Déjà vu (Arsenal – PSG 2-2)

Azt hiszem a meccs után nem én voltam az egyetlen aki úgy érezte, hogy ezt már láttuk egyszer. A két csapat kisebb változtatásokkal előadta szinte ugyanazt a forgatókönyvet amit az első meccsen is láthattunk. Ebben természetesen közrejátszott az is, hogy Wenger és Emery szinte egy az egyben átemelték az első meccsen bemutatott taktikákat, így a meccs utolsó harmadát leszámítva semmi meglepő nem született.

Mindkét csapatnak nélkülöznie kellett néhány kulcsjátékosát. Az Arsenal továbbra is Bellerin és Cazorla nélkül volt kénytelen felállni, míg a vendégeknél Di Maria és Aurier hiányzott különböző okok miatt, de szemmel is jól látható, hogy az Ágyúsok jobban megszenvedték kulcsjátékosaik hiányát. Arséne Wenger immár az ötödik párost próbálta ki a pálya közepén a Coquelin-Ramsey duóval, miközben a másik oldalon Emery az első meccshez hasonlóan ismét kezdőként számolt az egyébként mellőzött Krychowiakkal, akinek kulcsszerepe volt a meccsen több szempontból is. 

Ahogy ez a nagy meccseken gyakran előfordul, Wenger a meccs elején csöppet sem akart kockáztatni, ezért az Arsenal csak a saját térfelén kezdte el komolyabb nyomás alá helyezni a PSG játékosait, miközben Emery gondoskodott arról, hogy a hazai csapat már a támadásépítés első fázisában is problémákba ütközzön. Mivel Ramsey és Coquelin sokszor magasan helyezkedtek, ezért a párizsi játékosok könnyedén zárták el a passzsávokat az Arsenal középhátvédjei elől, akik így kénytelenek voltak hosszan előreívelni a labdát, vagy az oldalvonal felé megjátszani azt. Ha az Arsenal mégis fel tudta hozni a labdát az ellenfél térfelére, akkor a PSG nagyon jól szűkítette a területet, és a védelmi vonalak között Krychowiak végzett kiváló munkát.

krychoozil

A PSG játékosai remekül szűkítik a területet a jobb oldalon, miközben Krychowiak a védelmi vonalak közötti területet felügyeli, pontosan ahogy az első meccsen.

Az Arsenal az első gólig rendkívül passzívan védekezett, és ennek meg is itták a levét. Motta teljesen szabadon indíthatta a Jenkinson és Mustafi közötti félterületen helyezkedő Matuidit, akinek a centerezése után Cavani könnyedén szerzett gólt. Ezután az Arsenalnak váltania kellett, és a félidő utolsó 7-8 percében jóval magasabban és agresszívabban kezdték el letámadni a PSG játékosait.

arsenalpress

Amíg az Arsenal az első félidő nagy részében szinte egyáltalán nem zavarta a PSG labdakihozatalait, a bekapott gól után egyből magasabb intenzitásra kapcsoltak, és már a saját tizenhatosuknál elkezdték letámadni a franciákat.

Az Arsenal presszingjének a félidő végén meg is lett az eredménye, miután Giroud labdát szerzett a szorult helyzetben rossz döntést hozó Krychowiaktól, majd az Alexis által kiharcolt büntetőt ő maga értékesítette. Wenger csapata a második félidőt is alaposan megnyomta, a párizsiak az első játékrésszel ellentétben alig tudtak átjutni az Arsenal térfelére. Ennek a letámadásnak az egyik kulcsfigurája volt Aaron Ramsey, akinek az energiája az ilyen szituációkban rendkívül hasznos az Arsenal számára. A walesi egyébként is a csapata legjobbja volt. Védekezésben kiemelkedőt nyújtott 5 szereléssel és két labdaszerzéssel, de egyértelműen hiányzott belőle egy irányító készségekkel is megáldott középpályás. Remélhetőleg a következő meccsen Wenger már hajlandó lesz Xhakát és Ramseyt együtt szerepeltetni kezdőként, mert az eddigiek alapján tökéletesen kiegészítenék egymást, és Cazorla hiányában ez tűnik a legjobb opciónak.

A letámadásnak meg is lett az eredménye hazai részről. A második félidő első negyed órájában háromszor annyi lövéssel próbálkoztak, mint az első játékrészben összesen, majd egy kavarodás utáni szerencsés öngóllal megszerezték a vezetést is. Ezután viszont érthető ismét visszaálltak a saját térfelükre, ami végül nem lett túl kifizetődő. A PSG újra átvette az irányítást, Emery pedig Krychowiak helyére beküldte Ben Arfát, csapata pedig átállt 4-2-3-1-re, miközben Cavani előtt több kisebb lehetőség is adódott. Az egyenlítés végül egy szöglet után érkezett, és utána már hiába próbált ismét felpörögni az Arsenal, miután Cavani egy az egyben vezethette rá a labdát Ospinára, Wenger csapata sem erőltette már agyon a támadásokat.

