Megállás a lejtőn (Arsenal – Manchester City 2-2)

Mikor máskor lehetne egy több évtizede nem látott hullámvölgyből kimászni, ha nem az angol futball új messiásaként beharangozott csodaedző csapata ellen? Nos, ha ez végül nem is jött össze, de az Arsenal kétségtelenül mutatott életjeleket a Manchester City ellen, ami alapján bátran feltételezhetjük, hogy talán még nyerni fog a csapat néhány meccset a szezon végéig. 

Ha a jelenlegi forma alapján nem is, de a történelem okán némi bizakodásra lehetett oka a mostanában inkább egymás gyepálásával foglalatoskodó piros-fehér szurkolóknak. Pep Guardiola ugyanis eddig nagyon nem nyerni járt az Emiratesbe. Az ezt megelőző 4 próbálkozásból csak egyszer tudott győztesen távozni, két döntetlen illetve két vereség mellett. A sikerei számát pedig ezúttal sem tudta növelni, és bármennyire is szüksége lett volna az Arsenalnak a 3 pontra, ez a döntetlen egy közvetlen rivális ellen – kifejezetten biztató játékkal megfűszerezve – talán elég lendületet ad majd a folytatáshoz.

A kezdők terén egyik edző sem találta fel ezúttal a spanyol viaszt. Mesut Özil visszatérésével Wenger visszatért a jó öreg 4-2-3-1-hez, a másik oldalon Guardiola leginkább Navas jobbhátvédként való játszatásával igyekezte sokkolni a nézőket, de az alapfelállás maradt az utóbbi hetekben megszokott 4-1-4-1, ami esetenként De Bruyne visszalépéseivel, majd a szünet után Yaya Toure beállásával véglegesen 4-2-3-1-be váltott.

A nagy kérdést igazából az jelentette, hogy az Arsenal miként próbál nekivágni a meccsnek. A Liverpool ellen alaposan ráfáztak arra, hogy az első félidőben szinte semmilyen nyomást nem helyeztek az ellenfélre, így most egy kifejezetten proaktív hozzáállást tanúsított Wenger csapata. Az Arsenal játékosai folyamatos letámadással próbálták megzavarni a City támadásépítését, ami többnyire sikerrel is járt, de néhányszor hiba csúszott a számításba. Mivel Wenger a letámadást szokás szerint ember-orientáltan szervezte meg, így ha egy játékosa csak egy ütemet is késett, vagy nem figyelt a mögötte lévő emberre, akkor egy-egy elmozgással hatalmas területek nyíltak meg a Manchester City játékosai előtt. Ráadásul Guardiola a szélsőit pont az ilyen esetek miatt végig magasan hagyta, ami miatt ugyan csapata védekezésben sebezhetőbb lett, de gyors megindulás esetén szinte minden alkalommal közel életveszélyes lehetőséget tudtak kialakítani az Arsenal kapuja előtt.

Stones vakarhatja a fejét: az Arsenal játékosai szépen kizárták előle az összes lehetséges passzopciót az erősen ember-orientált védekezéssel.

Persze Guardiolának erre is megvolt az ellenszere: mivel az Arsenal játékosai egy az egyben próbálták levédekezni a City játékosait,  De Bruyne visszalépéseivel hatalmas terület nyílt meg az Arsenal védelme és a középpálya között, ahova Agüero előszeretettel lépett vissza. Ez eredményezte a City első gólját is.

Bár sokan Mustafi nyakába varrták a meccs első gólját, a német védőnek igazából nem marad sok választása: mivel az Arsenal játékosok jól láthatóan a saját emberükre figyelnek Caballero kirúgásánál, a pálya közepén hatalmas terület nyílt meg, ahova Agüero tudatosan be is indul. Itt Mustafi két megoldás közül választhatott. Vagy marad a helyén, és akkor az argentin egyenlő létszám mellett tisztán vezetheti lendületből a védőkre a labdát, vagy követi és megpróbálja megnyerni a párharcot. Mustafi az utóbbit választotta, és bár elfejelte a labdát, de az közvetlenül De Bruyne elé került, aki kapásból belőtte a védelemben így megnyíló résben Sané felé a labdát.

Agüero visszalépései és a hosszú labdák hatékony fegyvernek bizonyultak a City számára, amivel az Arsenal jól láthatóan nem tudott mit kezdeni. Az alábbi jelenet pár perccel a gól után:

Agüero ezúttal tisztán át tudta venni a labdát, a fordulás után pedig De Bruyne máris sprintel a Mustafi által üresen hagyott terület felé.

