelkul, vagy Ramsey esne-e szet ettol eltero jatekrenszertol / poziciotol?

 • Frimpong

  Gyöngyszem. Grat

 • Trollséne