Mentally Strong? (Arsenal – Burnley 2-1)

Tényleg ennyire pörög a mákdaráló, vagy valóban nagyon összeszedett fejben az igazi Arsenal? Utóbbit az cáfolja, hogy a meccsek nagy részén korán sikerül lábon lőni magunkat, de kétségtelen, hogy utána többször sikerül felállni mint nem. Mentálisan az a csapat mondható igazán erősnek, amely nem engedi ki a meccset a kezéből, és nem kell állandóan még az utolsó percben is futnia az eredmény után. Tagadhatatlan viszont, hogy ha már 2-3 alkalommal sikerül nyerni vagy pontot menteni a meccs hajrájában, akkor a játékosok elhiszik, hogy soha nincs veszve semmi. Elég megnézni, hogy a Burnley egyenlítő gólja után milyen gyorsasággal sikerült még 10 emberrel is nyomás alá helyezni az ellenfelet, mert ott volt a tudat, hogy meg lehet csinálni. És sikerült is.

Nem lehet egyszerű Burnley szurkolóként idegenbe utazni, hiszen Sean Dyche csapatának eddig az otthon melegétől távol kemény 1 pontot sikerült összekaparnia eddig a bajnokságban. Igaz, az pont a Manchester United ellen jött össze.

Az Old Traffordon a háló már szinte feltörte a Burnley játékosok hátát, Heatonnek pedig számos komoly védést kellett bemutatnia, de az Arsenal ellen Dyche azt kérte játékosaitól, hogy a saját kapujuktól jóval távolabb próbálják lassítani az Ágyúsok támadásait.

A Burnley a meccs elejétől kezdve emberorientált presszinggel igyekezett megzavarni az Arsenal támadásszövését. Ennek a hátránya, hogy egy csellel vagy egy pontos összjátékal könnyedén át lehet játszani, és nagy területek nyílnak meg. A képen a Burnley játékosa későn lép ki Gabrielre, akinek így bőven van ideje továbbtenni a labdát.

Ha az Arsenalnak sikerült eljutnia a pálya közepéig, a vendégjátékosok visszahúzódtak a saját térfelükre, és egy 6-3-1-es védvonallal igyekeztek megakadályozni az Ágyúsokat a gólszerzésben. Ugyan már az első félidőben számos lövéssel kísérleteztek a hazai játékosok, de valódi ziccerig nem sikerült eljutni.

Mesut Özil már a Swansea ellen nagy hatással volt az Arsenal játékára gyors gondolkodásával, és gyors passzaival, és ez a Burnley ellen sem változott. Mindemellett rengetegszer próbált a beindulni a védők mögé. Hogy ebből előnyt tudjon kovácsolni az Arsenal, kellettek Mustafi remek hosszú labdái is, aki nem egyszer találta meg válogatottbeli csapattársát. A szünet után apró változás volt észrevehető az Arsenal szerkezetében: Özil és Iwobi számos alkalommal helyet cseréltek, jóval nagyobb mozgásteret adva ezzel a nigériainak, kinek dinamikus megindulásai többször is gondot okoztak az ellenfélnek a pálya közepén.

Erős kapcsolat a két német játékos között.

Nem csak az Arsenal próbálkozott hosszú labdákkal. Sőt, a Burnley szinte az egész támadójátékát erre hegyezte ki. Dyche csapata a mérkőzés során 155 alkalommal kísérelt meg átadást, ezekből 54 volt hosszú labda. Ezek nagy részének célpontja Andre Gray volt, aki legtöbbször a pálya szélei felé kihúzódva próbálta meg kihasználni a sebességét, és egy az egyben megverni Mustafit vagy Koscielnyt. Gray viszont szinte sosem kapott érdemi támogatást, így az Arsenal védői semlegesíteni tudták. Az Arsenal letámadását viszont ismét nem illeti dicséret. Rendre túl sok időt is helyet hagytak az ellenfél játékosainak, hogy pontosan tudják indítani a csatárukat.