Emellett nem csak az Arsenal tudta jól megakadályozni az ellenfél támadásépítését, de fordítva is működött a formula, ha a hazai csapat hátulról próbált építkezni.

A City játékosai körbeveszik a középpálya közepén teljesen magányosan álló Xhakát, ezzel Mustafit a szél felé kényszerítik. Coquelin mindeközben borzalmasan helyezkedik; ahelyett, hogy második passzlehetőséget biztosítana középen, éppen Sané mögött rejtőzik indokolatlanul magas pozícióban.

Ahogy telt a mérkőzés, úgy kezdett el az Arsenal egyre agresszívabban fellépni a City játékosaival szemben, miközben Özil folyamatos mozgása rendszeresen összezavarta a vendégek játékosait. A német karmester hol a védelmi vonalak között, hol a csatárok mellett, a bugyikékek védelmi vonalában tűnt fel.

A második félidő jelentős változást nem hozott a mérkőzésen. Guardiola a gyengén játszó Sterling lecserélésével végleg átállt 4-2-3-1-re, az Arsenal lendülete pedig szépen lassan elkezdett fogyni az egyenlítő gól után, és Mustafi fejesétől egészen a lefújásig már csak egyetlen Iwobi lövést tudtak felmutatni az Ágyúsok. A Manchester City egyre inkább átvette a kezdeményező szerepet, és benne volt a levegőben a győztes góljuk, de Mustafi és Gabriel jól állták a sarat középen, a bal oldalon pedig Monreal hosszú hetek (hónapok?) óta a legjobb teljesítményét nyújtotta Arsenal mezben.

A kaotikus meccs vége igazságosnak mondható döntetlen lett, és bár a City dolgozott ki valamivel nagyobb helyzeteket, az Arsenal is bőven felnőtt a feladathoz, ami épp elég volt ahhoz, hogy a hetek óta tartó rémálom után most pár napig valamivel nyugodtabb körülmények között tudjanak készülni a soron következő, nyerhetőbbnek tűnő meccsekre.


 • ARSNL

  Két alapvetően gyengén védekező csapat párharcát láttam, annyi különbséggel, hogy a Citynek az előre játékban megvoltak az emberei, így támadásépítésben jóval több kreativitást tudtak nyújtani, míg nálunk ez nagyjából kimerült abban, hogy Alexis megkapja a labdát, megcsinálja a befelé cselt, letolja Monrealnak, amit aztán követ a beadás, amivel sikerült átjátszani Jesús Navas-t, de komoly veszélyhelyzet kialakításához kevés volt. Egyrészt az gondolom, hogy végeredmény ránk nézve hízelgő. Másrészt ezzel a döntetlennel talán annyit elértünk, hogy valamelyest ismét csapattá kovácsolódott a társaság, de most sem sikerült legyőzni egy riválist, és a top4ért folytatott küzdelemben nőtt a hátrányunk.

 • Mr. Dhoan

  Side note: Tudom, hogy nagyobb a competition most, de ennek ellenére elszomorítónak tartom, hogy a Papa Denílson – André Santos – Sumák-féle arcokkal kb. ugyanennyit ért el pontokban mérve, mint ez a brigád. Pedig nyilván ég és föld a kettő közötti különbség.

  • changemynamekukac

   versenyképesebb a liga. a kicsik kbre ugyanolya arányban fejlődtek, mint mi. A nagy közül meg most kezdenek beérni az átalakulási folyamatok. Kbre a Pool felzárkózott hozzánk, a Spurs is. A city relatíve keretcserélés előtt áll még, mégis előttünk. Mu fene sem tudja, Chelseat meg látjuk. Pár év Papával és az új edző utána majd kaparhatja a falat, hogy mekkora a lemaradás. Főleg ha a végén tényleg az lesz hogy Ox-Sancho-Jack-Özil és még ki tudja ki dobbant a fenébe.

   • Mr. Dhoan

    Azért a Púlnak és a Cselszinek is sokat segít a mínusz #europa, a Szitinek kell egy keret reboot, az még Peppel is rá fog menni a jövő évre, a MU-nál legalább annyi baj van, mint nálunk, ha nem több. Sp?rs 11 emberes csapat, vékonyka és azért náluk is döcög az a szekér. Hozzájuk hasonlítva a keretünk szerintem még mindig TOP4-es matéria, csak egyszerűen nincs kihozva belőlük a potenciál. Erre is akartam utalni.

