Halálpontos (Arsenal – Bournemouth 3-1)

Mindjárt vége a novembernek, és még mindig veretlenek vagyunk, mindössze 3 ponttal a listavezető Chelsea mögött. Ráadásul tegnap még nyerni is sikerült ami aztán tényleg extra kiváltság az év legkellemetlenebb hónapjában. Persze a Bournemouth előzetesen is kellemes játszópajtásnak tűnt. Eddie Howe csapata az alsóházból messze a legszimpatikusabb focit játssza, és az elvárásoknak megfelelően az Emiratesbe is letolt gatyával érkeztek. Viszont ahelyett, hogy beverték volna a lompost, végül mégis nekik kellett lehajolniuk, pedig az aktus kimenetele közel sem volt ennyire egyértelmű.

Howe a Premier League szabályai miatt nélkülözni volt kénytelen Jack Wilsheret, aki eddig nagyon szépen építi fel magát ideiglenes csapatában, ráadásul Jordon Ibe is csak a kispadra ülhetett le, hogy Daniels hiányát már meg se említsem. Wenger hiányzói nem változtak, de aligha lehetett megelégedve Jenkinson teljesítményével, hiszen még a keretben sem kapott helyet, és meglepetésre tavaly november után először léphetett pályára az Arsenalban Mathieu Debuchy, aki hiába kezdett jól, 15 perc után újabb sérülés miatt le kellett cserélni. A pálya közepén is cserélt Wenger, a Ramsey-Coquelin duó helyett az előszezonban és a Ligakupában jól működő Elneny-Xhaka páros találta magát a kezdőcsapatban.

Az Arsenal jól kezdte a meccset, a Bournemoth középpályás letámadásának ellenére gyorsan sikerült eljutni az ellenfél tizenhatosáig, de ott általában egy utolsó passz vagy egy pontos lövés hiányzott az áttöréshez. Szerencsére Cook volt olyan kedves, hogy megajándékozza Alexist egy kulcspasszal, amit az egyébként is remekül teljesítő chilei könnyedén gólra váltott.

alexistop

Alexis újra topformában.

Alexis Sanchez a válogatott edzésén összeszedett combizomsérülése után most először játszott úgy, mint aki tényleg teljesen felépült. A Manchester United ellen kifejezetten tompa volt, és túl sokat lépett vissza eredeti pozíciójából, a PSG ellen pedig a jobb oldalról indulva nem tudta a tőle megszokott játékot hozni, hiába volt meg benne az akarás. Most szinte minden bejött neki. 5 kulcspasszával a csapat legkreatívabb játékosa volt, miközben 4 lövéséből kettőt gól követett, egy pedig a felső lécről vágódott ki. Ráadásul védekezésben is odatette magát. Volt, hogy egészen a saját térfelének a közepéig visszazárt labdát szerezni. Azt pedig bűn lenne említés nélkül hagyni, hogy milyen jól megértik egymást a pályán Özillel. Szinte folyamatosan keresik egymást, és az ember néha (jogosan) úgy érzi, hogy rajtuk áll vagy bukik, sikerül-e a pálya utolsó harmadában váratlant húzni. Mindennél fontosabb, hogy ez a két ember aláírja az új szerződését, mert nem csak élmény nézni a játékukat, de a pótlásuk is a lehetetlen kategóriát súrolja.

A játék képe nagyjából az első negyed óra végén kezdett változni, amikor a sérült Debuchyt Gabriel váltotta a jobbhátvéd posztján. Ez egyrészt azért problémás, mert alapvetően Gabriel középhátvéd, és utoljára még Brazíliában játszott ezen az oldalon. Ennél fogva a támadásokat ezen az oldalon jóval kevésbé tudtunk hatékonyan vezetni, és az egyébként is inkább a bal oldal felé orientálódó játékunk még inkább oda összpontosult. Ehhez még hozzájött az is, hogy a két szélsőhátvéd közül általában Monreal marad mélyen, hogy segítse a labdakihozatalokat (sok topcsapattal ellentétben az Arsenal inkább a középhátvédeken és a szélsővédőkön keresztül építi a támadásait, a középpályások csak ritkán lépnek vissza mélyebbre), így viszont fentebb létszámhátrányba kerültünk, a Bournemouth pedig átvette a meccs irányítását, hogy egy könnyű síppal befújt büntetővel egyenlítsenek, majd további helyzeteket dolgozzanak ki.

passmapbou

Az Arsenal a támadásai nagy részét a bal oldalon vezette, mindkét szélső hátvéd mélyen helyezkedik. Granit Xhaka viszont jól mozgatta a szálakat, Özil és Alexis pedig sokat keresték egymást a labdával.