A Burnley elsősorban a hosszú indításokra helyezte a hangsúlyt. Célpont: Andre Gray.

Sokszor panaszkodunk arra, hogy az Arsenal szögleteiben gyakran semmilyen veszély nem rejtőzik. Úgyhogy örömmel tapasztalhattuk, hogy több ígéretes szögletvariációt is láthattunk a pályán, melyekből veszélyesnek tűnő szituációk alakultak ki. A sors fintora, hogy a vezetést jelentő gólt Mustafi pont egy hagyományos-egyből középre lőtt sarokrúgás után szerezte.

A gól után úgy tűnt kezünkben van a meccs, Xhaka viszont izgalmasabbá kívánta tenni az addig nem túl emlékezetes találkozót. A svájci középpályás nagyon ostoba módon páros lábbal szállt bele Defourba, és teljesen jogosan kapott piros lapot. Ez a kiállítás tökéletesen beleillik a róla alkotott képbe, mely szerint egy fegyelmezetlen és durva játékos. Az elmúlt években valóban szépen gyűjtögette a piros kártyákat, de az idei szezonban eddig mindössze két sárga lapot gyűjtött össze a bajnokságban, a Swansea elleni piros lapja pedig enyhén szólva véleményes. Az viszont tény, hogy akárhányszor a földre kerülve próbál meg szerelni, szinte teljesen elveszíti a kontrollt a teste felett. Több szabályos becsúszó szerelése kapcsán is néha azt lehet érezni, hogy ha egy ütemet késik, villanhat a piros lap. Mindeközben ha két lábon marad, akkor többnyire remekül tud szerelni, ugyanis remekül használja a felsőtestét. A meccs után Wenger is hasonlóról beszélt: “Nem biztatjuk a játékosainkat becsúszó szerelésekre. Azt szeretnénk, hogy maradjanak a talpukon, és kerüljék az ilyen szabálytalanságokat.”  A kiállítás miatt persze mindenki elfelejti, hogy addig Alexis és Özil mellett ő volt a csapata legjobbja, játéka pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy az Arsenal labdajáratásainak legyen valódi éle.

A védekezésbeli megítélésében sokszor az sem segít, hogy Wenger olyat kér tőle, amire nem igazán használható. Konkrétan nem képes egymaga nagy területet levédekezni, és ezért önhibáján kívül is sokszor bajba kerül. Ezúttal nem ez volt a helyzet, de máskor érdemes figyelembe venni.

Kevés dolog van amiben Coquelin magasabb minőséget képvisel, de azt bátran állíthatjuk, hogy nagyon jól adja elő a szabálytalan megmozdulásait, ezért gyakran szokott megúszni necces szituációkat. Azt pedig mondani sem kell, hogy Xhaka hiányát a következő négy meccsen a támadójátékunk fogja megszenvedni. Ramsey és Coquelin közül egyik sem képes mozgatni egy csapatot, emiatt pedig Özilnek várhatóan jóval mélyebben kell majd játszania. Épp ezért időszerű lenne Alexist visszahelyezni középre, és az egyik szélre egy labda nélküli mozgásban kiemelkedő játékost betenni. Walcott visszatérése vagy Lucas szerepeltetése megoldás lehet erre.

A meccs hajrája maga volt az őrület, de ezt mondanom sem kell. Moss szinte össze-vissza fújt a 90 perc alatt, és amit elfelejtett megadni korábban Mustafi felrúgásáért, azt elengedte Koscielny leshelyzeténél. Igen, ez így óriási szerencse, de az Arsenal ezúttal megdolgozott érte. Alexis eddig két büntetőt rúgott Arsenal mezben, mindkettőt rosszul helyezte, és elhibázta. Ezúttal viszont nagyon okosan oldotta meg a helyzetet, akárcsak Argentína ellen a két évvel ezelőtt Copa America döntőben. Úgy látszik neki ez csak éles helyzetben megy. Na de bánja ezt bárki is?!