Ezt már láttuk jönni (Tottenham – Arsenal 2-0)

Tudtuk, hogy nem tart majd örökké. Tudtuk, hogy egyszer meg kell történnie. Pedig tavaly már-már szinte elhittük, hogy a Spurs balfaszságának nincsenek határai. Öt gólt nyelni a már kiesett Newcastle ellen az utolsó fordulóban? Igen, képesek voltak rá. Idén viszont már tényleg annyira rosszak vagyunk, hogy nem tudtak a segítségünkre sietni. A Tottenham idén hivatalosan is az Arsenal előtt végez a tabellán. Pont.

Az, hogy a Tottenham jelenleg sokkal jobb csapat, mint az Arsenal, nem is lehet kérdéses. Éhes fiatal játékosok, egy remekül összerakott rendszerben, egy motivált és friss ötletekkel rendelkező edzővel, míg mi szép lassan elmerültünk az agónia mocsarában. A vasárnapi két gólos különbség egyáltalán nem reális a két csapat között. Ha Petr Cech nem védett volna ihletett formában, már aznap este lángolt volna az Emirates. Sebességben, erőben és fejben is le lettünk nullázva. Hiába nyertünk hihetetlennek tűnő módon 3 meccset is zsinórban, a Tottenham lecsapott minden egyes gyengeségünkre. Az eddig sikeres, bár minden alkalommal sebezhetőnek tűnő három védős rendszer pedig újból bizonyította a tételt, mely szerint egy formáció semmit sem ér, ha nem megfelelő módon, illetve a megfelelő játékosokkal alkalmazzuk.

Mielőtt rátérnék konkrétan a Tottenham elleni vereségre, beszélnünk kell egy kicsit a 3-4-2-1-es játékrendszerről. Arséne Wenger világosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy vészmegoldásról van szó, melynek célja leginkább az, hogy a játékosok fókuszát rendbe tegye, illetve a mostanában különösen sebezhetőnek tűnő védelmet megerősítse. Hogy mennyire nem számol Wenger komolyabban ezzel a formációval, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Leicester majd a Tottenham ellen is, amint mindenképp gólra-gólokra volt szükség, egyből visszatért a jó öreg 4-2-3-1.

Az Arsenal támadójátéka a régi játékrendszerben sem szállította éppen ipari mennyiségben az ajtó-ablak ziccereket, de a váltás óta meccsenként hihetetlenül kevés érdemi helyzetet sikerült kialakítani. Az xG eredmények Middlesbrough meccs óta: 1.1 , 1.7 , 0.4 (!!!) és a Tottenham ellen 0.7. Főleg az utóbbi két meccsen volt igazán aggasztó helyzet, ahol gyakorlatilag valódi ziccert egyszer sem sikerült kidolgozni, de a Manchester City ellen is leginkább kontrák után jöttek a lehetőségeink, ami miatt ott azért elég szépen sikerült ilyen szempontból is helytállni. De mégis mi miatt ennyire gyatra a támadójáték? Egyrészt azért, mert ebben a rendszerben a játékosaink eleve kevesebb szabadságot kapnak, és bár a védelemben ott van plusz egy ember, de megfelelő szervezettség nélkül ezt támadásban eléggé nehéz kamatoztatni.

A másik ok a nem megfelelő elemek használata. A két játékos, aki nagyon sokat profitált a váltásból, Oxlade-Chamberlain és Gabriel. A Tottenham ellen mindketten pocsék teljesítményt nyújtottak, de az azt megelőző meccseken kivétel nélkül a csapat legjobbjai voltak. Rajtuk kívül azonban mintha senki sem érezné otthon magát igazán ebben a felállásban a védelemtől felfelé. A támadásaink túlságosan kiszámíthatóak, miközben a középpályán ugyanúgy hátrányba kerülünk, mint a 4-2-3-1 esetében. Mindemellett Wenger egyetlen kivételtől eltekintve Olivier Giroud-t nevezte a középcsatár helyén a kezdőbe, így pedig még statikusabbá vált a játékunk. Ráadásul a francia pont azon a találkozón, a Leicester ellen maradt ki a kezdőből, ahol a mélyen védekező ellenfél ellen kevésbé lett volna probléma a mertesackeri lassúsága, de legalább valaki érkezett volna az oldalról érkező magas labdákra.

