Mentally Strong? (Arsenal – Burnley 2-1)

Tényleg ennyire pörög a mákdaráló, vagy valóban nagyon összeszedett fejben az igazi Arsenal? Utóbbit az cáfolja, hogy a meccsek nagy részén korán sikerül lábon lőni magunkat, de kétségtelen, hogy utána többször sikerül felállni mint nem. Mentálisan az a csapat mondható igazán erősnek, amely nem engedi ki a meccset a kezéből, és nem kell állandóan még az utolsó percben is futnia az eredmény után. Tagadhatatlan viszont, hogy ha már 2-3 alkalommal sikerül nyerni vagy pontot menteni a meccs hajrájában, akkor a játékosok elhiszik, hogy soha nincs veszve semmi. Elég megnézni, hogy a Burnley egyenlítő gólja után milyen gyorsasággal sikerült még 10 emberrel is nyomás alá helyezni az ellenfelet, mert ott volt a tudat, hogy meg lehet csinálni. És sikerült is.

Nem lehet egyszerű Burnley szurkolóként idegenbe utazni, hiszen Sean Dyche csapatának eddig az otthon melegétől távol kemény 1 pontot sikerült összekaparnia eddig a bajnokságban. Igaz, az pont a Manchester United ellen jött össze.

Az Old Traffordon a háló már szinte feltörte a Burnley játékosok hátát, Heatonnek pedig számos komoly védést kellett bemutatnia, de az Arsenal ellen Dyche azt kérte játékosaitól, hogy a saját kapujuktól jóval távolabb próbálják lassítani az Ágyúsok támadásait.

A Burnley a meccs elejétől kezdve emberorientált presszinggel igyekezett megzavarni az Arsenal támadásszövését. Ennek a hátránya, hogy egy csellel vagy egy pontos összjátékal könnyedén át lehet játszani, és nagy területek nyílnak meg. A képen a Burnley játékosa későn lép ki Gabrielre, akinek így bőven van ideje továbbtenni a labdát.

Ha az Arsenalnak sikerült eljutnia a pálya közepéig, a vendégjátékosok visszahúzódtak a saját térfelükre, és egy 6-3-1-es védvonallal igyekeztek megakadályozni az Ágyúsokat a gólszerzésben. Ugyan már az első félidőben számos lövéssel kísérleteztek a hazai játékosok, de valódi ziccerig nem sikerült eljutni.

Mesut Özil már a Swansea ellen nagy hatással volt az Arsenal játékára gyors gondolkodásával, és gyors passzaival, és ez a Burnley ellen sem változott. Mindemellett rengetegszer próbált a beindulni a védők mögé. Hogy ebből előnyt tudjon kovácsolni az Arsenal, kellettek Mustafi remek hosszú labdái is, aki nem egyszer találta meg válogatottbeli csapattársát. A szünet után apró változás volt észrevehető az Arsenal szerkezetében: Özil és Iwobi számos alkalommal helyet cseréltek, jóval nagyobb mozgásteret adva ezzel a nigériainak, kinek dinamikus megindulásai többször is gondot okoztak az ellenfélnek a pálya közepén.

Erős kapcsolat a két német játékos között.

Nem csak az Arsenal próbálkozott hosszú labdákkal. Sőt, a Burnley szinte az egész támadójátékát erre hegyezte ki. Dyche csapata a mérkőzés során 155 alkalommal kísérelt meg átadást, ezekből 54 volt hosszú labda. Ezek nagy részének célpontja Andre Gray volt, aki legtöbbször a pálya szélei felé kihúzódva próbálta meg kihasználni a sebességét, és egy az egyben megverni Mustafit vagy Koscielnyt. Gray viszont szinte sosem kapott érdemi támogatást, így az Arsenal védői semlegesíteni tudták. Az Arsenal letámadását viszont ismét nem illeti dicséret. Rendre túl sok időt is helyet hagytak az ellenfél játékosainak, hogy pontosan tudják indítani a csatárukat.

A Burnley elsősorban a hosszú indításokra helyezte a hangsúlyt. Célpont: Andre Gray.

Sokszor panaszkodunk arra, hogy az Arsenal szögleteiben gyakran semmilyen veszély nem rejtőzik. Úgyhogy örömmel tapasztalhattuk, hogy több ígéretes szögletvariációt is láthattunk a pályán, melyekből veszélyesnek tűnő szituációk alakultak ki. A sors fintora, hogy a vezetést jelentő gólt Mustafi pont egy hagyományos-egyből középre lőtt sarokrúgás után szerezte.

