Egy becsületbeli ügy (Manchester United-Arsenal)

Bár egy NLD-vel búcsúztunk el a bajnokságtól a válogatott szünet előtt, az igazi derbi mégis szombaton, fél 2-kor következik. Nem túlzás azt állítani, a honi Ágyús szurkolók kb. 90%-a Wenger alatt kötelezte el magát a csapat mellett, így mindig is a MU elleni meccsek lesznek azok, amikre a legnagyobb rangadóként tekinthetünk, a SAF-Wenger ill. Vieira-Keane csörték miatt. A 90-es évek végét, 2000-es évek közepét magába foglaló időintervallumban rendre a két csapat közül került ki az aktuális bajnok, hogy aztán a Rotor Londongrád Chelsea megerősödésével, valamint a stadionprojektünkkel megköszönjük az addigi együttműködést és egy időre lelépjünk a színről, ami a bajnoki cím hajkurászását illeti.

Ehhez képest ma ott tartunk, hogy mi, ha nem is óriás léptekkel, de legalább egy-egy nyári okos húzással újból araszolunk a hőn áhított cél felé, míg a United fantasy módban próbálja magát újjáépíteni a poszt-Ferguson érában. Teszik ezt kevés sikerrel, Sir Alex visszavonulása óta egy Wenger-kupás helyet leszámítva, még a top4-et sem sikerült elérniük. Talán még mi, rivális szurkolók sem gondoltuk, hogy a saját „elmúltnyócéves” olykor páros lábbal a langyos fosban tapicskoló időszakunkál is rázósabb lesz számukra a Fergiet követő átmeneti állapot.
football-sir-alex-ferguson-arsene-wenger_3474419-1

Természetesen mindenki tisztában volt vele, hogy az öreg skót eredményeit mission impossible lesz továbbvinni, még annak ellenére is, hogy az anyagi körülmények valamint a játékosállomány (az idei keret mindenféleképp) adva lenne a sikerességhez. Mourinho kinevezése ezzel szemben egy újabb pofon a szarnak, hisz hiába volt 2002 óta az összes aktuális csapatával legalább egyszer bajnok, 3 évnél sehol sem húzta tovább, ráadásul egyáltalán nem arról híres, hogy lerakja a jövő csapatának alapjait. Továbbá, ahogy ez a manchesteri misszió jelenleg kinéz, még a 3 év is hízelgő a portugálra nézve.  Jóskára egyébként különösen ráférne már egy verés Wengertől, az egymás elleni mérlegük sajnos gyalázatos a Papa szemszögéből, eddig mindössze egyszer sikerült elkapnia Józsit, a tavalyi Community Shield-en, aminek a nívója valahol a béka segge alatt található. Emellett gondolom nem kell megemlíteni Wenger 1000. meccsét, ahol bizony a portugál nem csokireszeléket, hanem patkányszart szolgáltatott az ünnepi torta tetejére. Viszont ha választani kell, a legirritálóbb dolog mégis ez a mind games-nek csúfolt butthurt picsogás, amit a közös meccsek előtt, valamint random időközönként Wengernek címez. Legfrissebb gyöngyszem: Neheztel a sajtóra, amiért nem kap annyi tiszteletet tőlük, pedig ő 18 hónapja volt bajnok utoljára, nem 18 éve. (Ez egyébként is egy ordas faszság, mivel tavasszal a csalódott szurkolók mellett a sajtóból is rendre harsog a Wenger Out.)