Wenger csapata a visszaesés ellenére erősen zárta az első félidőt, Alexis lövése után a felső lécen csattant a labda, a szünet után pedig a meccs elejéhez hasonlóan átvették az irányítást, Walcott pedig egy remek akció végén visszaszerezte a vezetést. Ezután már jóval könnyebb dolguk volt, hiszen a Bournemouth egyre jobban kinyílt hátul, a kontrákban pedig mindig ott volt a harmadik gól lehetősége, ami végül a 90. percben érkezett meg. Özil, Giroud és Alexis kiválóan játszották le a 3v2-es szituációt.

Az Ágyúsok sokkal jobban játszottak, mint az előző meccseken (az ellenfél is gyengébb volt), viszont most is csak három alkalommal sikerült eltalálni az ellenfél kapuját. Viszont ezekből kivétel nélkül sikerült gólt szerezni. A tegnapival együtt az Arsenal az utóbbi négy meccsen hétszer találta el az ellenfél kapuját, és ezeken a meccseken hét gólt szerzett. Egészen elképesztő adat, ami egyrészt rávilágít arra, hogy mennyire pontos a helyzetkihasználás, ugyanakkor azt is, hogy meccsenként mennyire kevés igazán veszélyes szituációt sikerül kialakítani az ellenfél kapuja előtt. Ráadásul ezzel együtt az ellenfelek nem váltják olyan szinten gólra a helyzeteiket, ahogy az a statisztikák szerint várható lenne.xglucky

Az xG modell alapján az Arsenal a legszerencsésebb csapat az angol bajnokságban.

Amire még mindenképp érdemes kitérni, az a pálya közepén Xhaka és Elneny teljesítménye. A kívánságkosár hiába telt meg a Ramsey-Xhaka párosért könyörgő üzenetekkel, a Papa csak félig tett eleget az óhajoknak. Granit Xhaka végre bekerült a kezdőcsapatba, és ez egyből meg is látszódott a csapat játékán. A svájci sokkal hatékonyabban tudta segíteni a támadásokat, passzainak az 58 százaléka az ellenfél kapuja felé irányult miközben védekezésben egészen parádés számokat hozott. 9 sikeres szerelés mellett háromszor fülelte le az ellenfél passzait. Mellette Elneny hozta a szokásos sallangmentes egyszerű játékot. Nyomás alatt is jól tartotta meg a labdát, amit szinte minden alkalommal pontosan játszott meg, miközben a letámadásokat is hatékonyan segítette, bár ez többször is egyéni partizánakciókba torkollott. Hozzá képest a szintén hasonló energiabefektetésre képes Ramsey azért is lehet előrelépés, mert a kaput képes sokkal agresszívabban támadni, többször vállalkozik kulcspasszokra, és mélységből hatékonyabban tud felérni a tizenhatoson belülre, ami Özil és Alexis helyzetét is segítheti.

Az Arsenal ugyan nem alakított ki tonnaszámra ziccereket a Bournemouth ellen, de a kidolgozott helyzetek mind minőségiek voltak, és ezeket kivétel nélkül sikerült is gólra váltani. A vendégek folyamatosan hajtottak az egyenlítésért, és látszólag veszélyesen futballoztak, de a szünet után Afobe közeli lövésén kívül már nem tudtak valódi veszélyes helyzetet kialakítani. Wenger csapata a tavalyi szezonhoz képest rengeteget fejlődött helyzetkihasználásban, viszont ahhoz, hogy tartósan tartani tudják a lépést a riválisokkal szemben, egyszerűen muszáj lesz több lehetőséget kialakítaniuk a meccseken, mert az ilyen pozitív tendenciák könnyen átfordulhatnak a másik irányba.

xgbou

 


