Egy modern kupaklasszikus (Arsenal-Reading)

 

 

20:45-től már a nyolcaddöntőkkel folytatódik a Ligakupa sorozata. Ellenfelünk egy kellemes régi ismerős, a Reading csapata lesz, akik ellen a közelmúltban a körmeinket lerágva kellett kiizgulni az aktuális kupatovábbjutást. Hazai pályán talán most nem kell majd a felesekért nyúlni, de röviden elevenítsük fel mi történt a korábbi két találkozás alkalmával.

arsenal-win-reading

2012. október 30-án a klub, történetének egyik legemlékezetesebb Ligakupa meccsét játszotta a Madejski stadionban. 37 perc után már 4-0-ra égtünk, amin a később mesterhármast szerző Walcott még a félidő végén minimálisan kozmetikázott. A kapaszkodást egy trademark Giroud fejesgóllal sikerült folytatni, majd amikor már úgy tűnt, hogy mégsem jön össze a comeback, megtörtént a csoda. Koscielny (mikor már nagyon ég a ház), jó szokásához hűen betalált, hogy a hosszabbítás hosszabbításában Walcott góljával (amit Jenkinson biztos, ami biztos alapon még egyszer a hálóba lőtt) az egész csapat a mennybe menjen. Az extázist mi sem írhatja le jobban, hogy Coquelin és Giroud már dobták is kifelé a szurkolóknak a mezeiket, megfeledkezve róla, hogy ez bizony nem az FA kupa, így a hosszabbítás révén vissza kellett kuncsorogniuk a szerelésüket. Ekkor bizony még nem is sejthettük, hogy a csodáknak koránt sincs vége. A hosszabbításban az a Chamakh duplázott és végül tette fel a pontot az i-re, aki azt megelőzően utoljára 13 hónapja lőtt tétmeccsen gólt Ágyús mezben. Arról nem is beszélve, hogy tőle általában 5-ösről bekotort ill. pontrúgásokat, beadásokat követő fejesgólokat szokhattunk meg, ennek ellenére ezen az ominózus találkozón mindkettőt a boxon kívülről szerezte.  A szöveges felelevenítésen túl íme az összes találat:

A következő találkára a Wembleyben került sor, még tavalyelőtti kiírás elődöntőjében, ami két hatalmas kapushibával tarkítva bizony több izgalmat tartogatott, mint a Villa későbbi lesimázása. Alexis jóvoltából még az első félidőben megszereztük a vezetést, hogy ezt követően Szczesny a Marlboro szálak mellett egy hatalmas potyával beüsse az utolsó szeget eddigi Ágyús karrierjének koporsójába. A legvehemensebb szurkolók talán Gibbst is előkapják a piszlicsáré blokk miatt, de ilyen suta, belekapós védési mozdulatot kapustól ritkán látni, sokkal inkább olyan általános iskolásoktól, akik éppen ismerkednek a röplabdás felső kosárérintéssel.  Atkinson jóvoltából megúsztunk egy véleményes Debuchy kezezést (pedig ekkor még nem is fújtak nekünk a bírók), így ismét jöhetett a hosszabbítás, melynek tragikus hőse a Reading kapusa, Speroni lett. Az egész meccsen kiválóan védő argentin, a ráadás első félidejének végén egy Alexis által megeresztett védhető lapos lövést, a rövid sarkon kezeiből kicsúszva a lábai között csorgatott a hálóba, lehúzva addigi remek teljesítményét ill. csapattársai morálját, akik fejben ekkor már vélhetően a tizenegyesekre készültek.

A Nottingham ellen már pedzegettem, hogy a kupákban általában azok az alsóbb osztályú csapatok a veszélyesebbek,  akiknek nincs elérhető közelségben a PL feljutás. Gondoljunk csak a tavalyi Hull City ellen megvívott FA kupa meccsekre, ahol Bruce az otthoni újrajátszáson sem volt szívbajos az elérhető legerősebb kezdő helyett egy felforgatott csapattal kiállni, ahogy azt az Emiratesben is tette.
A felidézett két meccs szezonjában a Reading kb. a középmezőny és alsóház mezsgyéjén mozgott, így nyugodtan összpontosíthattak a hazai kupákra is. Idén kicsit más a helyzet, hisz a szezon előtt kinevezett új manager (korábbi Safbérenc) Jaap Stam eddig remekül vezényli a Királyiakat. Az elmúlt 5 meccses apróbb gödör ellenére is ott tanyáznak a 8. helyen karnyújtásnyira a playoff pozícióktól, amit egy PL feljutással megfűszerezve bármelyik Reading szurkoló elcserélne egy hosszabb kupameneteléssel.

stamsigns-4x3154-3141615_613x460

Ami minket illet, ma már nem lesz pardon, Wenger atyánk alaposan meg fogja keverni a kártyáit, ahogy tette azt az előző körben, a Forest ellen is. Előre csöpögtett infó, hogy ismét Gibbs fogja csk-ként kivezetni a csapatot, mellette pedig Holding és Gabriel is kezd a védelemben. (Érdekes lesz, mert Holding és többnyire Gabriel is akkor nyújtott jó teljesítményt, amikor egy rutinosabb arc (Merte vagy Kos) mellett játszott, így ez kicsit a vak vezet világtalant esete, de mivel úgyis többet rúgunk, sérülést meg nem éri meg kockáztatni a Kostafi duó számára, bőven belefér.) A másik bekk posztra Maitland-Niles mellett a hosszú sérülése után most már a felnőttek között is hadra fogható Jenkinson pályázik, aki Wenger ígérete szerint játszani is fog. A középpályán Elneny mellé Oxlade-Chamberlain várható, míg előttük a Reine-Adelaide, Iwobi, Lucas és Giroud négyes rohamozhat. Utóbbi kezdése a legkérdőjelesebb, de mivel sajnos Akpom jelenleg sérült, nem csak a 70. perctől csodálhatjuk majd újra kedvenc bójánk hisztériás rohamait. A kapuban pedig az a Martínez állhat, aki több Champo kölcsöntől megedződve, már nem falja olyan falánkul a gombócokat, mint a 7-5 alkalmával, így ma ha nem is clean sheet-tel, de maximum 1 bekapott góllal lehozza a meccset.

Tipp: 3-1, méghozzá görcsmentesen letudva, hogy aztán hétvégén kivasaljuk a fekete macskákat, akik már jóval több életet felhasználtak a nekik szabvány szerint kiosztott kilencnél.