Az egyedüli pozitívum, amit viszont ki lehet emelni az Arsenal játékából, az a letámadás és a kontrapresszing. Ez már a Leicester City ellen is remekül működött, a Tottenham ellen pedig szinte csak ebből sikerült kialakítani némi veszélyt az ellenfél kapuja előtt. Gibbs apróbb helyzete, valamint Ramsey távoli lövése is egy ellenfél térfelén kikényszerített hiba után érkezett.

Hiába az Arsenal jó letámadása, egy ügyes trükkel a Tottenhamnek sokszor mégis sikerült ezt kijátszania, és veszélyes támadásokat tudtak vezetni a jobb oldalon. Mivel Dier otthonosan mozog a középpályán és a védelemben is, így egy sorral hátrébb lépve a csapata a bal oldal felé tolódva tudott létszámfölényes szituációt kialakítani Oxlade-Chamberlainnel szemben.

Dier visszalépéseink és a védelem tolódásának köszönhetően Davies és Son ketten vezethettek támadást az egy szem védő ellen a pálya szélén, nem egy veszélyes helyzetet elősegítve ezzel. 

A Tottenham a teljes 90 perc alatt könnyedén zilálta szét az Arsenal védekezését, és már az első félidőben eldönthették volna a mérkőzés sorsát. Hiába volt sokszor hatékony az Arsenal letámadása, ezekből a helyzetekből egyet sem tudott gólra váltani Wenger csapata. Mikor égett a ház, Wenger a Leicester elleni meccshez hasonlóan visszaváltott a 4 védős rendszerre, de az Ágyúsok alapvető betegségeire a gyógyír nem elsősorban a formációban keresendőek. A csapatrészek között gyakran túl nagy volt a távolság, továbbá hiányoztak azok a támogató mozgások, amelyek képesek lehetőséget teremteni a labdás játékos számára. Mindezt megspékelve akadt néhány egészen gyenge teljesítmény is az Arsenalban, a rendszeridegen, és a kontrajátékban használhatatlan Giroud mellett Gabriel és Ramsey is jóval gyengébben játszottak, mint bármelyik utóbbi hetekben látott meccsen, de Petr Cech kivételével nem is igazán akadt valóban jó teljesítmény az Arsenalban.

A Tottenham most minden tekintetben jobb csapat, mint az Arsenal, amely számára egy vasárnapi vereséggel a Manchester United ellen az utolsó reménysugár is eltűnhet a negyedik hellyel kapcsolatban. De érdekel ez még egyáltalán valakit? 


 • pataKi[ng]_49

  Számomra is érthetetlen,hogy Giroud miért pont azokon a meccseken kap a kezdőben lehetőséget,amelyeken szinte semmi hasznát nem vesszük?? A mélyen ,összetömörülten védekező Leicester ellen ahol még hasznát is vennénk,nem játszik..bezzeg a City akik ellen szinte csak a kontrajáték jöhet szóba,vagy a Spurs ellen a Lane-en ahol arra lehetett számítani,hogy vért iszik az ellenfél és annyira magasan védekeznek majd hogy félpályán se akarnak majd átengedni minket(mint a legtöbb hazai meccsükön)..nem elég a sok belső gond,a sok motiválatlan játékos sajnos Papus akit én nagyon szeretek és tisztelek még megtoldja eggyel..taktikailag is sajnos rendre alul maradunk,és ez az idei évi összeomlás fog oda vezetni,hogy egy liverpoolt, vagy man utdet kell látnom majd jövőre a BL ben szeretett csapatom helyett..ami ugye a nyári játékosmozgásokra is nagy hatással lesz.

 • Mr. Dhoan

  “Szerintem sínen vagyunk.” – József Attila

  • changemynamekukac

   nyakamat tenném rá

 • Auréliano Buendia ezredes

  Mostanában sok szó esik arról, h (egyes) szurkolók nem tisztelik Wengert, és ebben van is igazság.