 • Wide open

  “A liga legszerencsésebb csapata” nagyon furcsa ezt így leírva látni ennyi év szerencsétlenkedését követően. Ugyanakkor ismerem ám a csapatot, ha nem kezdünk el sürgősen több helyzetet kialakítani, a 4 levelű lóherék is el fognak ám fogyni az Emirates gyepéről…
  Xhaka üdítő színfolt volt amúgy. Talán most először volt olyan érzésem vele kapcsolatban, hogy Cazorla kreatív indításait/passzait képes reprodukálni. Ez eszenciális jelentőségű lenne a decemberi hajtásra fordulva, mert most úgy látom kialakulhat az év elejére egy olyan (4 tagú) élmezőny, kik közt eldől a bajnokság a végén. Jó lenne ottmaradni abban a szűk csoportban 🙂

  • titok84

   Szerintem annyira ritka a távoli lövésünk, hogy minden ellenfél tudja, 16 méterről is passzolni fogunk. Ezért is lehet még jó Xhaka szerepeltetése.

 • még mindig nem vagytok annyira szerencsések, amennyire José peches:

  https://uploads.disquscdn.com/images/24db3319d932e7eadd6c3ec78de957fd634da8be92623694a758f54d38b8bb77.jpg

  • Attila Balla

   Ide miért nem a kaput találó lövéseket hoztad? Az látványosabb 🙂 FB-n nem olvastam végig a shit storm miatt, de a sztereotípia szerint (amire halvány emlékeim szerint statok is szoktak keringeni) az Arsenal 16-osról kívülről nemigen lő rá, ha ez idén is valóban szignifikáns különbség sok más csapathoz képest az magyarázhatja, hogy aszerint irgalmatlan mák van, míg az xG alapján teljesen reális a 28 pont.

  • Bálint

   Mi évek óta a vonal fölött helyezkedtünk el, amit a rossz helyzetkihasználásunkkal (értsd Giroud tehet mindenről) magyaráztak, nem a szerencsével.
   A MU jelenleg balszerencsés csapat, de ugyanakkor balfasz is.
   Mi meg szerencsés és Sanchezzel talán kíméletlenebb is (értsd nem játszik az a buzi francia, aztán mindent belövünk).

 • Woolwich

  Korrekt lett.
  Viszont Paulista elvileg jobb lábas.

 • penito

  Azon gondolkodom, hogy a helyzetkihasználási mutatóink mennyire köszönhetők annak, hogy egyszerűen a jobb játékosaink kerülnek ziccerbe, azaz, hogy Sánchez közelebb játszik a kapuhoz, és nem félpályás sprintek után érkezik meg ziccerhelyzetbe. Walcottnál azért jósolható volt a javulás, hiszen nála a térdsérülés tett be először a fizikumának, utána pedig az önbizalmának és az eredményességének, Özilt meg régóta noszogatja Wenger, hogy vállalja fel a gólszerzést is ilyen jó helyzetkihasználással, viszont ha lesz ebben visszaesés, az könnyen nála következhet be szerintem.

  • penito

   ahhoz meg egész könnyen hozzászoktunk, hogy Cech stabilan menti a seggünket általában, kellemes érzés ez az Almuniától Ospináig tartó korszak után.

  • ZERO_L

   februárban tettem ki ezt a képet odaát:
   https://pbs.twimg.com/media/CaSQMdjWQAAUaNn.jpg

   szerintem max arról lehet szó hogy végre Alexis és Özil is tudásához mérten (vagy ahhoz közel) teljesít és nem tolják fullban a kretént, kár hogy erre egy évet kellett várni

  • BVick

   Haat, lehet hogy josolhato volt TOnal a javulas, de szerintem kb.vetekedett a Leicester bajnoki eselyeivel ev elejen. Szerintem tulnyomo tobbsegunk temette.

 • ZERO_L

  én meg ezt a XG táblát találtam
  https://pbs.twimg.com/media/CyS5tvfXAAICW6G.jpg

  lehet az a különbség, hogy a posztban szereplőben nem veszik figyelembe a szabadrúgásokat, míg ebben minden kaput eltaláló lövést beleszámítanak?

  • Bálint

   Amennyire én tudom nincs egy egységes xG, hanem több helyen in számolgatnak ilyet, amik nem feltétlenül egyeznek.