A gól után úgy tűnt kezünkben van a meccs, Xhaka viszont izgalmasabbá kívánta tenni az addig nem túl emlékezetes találkozót. A svájci középpályás nagyon ostoba módon páros lábbal szállt bele Defourba, és teljesen jogosan kapott piros lapot. Ez a kiállítás tökéletesen beleillik a róla alkotott képbe, mely szerint egy fegyelmezetlen és durva játékos. Az elmúlt években valóban szépen gyűjtögette a piros kártyákat, de az idei szezonban eddig mindössze két sárga lapot gyűjtött össze a bajnokságban, a Swansea elleni piros lapja pedig enyhén szólva véleményes. Az viszont tény, hogy akárhányszor a földre kerülve próbál meg szerelni, szinte teljesen elveszíti a kontrollt a teste felett. Több szabályos becsúszó szerelése kapcsán is néha azt lehet érezni, hogy ha egy ütemet késik, villanhat a piros lap. Mindeközben ha két lábon marad, akkor többnyire remekül tud szerelni, ugyanis remekül használja a felsőtestét. A meccs után Wenger is hasonlóról beszélt: “Nem biztatjuk a játékosainkat becsúszó szerelésekre. Azt szeretnénk, hogy maradjanak a talpukon, és kerüljék az ilyen szabálytalanságokat.”  A kiállítás miatt persze mindenki elfelejti, hogy addig Alexis és Özil mellett ő volt a csapata legjobbja, játéka pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy az Arsenal labdajáratásainak legyen valódi éle.

A védekezésbeli megítélésében sokszor az sem segít, hogy Wenger olyat kér tőle, amire nem igazán használható. Konkrétan nem képes egymaga nagy területet levédekezni, és ezért önhibáján kívül is sokszor bajba kerül. Ezúttal nem ez volt a helyzet, de máskor érdemes figyelembe venni.

Kevés dolog van amiben Coquelin magasabb minőséget képvisel, de azt bátran állíthatjuk, hogy nagyon jól adja elő a szabálytalan megmozdulásait, ezért gyakran szokott megúszni necces szituációkat. Azt pedig mondani sem kell, hogy Xhaka hiányát a következő négy meccsen a támadójátékunk fogja megszenvedni. Ramsey és Coquelin közül egyik sem képes mozgatni egy csapatot, emiatt pedig Özilnek várhatóan jóval mélyebben kell majd játszania. Épp ezért időszerű lenne Alexist visszahelyezni középre, és az egyik szélre egy labda nélküli mozgásban kiemelkedő játékost betenni. Walcott visszatérése vagy Lucas szerepeltetése megoldás lehet erre.

A meccs hajrája maga volt az őrület, de ezt mondanom sem kell. Moss szinte össze-vissza fújt a 90 perc alatt, és amit elfelejtett megadni korábban Mustafi felrúgásáért, azt elengedte Koscielny leshelyzeténél. Igen, ez így óriási szerencse, de az Arsenal ezúttal megdolgozott érte. Alexis eddig két büntetőt rúgott Arsenal mezben, mindkettőt rosszul helyezte, és elhibázta. Ezúttal viszont nagyon okosan oldotta meg a helyzetet, akárcsak Argentína ellen a két évvel ezelőtt Copa America döntőben. Úgy látszik neki ez csak éles helyzetben megy. Na de bánja ezt bárki is?!


 • Frimpong

  Hát ettől a Rambo-Coq pivottól előre ráz a hideg, főleg a Cselszki ellen jaj.
  Tegyük meg tétjeinket, hogy Papus hány meccset kap. Én 6-ra tippelek példastatuálás címen.

  • YellowRibbon

   2 meccs.

   • Frimpong

    legyen úgy

  • bacsi4

   Még jó,hogy legalább Coq hamarább visszatért mint az vártuk.
   De Egyiptom is minél előbb kieshetne,legjobb lenne valahogy már szerdán,legalább variációs lehetőség legyen.

   • Trollséne

    Öröm az ürömben, hogy így addig sem tudja felrajzolni a Coq-Elneny pivotot, ami a MU ellen azért bántóan szarul sült el.

    • bacsi4

     Persze,az nekem is élénken él még az emlékeimben.Viszont tavaly tavasszal azért volt azért pár jobb meccsük.
     Csak arra akartam utalni,hogy jó lenne ha legalább 3 variációs lehetőség lenne,mondjuk arra az esetre ha csődöt mond a Coq-Rambó, vagy esetleg támadásban kéne javulni és Coq helyett be lehetne dobni Elnenyt

     • Trollséne

      jogos, a tavalyi WHL-es NLD-n tényleg frankón működött
      ugyanakkor sajnos elég gyanús, hogy szerdán még nem fogjuk visszakapni; ország világ pakolja az X-et az Egyiptom-Ghánára (2.00 szorzó, 2004-es svéd-dán deja vu), amivel mind2 csapat továbbmenne
      kellemesen csalódnék, ha pont az ANK-on nem jönne be egy ilyen tuti tipp

     • bacsi4

      Igen,én is arra gondoltam,bár ott kellett hozzá Ramsey is aki ott azt a bizonyos jobbszélsőt játszotta.