 • Bill F Murray
  • Wide open

   Valszeg arra megy ki a játék, hogy ha jönnek kicsit jobb eredmények és/vagy top4-ben tudunk zárni akkor jelentik be a hosszabbítást. Ha most lenne a coming out akkor WHU ellen nagyobb küzdelem lenne a lelátón mint a pályán, minden haternek jobb lesz ha Wenger új szerződését nyáron dolgozza fel 2 nyaralás közt.

 • jondoe

  Egy Coq-Elneny cserének a kezdőben nagyon örülnék,nem tudom már melyik meccsen játszott Granittal párban,de úgy emlékszem akkor egész meggyőzően tolták.

  • titok84

   Nem kérnéd azt is, hogy nyerjünk? Jó szériában vagy…

 • ZERO_L

  amondó vagyok ideje reaktiválni Mad Jens-t

  • Trollséne

   In Emi Martínez We Trust

   • Woolwich

    Monrealnak is egész jó keze van.

 • Bill F Murray

  fuckin’ell 7. helyen még nem láttam a csapatot áprilisban

  • Trollséne

   Biztos, ami biztos alapon, Wenger ma megvédte a helyezésünket

   http://www.bbc.com/sport/football/39488419

   • changemynamekukac

    Igazad van papa. Bevételek alapján a 3. angol klub, ez magyarázza a 10-2es szopást és a mostani helyezést is. Adódik következő kérdésként, mibe fektetik be ezt a pénzt, hogy ilyen eredmények jönnek.

  • changemynamekukac

   hosszabbítás lesz ebből, nyugi

 • Trollséne
 • Gordon Cole
  • changemynamekukac

   bele fogunk állni a földbe középtávon, nagyon keményen

 • penito

  Ma láttam valahol, hogy utoljára 2014 novemberében volt kezdőjátékos a hivatalos CSK-nk. Mentally strong.

  • Gordon Cole

   Sot, a City meccs masodik felidejet csk nelkul abszolvaltuk. 🙂

   http://news.arseblog.com/2017/04/wenger-reveals-captaincy-oversight-for-man-city-second-half/

   • Trollséne

    Lassan olyanok leszünk, mint néhány éve az NHL-ben az LA Kings. Nem volt kinevezett CSK, három játékosnak ott volt a mezén az A betű és jó napot. 😀

    Egyébként Wenger húzta fel a szalagot, csak elfelejtette levenni az öltönyét és így nem látszott. 🙂

    • Bill F Murray

     Felőlem edzheti a Porto-t is jövőre

 • Trollséne
  • white__widow

   Márrrtinezzzz

   • Trollséne

    Carroll táncsak nem basz neki is egy mesterhármast

    • white__widow

     csak nem

     • Frimpong

      Deugrott a 7-5 első félideje

     • white__widow

      de

     • white__widow

      a kommunikációm elég limitált ma, de majd belejövök

     • Trollséne

      jól van az, rövid vagy és lényegre törő 😀

  • Frimpong

   Coq még a padon sem, alakul ez

 • Trollséne
 • Bill F Murray

  Bendtnerré akart válni Bellerín, sikerült neki

  • BVick

   Alsogatyeszt reklamoz, vagy penz nelkul rendelt piasan pizzat?

   • Bill F Murray

    Bendtner-haj, Bendtner-foci

 • BVick

  Nekunk azert tilos befujni tizit, mert ugyis kihagyjuk..?

 • Trollséne

  Welbz bazz ekkora lukat rúgni

 • titok84

  Volt már, hogy az ilyet Teo bevágta.

  • Kolhicin

   az az őszi Teo volt, azóta az alienek visszahozták az igazit

  • BVick

   Az a baj velunk egyszeri szurkolokkal hogy nem latunk at a szitan. TO ezekkel a meccsekkel a lojalitasat bizonyitja, kokememenyen dolgozik azert hogy a sziti letegyen a leigazolasarol.

 • Balázs Kozó
 • titok84
 • titok84

  Ha nem gólra játszanák ezt a hülye játékot, tök jók lennénk…

 • Trollséne

  Welé-Szuperheteró cserét húzhatná a félidőben, de inkább nem álmodozok

  • Mityu

   Igazából mindegy, mivel ebben a naptári évben még egyszer sem sikerült eltalálni, hogy milyen játék illik a pályán lévőkhöz

 • BVick

  Most mar ugy jo lenne egyet beloni, mielott talalnak kalapacsosek egy beivelest, ami bepattan a loboncosrol

 • titok84

  Közben minden meccsen — eddig — nekünk játszanak.