  Ugyanakkor úgy tűnik, mintha Wenger sem tisztelné a szurkolókat. Illene ilyen feszült helyzetben tiszta vizet önteni a pohárba a jövöjével kapcsolatban. Állítása szerint már hónapok óta megvan a döntés, akkor viszont megtisztelhetne minket azzal, h ezt megosztja velünk. Arrogánsnak és méltatlannak tartom ezt a titkolózást, miközben a csapat soha nem látott válságot él meg.

  • Szabó László

   …sokan, sokféleképpen gondolkozunk, látjuk a világot, így vagyunk azzal a dologgal is, hogy ha egy edző távozik az idény végén azt mikor kell tudatni a közvéleménnyel. Nos, nem kell messzire menni, elég csak a katalán fővárosig, Barcelonáig. Luis Enrique kábé a PSG elleni odavágó előtt mondta el, mi lesz a szezon után. Mikor az emlékezetes fordítást a Barca véghez vitte, akkor mindenki azt mondta, remek húzás volt tiszta vizet önteni a pohárba. Amikor a Juve elleni negyeddöntőn túl voltunk (0-3, 0-0), hirtelen mindenki azt mondta, tulajdonképpen a már hetek óta edző nélkül kieső Barcelona búcsúja törvényszerű folyamat volt. Persze, mondhatja a csalódott Arsenal-drukker, a Barca legalább bejutott a legjobb nyolc közé, harcban van a bajnoki címért. Nos, igen, de ez kábé olyan ujjgyakorlat (persze túlzok, de talán közelít a valósághoz) a Barcának, mint nekünk a BL-csoportból való továbbjutás, illetve az, hogy idén ismét a negyedik helyért harcolunk…

  • Kolhicin

   Szerintem rég eldöntötte, hogy marad, de az elmúlt hónapokban két napnál tovább nem léptük át a letargiát annyira, hogy ezt bejelenthesse, mert jönne a népharag és az utcára vonuló wengeroutozó tömeg. Várták, hogy javuljanak az eredmények, és ezzel a közhangulat, de nem így történt.

 • Szabó László

  igen

 • Jon

  Engem már nem nagyon. Maximum azért, hogy a csapat, a keret nagyjából egyben maradjon, mert hogy az szerintem továbbra is jó lenne, alapvetően.
  Habár nem is biztos, hogy baj lenne, és tényleg mindent újra kéne kezdeni.
  Meglátjuk. De ha Wenger marad (és ezt minden tisztelettel mondom), akkor nem tudom, hogy le tudok-e ülni jövőre Arsenal szezont nézni.
  Mert az biztos, hogy jövőre már nem akarnám végignézni ugyanezt.

  • Bill F Murray

   mert eddig nem ugyanazt néztük végig minden évben. a tökéletes loophoz kell a kupa, wenger aláír, igazolunk pár izgalmas játékost és kezdődhet minden elölről

   • Mr. Dhoan

    Én az augusztusvégi pánikigazolásokat várom a legjobban, miután már 6 pontos hátrányban vagyunk az aktuális listavezető mögött. 😀

    • changemynamekukac

     perverz vagy

     • titok84

      Csak rutinos és tapasztalt…

   • white__widow

    idén előbb jött az apátia bro’?!

    • Bill F Murray

     ez már papátia bro’…

   • titok84

    Definiáld, kérlek az “izgalmas”-t.