  • titok84

   Nem mintha nem lenne jogos…

 • Charlie Mops

  A tizenegyeseken morfongtam a minap.. Eddig idén hetet fújtak ellenünk, ami tök sok. Ami eszembe jutott, egyrészt, hogy imádom a Pétert, de Wojo sztem egyet-kettőt meg tudott volna fogni.. Másrészt pedig az, hogy a hét meccsből, ahol tizi gólt kaptunk, egyet sem vesztettünk el, és döntetlenre is csak kettőt adtunk. Olyan pedig csak egyszer volt, hogy nem tudtunk rá góllal válaszolni. Sok jelentősege nemtom van-e, mindenesetre érdekes, és nem rossz dolog.

  • fecc_4

   Külön érdekesség hogy a 7/4 büntető az Emiratesben lett befújva ellenünk.

 • YellowRibbon

  Az a baj, hogy ezt a ‘metáli sztongot’ rajtunk kívül mindenki ordas nagy mákként aposztrofálja, néha úgy érzem igazuk van, de ne legyen így.

  • Ennyiszer az utolsó pillanatokban nyerni vagy pontot menteni nem lehet szerencse nélkül, de ahogy a posztban is írtam, előbb-utóbb el is hiszik a játékosok, hogy megéri hajtani a végéig mert bármikor összejöhet.

   Emlékszem a 07/08-as szezonban volt még rengeteg utolsó perces gólunk, de két évre rá Bendtner pár fordulón belül kétszer is a 90. után lőtt győztes gólt a Wolves és a Hull ellen.

   • changemynamekukac

    Esetleg még jobban megérné eldönteni a meccset az első félidőben, és akkor nem 90+ percig kellene kihajtani a belüket a pályán, hanem mehetne a tilitoli alibizünk rest of the match. Hovatovább pihentetős csere, és lekapni a kulcsembereket (tudom nem jellemző ránk, de nagyon esélyünk sincs az ilyenre). Még azt is megkockáztatom, hogyha lefutott a meccs (2-3 góllal megyünk), akkor a második félidőben az egyszerű lelkek az ellenféltől nem pakolnak oda senkinek, mert felesleges. Mindenki fejben a lefújásra fókuszálna. Ellenben ha döntetlen, vagy csak egy gól az előny, akkor még tepernek pont ilyen never-give-up dolog miatt, amiért most éppen körbecsókoljuk magunkat.

    • Baszki, rólad tényleg el tudom képzelni, hogy még a Sanchez gólja utáni másodpercekben is azon mérgelődtél miért nem döntöttük el hamarabb…

     Arról meg, hogy 2-3 gólos különbségnél mennyire pakolnak oda az ellenfelek Diaby eleget tudna mesélni.

    • ARSNL

     Nézzük a pozitív oldalát, egy kupasorozat egyenes kieséses szakaszában előnyt jelenthet majd, hogy megedződött idegrendszerrel, és kellő tapasztalattal mennek bele a játékosok a meccsek utolsó szakaszába. (: Nagyjából erről szól a poszt bevezető 2. fele is, ismerős játékhelyzetek, amiket kellőképp kezelni tudnak majd a játékosok, és nem a kétségbeesés uralkodik el rajtuk, ha beüt a gebasz.

     • changemynamekukac

      Persze, ez egy tök jó dolog. Én onnan fogom viszont meg, hogy utolsó 15 percre marad döntés. Vagyis addig marad fenn leginkább a gálakezdő. Ismerve a rotáció szisztémát nálunk, így kódolódik a Cazorla/egyéb sérülés, meg hogy kiesnek a kulcsemberek,mert leginkább utolsó percekig kell hajtaniuk, hogy jöjjön a három pont.

     • ARSNL

      Sérülés szempontjából szerintem felesleges vizsgálni a dolgot, mivel az egy sokismeretlenes egyenlet nálunk, ami olyan tényezőkből adódhat, amiket külső szemlélőként mi nem látunk, max. találgathatunk.

   • ZERO_L

    illetve ha megfordítjuk, az hogy ennyiszer tudunk a végén ponto(ka)t érő gólt szerezni, azt nem lehet csak a szerencsével magyarázni, ezek arányairól meg felesleges vitázni

    a legnagyobb kérdés tényleg, az hogy ezt későbbi meccsekre tudjuk-e kamatoztatni, fejben összeér-e a társaság
    ebben azért már szkeptikus vagyok, emlékezzünk vissza tavaly amikor kézzel fogható volt a bajnoki cím és heroikus küzdelemben hasonlóan utolsó utáni pillanatban megvertük az akkor 5 pontra lévő Leicester-t, aztán érdemes megnézni a következő meccseken milyen eredményeket produkáltunk
    (konkrétan az azt követő 3 fordulóban 1 pontot szerezve elveszítettük bármi esélyét annak, hogy bajnokok legyünk)

   • titok84

    Pár éve a ManU nyert sokat így. Szerintem, ha ez ilyen sokszor előfordul, az nem mák.