  • Mityu

   Kivéve azt, amelyiken a leginkább kéne, ugye …

 • titok84

  Már múltkor is feltűnt: mintha Sancho és Özil már nem lennének öribarik…

  • BVick

   A vegere azert most elkezdtek baratkozni.. 🙂

 • BVick

  Ozil be akart futni a kapuba a labdaval..?
  Ertem en hogy 16on kivulrol tilos loni, de azon belul..?

  • titok84

   Még nem ért az öt és felesen belülre. Fejlődünk….

 • white__widow

  őőőzzzilllllll

 • white__widow

  welbeck olyan mint a tököm

  • Trollséne

   még 15 perc

   • Frimpong

    annyit nem bír már Vater

 • titok84

  Pont a gólnál ment el a stream…

 • Trollséne

  Elneny >>>> Coq & Ramsey

 • Mr. Dhoan

  Mennyi helyzetet pazarlunk még el… 😀

  • Trollséne

   az avatarod az elsőt be fogja verni

   • Mr. Dhoan

    Utána beleverheti egy francia örömlányba is, fizetem.

   • jondoe

    😀 úgy is lett

 • Frimpong

  TO

 • Frimpong

  Ez mi labda volt

  • Mr. Dhoan

   Nem csak szeme volt.

  • BVick

   Igazoljuk le azt a copfos gyereket TO helyere

 • Frimpong

  Gabriel jól játszik el se hiszem

  • titok84

   A legjobb meccse volt nálunk.

 • white__widow

  Mááártttííínezzz

 • Frimpong

  ez is tizi volt

  • Trollséne

   nagyon slo moba esett össze, azért nem ette meg a rigó

 • Trollséne

  Monreálnak a Bárka színházban is nagy karrierje lenne. 😀 (Mármint a pestibe, nem a katalánba.)

 • Trollséne

  Ha félidőbe jön már a 3. gólját lőné 😀

 • BVick

  Tokom a Swansea-be

  • Kolhicin

   csicskagyász csapat, azt hittem így kikapni csak mi tudunk (meg a péeszsé)

  • ZERO_L

   már a második ilyen “vesztes helyzetből megfordítjuk az utolsó két percben” meccsük…

   úgy néz ki 23 évente éri napsugár a kóbor kutya seggét

   • BVick

    Pool meg a vegen csak megbotlik

    • Trollséne

     az a poén, hogy ha +3-as gólkülönbséggel sikerülne behúzni az elmaradt két meccsünket, már előttük is vagyunk

     • ZERO_L

      előbb legyünk ott, hogy behúzzuk azt a két meccset…

     • BVick

      Ezzel pontosan ossze is foglaltad hogy mi a terv 🙂

 • Frimpong

  Ratkinson

  • Trollséne

   ez viszont tiszta tizi volt + 2.sárga

  • ZERO_L

   szánalmas, hogy ezt a faszt még engedik profi meccset vezetni

 • BVick

  Mindentol fuggetlenul ez az Atkinson egy ritka nagy budos paraszt. Csak kivetelesen most emiatt a teny miatt nem buktunk pontot

 • Regeth

  Na a united a helyén, a végén még idén is meglesz nekünk a trófea annyira balfasz a city.

  • Mr. Dhoan

   Félő viszont, hogy a Sp?rst már a Sp?rs együttható ellenére sem fogjuk beérni. :/

 • Trollséne

  Welé nem volt valami éles a mai napon, viszont a többiek jók voltak.

  • Mr. Dhoan

   Lesz még róla életrajzi film…. :v

  • ZERO_L

   kevés olyan meccset tudnék mondani, amikor ő volt az “éles kés a fiókban”

 • Bálint

  Így visszanézve az öf-et legelőször a gólörömök intenzitása volt meglepő. Mint egy sörmeccsen.
  Azt jó látni, hogy kezdjük kiheverni a csapásokat, talán még időben.

  • BVick

   Viszonylt valaki szolhatott volna a fiuknak hogy nyertunk, tulzottan hozzaszoktak mar hogy orrukat logatva kell lesetalniuk lefujas utan..