 • B e n c e

  Sha életemben nem gondoltam volna, hogy szeretett csapatom erre a sors
  jut. Nem gondoltam volna, hogy azokkal az erkölcsi tulajdonságokkal
  amelyekkel az Öreg rendelkezik, és ami alapján felépítette ezt a klubot
  egyszer erre a sorsra jut. Óriási rajongója vagyok Arsene Wengernek, és
  hatalmas tiszteletet érdemel az Ő munkássága, de ezt pont itt nektek nem
  kell ecsetelni. Nem szabad, hogy ez így végződjön, nem ezt érdemli, túl
  jó ember ahhoz. Egyik pillanatról a másikra eltűnik a konzisztencia, a
  klub és Arsene Wenger egyik legnagyobb erőssége. Nem hiszem el, hogy ezt
  az egészet az Ő nyakába kellene varrni. Basszatok le nyugodtan, de
  nekem teljesen az az érzésem, hogy egy maga harcol ezért a klubbért, és
  szemben áll vele az egész vezetőség, a média és jó néhány játékos. Azt
  gondolom, hogy ha Ő azt érezné, hogy ez a klub stabil lábakon áll akkor
  nyugodt szívvel vonulna vissza. Ez a klub valóban “haldoklik”, de még
  nem halt meg Arsene Wengernek köszönhetően. Meghalhatott volna az
  Emiratesbe költözéskor is fele ilyen minőségű játékoskerettel, akkor se a
  taktikájával nyerte meg a meccseket. A Chelseat is lemostuk a pályáról
  hazai pályán, és az se a taktikán múlt, hanem azon, hogy abban a
  bizonyos lánckerékben minden láncszem a helyén volt, és legjobbját
  nyújtotta. Legnagyobb erőssége a motiváció, lehet nevetségesen hangzik
  majd, de Diaby is megmondta, hogy jobban hisz a játékosaiba, mint az
  adott játékos saját magában. Nem hiszem, hogy elfelejtett volna
  motiválni. Hova lett az a különleges kisugárzású klub amibe
  beleszerettem? Hova lett a szezon első felében fennálló csúcsforma ?
  Hova tűnt a stabil lábakon álló fejlődő klub ? Mi van, ha meg akarják
  buktatni a vezetőséget !? Ne ringassam magam ilyen álmokban ?

  • Trollséne

   Csúcsforma aka Giroud álló pénisze?

   • B e n c e

    Nem akartam túlzásokba esni, de a helyzetek es a gólok számat tekintve a szezon második feléhez képest.

    • Trollséne

     Az tuti, hogy az egészhez viszonyítva, pl. az őszi Chelsea elleni hazai meccs, valami hatalmas délibábnak tűnik.

     • changemynamekukac

      évente van 5 meccs mikor kijön a lépés, 15 meg mikor a képedről lesül a bőr. Se a Chelsea elleni 3-0 állomfoci nem a mérce, mert ez a nagyon pozitív, se a BM elleni 10-2 mert azt meg nagyon negatív. Kettő között valahol. Én azt hittem hogy az ilyen CPk ellen csak nincs gond, de hát ennyit erősödött a liga, papa meg nem veszi fel a ritmust.

  • pataKi[ng]_49

   Nagyon szomorú,hogy ide jutottunk a szezon végére és,hogy ekkora nagy gödörben vagyunk :/ Nem tudom ebből hogyan lábalunk ki, de egy biztos valahogy meg kell oldani, nem adhatjuk meg ezt az örömöt a rivális csapatoknak és szurkolóknak, nagyon szurkolok hogy ne tűnjünk el a süllyesztőbe a szezont követően..Épp a gyönyörű szép focija miatt szerettem bele anno nagyon régen ebbe a csapatba és mostanra oda jutottunk,hogy idén vannak olyan meccsek amit a szó szoros értelmébe ROSSZ nézni is..szerintem a BL is elúszott a hétvégi vereség után, viszont az FA kupa döntőbe még marad egy reménysugár, egy utolsó szalmaszáll, ha esetleg meg tudnánk verni a chelseat és megnyernénk a kupát, de jelen pillanatban erre is kevés esélyt látok :/

 • Bill F Murray
  • changemynamekukac

   Kelének van interjúra az mno-n, abból egy fél bekezdés, mikor beszélt a magyar foci helyzetéről, nálam egy az egyben az Arsenalnál jelenleg zajló dolgok ugranak be:

   “Az exponenciálisan emelkedő közvetítési jogdíjak miatt üzleti értéke is lett a sikereknek, az eredményorientált szemlélet pedig automatikusan hozta magával a tudományos igényességet a csapatok felkészítése során. Magyarországon ehhez képest ma is rendszeresen születnek publicisztikák arról, hogy a taktikai felkészítés, a stratégiai gondolkodás „humbug”, a játék szépsége a fontos, a kötények, az oxik, az ösztönös megoldások. Elképesztően messze vagyunk a profi világtól, kezdve az átigazolások előkészítésétől a játékosok megfigyelésén és értékelésén át a konkrét taktikai felkészítésig – nemhogy elérni nem vagyunk képesek az áhított szintet, de azt sem tudjuk, hogy mit nem tudunk.”

   https://mno.hu/foci/a-magyar-futball-aranytojast-tojo-tyuk-2394746

   Szar, de ez van.