347ze6r

Nem árulok el vele nagy titkot, hogy az Old Traffordra finoman szólva sem nyerni járunk. Bajnoki meccset utoljára 10 éve sikerült itt behúzni (az akkori csapatból egyedül Walcott maradt meg hírmondónak), ráadásul most még Welbeck sem bevethető, aki már 2 alkalommal is betalált az OT-n Ágyúsként  és legalább olyan gólérzékeny korábbi csapata ellen, mint amilyen Robinakurvaanyád volt ellenünk. Sérültek terén kb. egál a helyzet, nálunk sajnos továbbra sincs Cazorla, ráadásul Bellerint is elvesztettük 1 hónapra, így legjobb eséllyel Jenkinson lesz az, aki a Reading elleni Ligakupa meccs után most újból bizonyíthat. (Találgatás szintjén felröppent Gabriel és Coquelin neve is, előbbit még a padon is fáj nézni, utóbbi pedig korábban játszott jobb bekket, de jóval többet vesztenénk, ha hátrahúznánk a kp-ról a védelem szélére, védekezésben még hozná is katalán mutatóit, de a támadásokhoz fellépve egy árnyalattal nem lenne jobb még Jenkinsonnál sem.
A legnagyobb költői kérdés viszont Sanchez kezdése/nem kezdése, amin kár is agyalni mindannyian tudjuk rá a választ, az utóbbi időben Giroud úgyis csereként a leghalálosabb fegyver. Ramsey helyzete jóval érdekesebb, szerintem az ő seggét hamarosan elkezdi majd törni a pad, viszont Gránitot bűntény lenne kivenni a kezdőből, hisz otthon játszva azért Jóska csak nem megy rá az X-re, főleg úgy, hogy már a 4. helytől is 6 pontra vannak.

Soccer - Barclays Premier League - Manchester United v Arsenal - Old Trafford

A Unitednél hiányozni fog Bailly, akiért megérte kicsengetniük a 30 millió fontot a Villarrealnak, bátran kijelenthető, hogy az idei United védelem legmegbízhatóbb pontja és nem olyan vak torpedó, mint, az általunk elhozott Gabriel. (Anno őt vitték a brazil pótlására a Sárga Tengeralattjáróhoz, ami így utólag nézve duplán jó dealre sikerült.) Smalling és Valencia szintén sérült (igaz utóbbira van esély, hogy legalább a keretbe bekerüljön), arcpirító lenne ha nem rúgnánk nekik gólt, így hogy 2 alapemberük is biztosan hiányozni fog a védelmükből. Ibrahimovic kisárgázta magát, elütve a lehetőségét annak, hogy emberelőnyben kezdjük a meccset. Fellaini még kérdéses, de őt a MU szurkolók sem siratnák, mi pedig megspórolnánk pár jól irányzott könyököst.
Akiktől tarthatunk, mint a tűztől az a két spanyol légiósuk Herrera és Mata, előbbinek szintén nem büdös betalálni ellenünk ráadásul idén megkockáztatom, hogy eddig ő a legjobban és legkiegyensúlyozottabban teljesítő játékosa a Unitednek. A kp-n lesz még valami hülye hajú, 100 milliós francia csávó, mégis inkább honfitársától Martialtól és a tavalyi kasztrálónktól, Rashfordtól kell csokizni, akik a szélre kilökve korántsem csak a futó skilljükből élnek, nekünk pedig idén náluk sokkal butább rohamnégerek is okoztak kellemetlen pillanatokat, amiről leginkább Monreal tudna mesélni.
Az pedig a világ nyolcadik csodája lenne, ha valamelyik mumifikálódott emberüket (Mkhitaryan, Schweinsteiger, Depay) egyáltalán a padon láthatnánk.

Játékvezetőre nem szoktam kitérni, de ma az az André Marriner fújja a sípot, aki a fentebb említett 1000. meccset is dirigálta, ellopva a showt az alábbi megmozdulásával.

hqdefault

Személy szerint a kezdőben nem várok nagy változást, hiába dobták fel még a 3-4-3 lehetőségét is az elmúlt napokban, jó eséllyel a Cech-Jenkinson, Mustafi, Koscielny, Monreal-Xhaka, Coquelin-Iwobi, Özil, Walcott-Alexis tizenegy fog kifutni. Eredményt tekintve pedig bemondok egy 1 gólos győzelmet a javunkra, Jóska fénye egyre csak halványodik és bár elmondta a meccs előtt, hogy nem foglalkozik a Wenger elleni rekordjával, tutira kiverné a cirkuszt, ha a Papa feladná neki a kenetet.