 • Gordon Cole
 • ZERO_L

  PeCSában sem lesz több FA kupa döntő party 🙁

 • ZERO_L

  “hozta a kötelezőt” they said…

  https://twitter.com/behnisch/status/850052206741028864

  • changemynamekukac
  • Bill F Murray

   ezek közül az 5. helyezett wage billek közül jópár nem stimmelhet, most csak tavalyit kerestem meg, ahol 1.8 millára voltunk a 3.-tól és 40-re az ötödiktől. Pech, hogy az egyetlen ilyen szempontból kiemelkedő szezonjában (a kritikus érában), amikor sikerült ledolgoznia 10 milliós fórt a 2. helyezéshez, akkor a tottenham 50 milliót spórolva ugrott ugyanekkorát, a leszter meg 150-nel kevesebbet költve 17 helyezést.
   http://www.totalsportek.com/money/english-premier-league-wage-bills-club-by-club/

   • ZERO_L

    ha nem baj én inkább hiszek a swissramble-nek 😉

    • Bill F Murray

     nem mintha ez volt a lényeges része a mondanivalómnak, de te sem gondolhatod komolyan hogy a pool többet költ fizetésekre mint a city vagy hogy egyik szezonról a másikra 42 millával többet fizet a játékosainak. a fonatosok szerint ebben benne van a br+stáb lelépési pénze

  • Gordon Cole

   No offense, de ahogy a szerzo interpretalja a tablat a jovore nezve (mert ugye ez lenne a lenyeg), az egyszeruen nonszensz.

   Azt mondja, hogy kicsi a valoszinusege annak, hogy egy uj menedzser meg jobban felulteljesitene mint Wenger. De a problema eppen az, hogy a 2013/14-es szezon ota nem teljesitunk felul penzugyi eronkhoz kepest, tehat eleve rossz a kiindulopont. Es hat az a 2016-os oszlop nagyon butan nez ki, ugye?

   A masik dolog, hogy persze lehet takarozni azzal, hogy voltak/vannak meg nalunk is jobban alulteljesitok a wage bill-jukhoz kepest, de hat ott van az a franya Spurs. Jelenleg ugy nez ki, hogy Poch harom szezonjaban kumulaltan 7-8 hellyel fogja felulteljesiteni a wage bill szerint “elvarhato” helyezest. Szoval ez mit is mond Wenger “felulteljesiteserol” az elmult 3, ill. az idei szezonban?

   Es ha esetleg a szerzonek meg lett volna arra is ideje, hogy a tabla Champions League verziojat is megosztja velunk…

   • ZERO_L

    azért nézz már a táblázatra, nem csak 3 év szerepel benne… és hogy jön ide a BL? ott talán a minimális költségvetéssel rendelkezők húzzák be évről évre a kupát vagy minden egyes évben az apró pénzből gazdálkodó csapatok ejtenek ki minket? (csapd le a hercegekkel…)

    nem a mellékelt eszmefuttatást idéztem tőle, szóval hogy ő mire használja ezt fel az engem nem érdekel, én azt akartam szemléltetni mekkora nagy hülyeség azt mondani az utóbbi 21 évre, hogy “hát igazából csak a kötelezőt hozta a csapat”, és igen a következő edzőnek is ezt a szintet kell megugrania, ezért sem lesz baromira mind1 ki lesz az utód

    plusz remek, hogy a sp*rs most ebben a mutatóban marhára felül teljesít, de 1-2 éve boldog boldogtalannal hosszabbítottak, ki tudja mire mennek velük(mert gondolom nem 50k-s heti fizukkal tömték ki zsebüket), amúgy az ő BL mérlegüket, te miért nem teszed melléjük, ha már számodra ez a mérvadó

    • Gordon Cole

     Chill. A tabla ketsegtelenul nagyon relevans a Wenger-korszak egeszenek megitelese szempontjabol, es nem lattam, hogy barki azt irta volna itt, hogy a 21 ev alatt csak hozta a kotelezot (mar ami a PL-t illeti).

     Mas kerdes, hogy 2017. aprilisaban mi a jelentosege annak, hogy pl. Wenger az elso 9 szezonjabol 7-szer felulteljesitett. Az nincs benne a tablaban, hogy akkor volt Dein, aki elengedhetetlenul fontos volt Wenger aranykorszakahoz, csakugy mint a Graham-tol orokolt vedelem es az altaluk a kovetkezo generacionak atadott know-how. A lenyeg az, hogy kontextus nelkul helyenkent felrevezeto lehet egy ilyen tabla, lasd 2015 (Wenger erdeme, hogy a United LvG-t valasztotta?) vagy 2016 (-10 pont a Leicesterhez kepest).

     A BL ott jon a kepbe, hogy az Emirates move deklaralt celja volt, hogy versenyben legyunk Europa elitjevel. Akkor legyen jelentosege annak is, hogy tobbszor gazdasagilag gyengebb klubok mogott vegeztunk a csoportban vagy estunk ki a KO szakaszban. Amugy erdemes megnezni a 1997-2005 idoszak eredmenyeit is ebbol a szempontbol.

 • Van új.