 • ZERO_L

  tegnap U18asok lesimázták a MU-t 3-0-ra, még mindig veretlenek vagyunk az “elit” körben, ezért egy pontos előnyből várjuk a kvázi bajnoki döntőt kedden a CFC-vel… (utána mind2 csapatnak már csak egy meccse lesz gyengébb ellenfelek ellen)

  a tegnapi meccs embere Joe Willock volt (Chris öccse) két gól, egy assziszttal, Nketiah-nak most csak egy gólpassz jutott (de majd volt csapata ellen kedden ;P )

 • Woolwich

  Wenger Oxról:
  “His performances have been convincing and positive. It looks like he’s made a move forward. I’m very pleased for him.
  He’s happy with his position, where he’s playing at the moment. I’m convinced that he has all the qualities to play well there
  so hopefully it will give him the needed confidence.”

  Bellerin büntetésben van a haja miatt, vagy mi?

 • Mr. Dhoan

  Bele-belepíkelgetve a tegnapi Celta – MU-ba, erős X szagot érzek vasárnapra.

  • Frimpong

   Az a MU otthoni formája. Idegenben nem x-elnek mostanában.

 • Balázs Kozó

  Remélem az Öreg is érzi, hogy a nyáron villantania kell valamit.

 • changemynamekukac

  55 gólt szerzett idén eddig a Bréma, kieső helyen is voltak, most meg EL helyekért mennek. Ebből az 55ből 11et szerzett Gnabry. 20%, úgy hogy utóbbi időszakban nemigen játszott.

  Kicsit eszembe jut Aulas twittere Kante vonatkozásában:
  “Pour Kanté, est-ce qu’il préfère jouer dans un club de bas de tableau en Angleterre (Leicester) ou jouer la Ligue des Champions avec l’OL ? Il faut lui demander”

  • Mr. Dhoan

   Ki az a Kante?

   • changemynamekukac

    Egy csoki hülyegyerek, aki négus létére meg megnőni sem volt képes, és az egyhetvenet sem éri el. Az Arsenal scoutok szerint egy értéktelen fajankó.

    • Mr. Dhoan

     Viccet félretéve, szerintem Hegele jobb játékos. :v

 • ARSNL

  Ki szakítja meg Zsozé győzelmi sorozatát?!

  https://metrouk2.files.wordpress.com/2014/11/welbz-e1416598579688.jpg

  • pataKi[ng]_49

   ennél szebb forgatókönyv nincs is 😀 és végre egy simán nyert meccs.. pont a united ellen

 • BVick

  Ma 3 vedos gala?

 • white__widow
  • Kolhicin

   nem nézek úgy látszik elég mu meccset, ez a tuanzebe gyerek mikor verekedte be magát a kezdőbe?

   • BVick

    Ma

  • Mr. Dhoan

   Gibbs mesterhármassal nyerünk. :v

  • titok84

   Most már tényleg érdekelne, Bellerin mit csinált… Van érte egy 80 millás ajánlat, és Papa már teszteli a helyettesítést?

   • BVick

    A jelek szerint most o dontotte meg Papus lanyat. Mondjuk nem csoda, ellenallhatatlan mostanaban a frizkoja.

    • Mr. Dhoan

     pics or didnt happen

 • dunnohu
 • Balázs Kozó

  Gipsz eddig elég nagy ballaszt..

 • Mr. Dhoan

  Nagy az összhang…. 😀

  • BVick

   Olvastam ma h Petr profitalt a legnagyobbat a formaciovaltasbol, nagyon jot tett a teljesitmenyenek hogy tobb tamogatast kap. Vegulis most is naggya tettek 🙂

 • jimboy

  sanchez már megint mit hisztizik?