 • ARSNL

  Kane nem ment bele a kérdezz-felelekbe. (: (07:35)

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=458&v=Gc2DDKQImBY

 • Bill F Murray

  a mester nyilatkozata megihletett: https://www.youtube.com/watch?v=eUMkFPsrjwc

 • Bill F Murray

  nemtom Wenger meddig fogja tűrni csaka faszságait

  Xhaka stands accused of abusing a member of staff at the airport in German. The Arsenal star denies any charges of wrongdoing.

  The Telegraph get to the root of the matter as follows:

  Xhaka was seeing off a friend, who was refused entry on to a flight to Germany after arriving late for boarding at Heathrow Terminal 5.

  A stunned witness claimed the 24-year-old midfielder, who cost Arsenal £32.5million from German club Borussia Monchengladbach, racially abused a member of staff in German, at which point airport security and police were called. Xhaka was then taken to a west London police station for questioning.

  He disputes the words he is accused of saying and denies saying anything directly to the member of staff.
  The Independent have also reported the Xhaka racism allegations, and they’ve gone into greater detail about the incident.

  Xhaka’s friend was “Leonard Lekaj, 26, who plays for German sixth division team FC Mönchengladbach and is thought to be related to Xhaka’s fiancée, Leonita Lekaj.”

  No charges have been brought against Lekaj.

  As to the details of Xhaka’s alleged wrongdoing, the paper have reported the following:

  He is alleged to have called a staff member a “f***ing white bitch” – a comment that another member of staff claims to have overheard.

  • Wide open

   Szóval az ember lehet úgy rasszista ha a saját rasszának tagját saját rasszbelinek nevezni? 😀
   Nade viccen kívül, akár igaz ez a story akár nem, Wengernek le kéne szedálnia a srácot, mert hatalmas játéktudása és jövője van a gyereknek, de néha előtör belőle valami ami adott esetben bajnoki helyezéseket is el tud venni a csapatunktól. Meg kéne kérdeznie a nizzai haverokat hogy Balotellit mivel tartják sakkban, lehet megérne egy próbát Xhaka-val is.

   • Bálint

    Xhakának van egy svájci és egy albán énje
    (és hogy ne legyek rasszista-kirekesztő nem árulom el melyiket melyikhez társítom)

    • YellowRibbon

     Rasszista-kirekesztő, albán-svájci, így oszlophelyesen párban passzol is, haha…ide lőjetek.
     Száni ez az egész…

  • ARSNL

   Bírom, mikor egy játékosnak nem megy a pályán, és egyből felkapnak minden vele kapcsolatos negatívumot. Nálam ez ‘bolhából elefántot’ kategória. (:

  • Frimpong

   Legalább nem lökdösődött

 • Woolwich
  • ARSNL

   Yaya.

  • Frimpong

   O_O fényképezett?

   • Bálint

    Svédországban volt
    Özil –> IFK Göteborg

  • YellowRibbon

   Látszik, hogy Ramsey-nek kellene egy új szerződés, szerencsétlennek egy normális gatyára sincs pénze #nemértemadivatot

 • Trollséne

  Csak az 1-0-ás vereség és a 120 perc ad a Sotonnak erőt és mindent lebíró akaratot. Egyiptom meg tényleg nem ma fog elbúcsúzni az ANK-tól. 🙁

  • Trollséne

   eddig inkább a Poolra nézve hízelgő az X

  • Bálint

   Nem lennénk Arsenalosok, ha valaki nem jön majd azzal, hogy miért nem két szerda meccs közül esett ki a Soton meccs (a Soton PL meccse és a Pool között lett volna egy tiszta hetünk ha nincs 5. fordulós (ahol még nem is vagyunk) FA ismétlésünk)

 • penito

  bizony mondom néktek, újrajátszás lesz
  https://twitter.com/arseblog/status/824375274934517771

 • Bill F Murray

  Wenger was quizzed about Xhaka’s red card in his presser, and the Gunners boss made a strange comment:

  I think he’s not naturally a great tackler.In his decision making I think he is quite intelligent on the pitch. But it’s more the way he tackles that is not really convincing. He doesn’t master well the technique.

  I would encourage him not to tackle, to stay on his feet. Tackling is a technique that you learn at a young age. You can improve it but when you are face-to-face with somebody, it’s better you stay up.
  😀

 • ZERO_L

  Chambers lesérült, nem tudni mikor térhet vissza… #fuckthisshit

  • YellowRibbon

   #dna