 • Trollséne

  浅野拓磨, a komonoi cunami ma nagyot ment: 90 perc, gólpassz+gól a Nürnberg ellen

  https://streamable.com/rupt

  https://streamable.com/2z6y

 • Bill F Murray
 • ZERO_L

  tavaly már az u18-ban megmutatta mit tud a srác, 24-et rámolt be az ellenfeleknek, tegnap meg az PL2-ben(U23) rúgott egy hármast, nem is akármilyeneket

  https://www.youtube.com/watch?v=R0gKJetyaQs

 • Frimpong

  Béláim mi ez a veretlen november hiszti? Holnap még rácsúszhatunk a brére nem?

  • Bálint

   feszegetik a pofonládát 🙂
   (egyébként valamilyen játék megy fb-n)

 • Frimpong

  Egyébként a szokásos jó elemzés Peet.

 • Woolwich
 • white__widow

  Zsuzsi sérüléséről lemaradtam, biztos sok volt neki a gólpassz előtti sprint

 • white__widow
 • penito

  Azt mondta Wenger, hogy ma 90%-ban az első csapat játszik, az ifik közül valószínűleg Maitland-Niles és Rene-Adalaide kaphat lehetőséget, talán csereként játszhat még Mavdidi is.

  • Mr. Dhoan

   Adom ezt a hozzáállást, azért ez mégis csak a SOTON.

   • white__widow

    jah, hát kell a faszomkupába a terhelés

    • Mr. Dhoan

     Jelenleg Sanchó az egyetlen, aki tényleg szét van futtatva, azért Snake, Rambó, Dzsáká, Gülü arcoknak itt-ott akadt pihi mostanában. Csak azt sajnálom, hogy november van még és függetlenül, hogy ki van a pályán beüthet a ventilátoros emésztési végtermék adagoló.

    • penito

     Gibbs, Gabriel, Holding, Jenko, Lucas és Oxi is az első csapat tagja 🙂

     • white__widow

      és?

     • penito

      szerintem hasonló csapat lesz, mint a Reading és a Nottingham ellen.

     • white__widow

      Este kiderül, de elnézve a mostani 7 sérültünket és egy ilyen lineuppal járó riskfactort nem vagyok megnyugodva. Ennél jobban bele kéne szarni ebbe a lófaszkupába, ami amúgy is default nyűg mindenkinek

     • forvz

      tekintve, h elég “kiforratlan” még a játékunk, nem árt a “gyakorlás” élesben.
      pihenjen sancho, ozil, esetleg kos….a többiek azért még nem kaptak olyan extrém terhelést idén.
      szal sok játékosunknak kéne + meccsrutin, ez arra pont jó lehet,
      ráadásul 2 meccs, és döntő – ez olyan extrém plusz terhet nem jelenthet

     • white__widow

      oké

  • Woolwich

   Martinez – Jenkinson, Gabriel, Holding, Gibbs – Coq?, Ramsey?- Reine Adelaide?, Iwobi, Chamberlain? – Lucas
   Kapus, védők, csatár megvannak, egyedül az a kérdés nekem, hogy a középpályán kivel kezd Wenger.
   Mivel hétvégén a Xhaka-Elneny páros játszott, így most a Coq-Ramsey duóra tippelek – bár megnézném a Xhaka-Rambo párost is.
   Iwobi a hétvégén nem játszott, úgyhogy esélyes, hogy ma kezdeni fog, ahogy Ox is.
   Fiatalok közül én is csak Maitland-Niles és Reine Adelaide játékára látok esélyt – kommentátorok kedvencei 🙂

 • forvz

  sztem

  Ospina
  Jenko – Mustafi – Holding – Gibbs
  Xhaka – Coq
  Ox-Ramsey-Iwobi
  Walcott

  • white__widow

   tökönszúrom magam ha ez lesz

 • Trollséne

  Kilőttem egy Soton fogót: http://knows.hu/ligakupa8-arsenal-soton/

 • peto.kittus

  “Viszont ahelyett, hogy beverték volna a lompost, végül mégis nekik
  kellett lehajolniuk, pedig az aktus kimenetele közel sem volt ennyire
  egyértelmű.” – Egy ilyen hasonlat után már nagyon kilehetsz Peet,de köszi, mert ez a meccs számomra kimaradt,de nem maradt el.. 🙂