  • BVick

   Nem o kapta vissza, pedig jobb helyzetben volt

   • titok84

    Igaza volt…

 • BVick

  Welbs empatiabol jeles, inkabb mellerugott a labdanak, nehogy meghurcoljak a partjelzot hogy beintett lesnek egy ervenyes golt.

 • Trollséne

  legalább ez a walesi faszkalap takarodjon el könyörgöm

  • BVick

   Kritikan aluli volt h mennyire zavarja a labda.

  • Frimpong

   láttuk, hogy máshol megy ez jobban is

  • ZERO_L
  • Frimpong

   Kele szerint a legjobbunk

  • jimboy

   rajtunk marad csakúgy mint theo

 • ZERO_L

  azért az komolyan vicc, mennyire nem látnak a pályán, legalább volt két olyan lehetőség amivel 100%os ziccert lehetett volna kialakítani, de képtelenek észrevenni a bemozgásokat…

  Ox meg most komolyan a sebessége miatt teszük wingbacknek? egy tetves cselt húzzon már meg, mert ez a Gervinho-s leszerel az alapvonal kurvára fel tud húzni

 • titok84

  Le fogja cserélni.

 • Mr. Dhoan

  Az a megpattanó… 😀

 • BVick

  Dzzzsssakkkkkaaa shoooott bazmeg 🙂

 • BVick

  Titi is megmondta a felesben, “lovesbol lesz a gol”

 • titok84

  IGEEEEEEEEEEEEEEEEENNNNN!!!!!!!!!

 • Frimpong

  nofene

 • titok84

  Na, most még kettőt, mielőtt magukhoz térnek….

  • BVick

   Legyen harom, onnan meg nem jott fel ellenunk senki

   • Mr. Dhoan

    I see what you did there… 😀

   • titok84

    Deal…

 • titok84

  És akkor a 70. percben Papa leviszi Xhakát (aki felelőtlenül lövöldöz távolról), és jön Coq. Csak hogy izgi legyen a vége.

  • Balázs Kozó

   Egy Coq gól, azért sokat adnék!

  • BVick

   There you go 🙂

 • Mr. Dhoan

  Sanchó – Rambó – Özil trió olyan mennyiségben szórja a lasztikat, hogy eszméletlen.

 • Woolwich

  Sanchez egyszer azért igazán megverhetné 1-1-ben ezt a Tuanzebet…

  • BVick

   Pont ez jutott eszembe..

   • titok84

    Nem akarja alázni. Nyáron helyet cserélnek…

 • titok84

  Kár, hogy nem lottózok.

 • titok84

  Ezt a megpattanót azért megfogta Petr…

 • BVick

  Ramsey mint MotM..? Nem tudom, valszeg nem ertek en ehhez..

  • titok84

   Ne…. Én nagyon bírom, de komolyan. De ma tragédia volt.

 • titok84

  Amúgy, ha ez a ManU nyeri az EL-t, akkor inkább a BL-ben induljunk.

 • dunnohu

  Akkor most jön egy olyan poszt, hogy “ezt nem láttuk jönni”?

 • ZERO_L
 • Kolhicin

  Wenger azért a legszarabb évében csak megverte Mou-t egy bajnokin:) kupa helyett

 • BVick

  Nah, vesztett pontok tekinteteben a pudlitol egy, a szititol ketto pontra vagyunk. Elobbinek ket meccse van pontot hullajtani, utobbinak harom. Nekunk meg negyet kellene zsinorban nyerni. Feladat adott.

  • Mityu

   Szép is volna, de Stoke és Soton ellen idegenben a jóég irgalmazzon mindnyájunknak.

   • Woolwich

    Én is csak addig számolgattam, amíg meg nem néztem ki ellen lesz az a 4 meccsünk.
    A két idegenbeli meccsen esélytelen, hogy ne hagyjunk ott pár pontot.

   • BVick

    Igy van. Ezert mondom hogy a feladat adott, felnoni hozza az mar mas dolog. Foleg egy het alatt 3 meccsel, hiresen jol birjuk a sorozat terhelest, nem fasulunk vagy szurkulunk..

 • Bill F Murray
 • BVick

  Sancho azert sikeresen lekuzdotte ma a fizetesigenyet 250k-ra