A végeredmény ugyan hízelgő az Arsenal számára, de a 4 gólos döntetlen mégis azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel idén sem sikerül megszerezni a BL csoport első helyét. A Paris Saint Germain a 90 perc nagy részében sokkal jobb csapatnak bizonyult, de a fölényüket az odavágóhoz hasonlóan ismét nem tudták győzelemre váltani. Az Arsenal támadójátéka az előző meccsekhez hasonlóan ismét bőven hagyott maga után kívánni valót. Egyetlen kaput eltaláló lövés egy teljes meccs alatt borzalmasan kevés, főleg ha az is a büntetőpontról érkezik. Ráadásul veszélyes szituációkat is csak az ellenfél térfelén a még rendezetlen párizsi védelem ellen sikerült kialakítani. Wenger számára jelenleg a legfontosabb feladat, hogy megtalálja az egyensúlyt a pálya közepén, mert az előző két meccsen a csapat összeállítása nem csak utólag bizonyult borzalmasnak, de már előzetesen is lehetett tudni, hogy semmi jó nem fog kisülni a Coquelin-Elneny, illetve a Coquelin-Ramsey párosokból. A Bournemouth elleni meccs remek lehetőség lenne a megfelelő páros kipróbálására, de ha Xhaka ott sem kap lehetőséget, akkor tényleg nincs az a logika amivel meg lehetne magyarázni a dolgot.

psgxg

 


 • Márton János

  Jó elemzés lett. Egyetértek. Xhakat tolni kell vagy akkor a ráknak vettük meg!

 • ZERO_L

  én már most sem nagyon értem a logikát

  például tegnap miért kellett a biztonságra játszani?? csak a győzelem volt elfogadható számunkra, de ha kikapunk azzal sincs világvége hisz tuti a továbbjutás, kevés olyan meccsünk lesz a szezonban mint a tegnapi, ahol bármi belefér a tipikus low risk high reward esete

  miért nem lehetett már az első perctől úgy kezdeni, ahogy a második félidőben és miért nem ehhez mérten tettük fel a kezdőt

  • Wide open

   Ezt én sem értettem a meccs alatt. Ez a 2-2 a lehető legrosszabb eredmény ebből a szempontból, hiszen így az utolsó meccset valszeg nem fogja elengedni Wenger, cserébe nem fognak tudni pihenni a srácok és a végén ugyanúgy 2.ok leszünk.
   Már csak annyiban reménykedek hogy legalább a Barca elkerül minket, felőlem lehet az Atletico is, de már unom az Adócsaló FC elleni so close kieséseket.

   • Trollséne

    Legalalább arra jó lesz az a kurva bázeli meccs, hogy legkésőbb akkor kipróbálja a Xhaka-Ramsey pivotot, mivel Coq eltiltott lesz. (Feltéve, ha addig nem sérül meg egyik sem.)

    • athlon29

     Előbb fogja kipróbálni a Ramsey-Elneny kettőst… 😀
     (vagy az volt már?!)

     • Trollséne

      hát középen egymás mellett most hirtelen nem ugrik be, hogy olyan sűrűn lett volna, szóval nálad a pont 🙂

  • penito

   A 0-0 még nekünk állt volna, igza, akkor nyerni kellett volna Baselben.

  • Márton János

   Ezzel nem vagy/voltál egyedül. Nem úgy van ha több gólt vágunk mint a psg akkor elsők leszünk? Vagy már tök mindegy.
   Na jah a barszát tényleg ne mert már kurva unalmas. Lassan átmehetnénk a laligába amennyi meccset toltunk mar velük 2006 óta.

  • Fazekas Dániel

   1-1 is Arsenalnak kedvezett volna, meg a lentebbi 0-0.

   • ZERO_L

    de semmi értelme nem volt x-re játszani, mert ahogy a mostani példa is mutatja csak egy felesleges teherrel súlyosbítottuk a helyzetünket, így a baseli meccset nyilván nem fogjuk leszarni

 • Auréliano Buendia ezredes

  Egyszerűen Coquelin az új Wenger Liebling. Mindig is voltak ilyen játékosai, főleg akiket ő fedezett fel, akikhez körömszakadtáig ragaszkodott, minden körülmények között.

 • Ben Bodnar

  Az azért erős túlzás, hogy Rambo volt a legjobbunk – én elég szürkének éreztem. Mondjuk lehet, nagy munkát végzett, de sokkal inkább Sánchezt éreztem a legegyértelműbben kimagaslónak.
  Amúgy egy kis dicséretet adhatnátok már Gibbsnek is, többedik meccsén nyújt jó teljesítményt, megmentett minket egy góltól, több esetben is baromi nagyot mentett és a korábbi énjével ellentétben már lassan a cselei is bejönnek.

 • Fazekas Dániel

  PSG szempontból: Kurzawa hiányzása is legalább annyira fontos, mint Aurieré. Velük teljesen más a csapat támadójátéka, főleg olyan esetben, amikor az ellenfél magasan letámad, gyakorlatilag a két futóbolond bekkre építkezett Emery ilyen esetben nyáron. Ez látható volt most is, Areola sokszor kereste Maxwellt a szélen letámadás esetén. Csak míg az idősödő brazil ezeket jól leveszi, megtartja, addig Kurzawa egy azonnali gyors kényszerítőt már úgy kapott vissza, hogy 35 métert sprintelt a visszaívelt labdára. Aurier ugyanez, annyi különbséggel, hogy rá bátrabban lehet ívelni, mint Meunierre, mert hát elég rájuk nézni testalkatilag.

  Egyébként minden másban egyetértek.

 • penito

  Most már tényleg nem tudom mi a fasz van, nem hinném, hogy mentális problémák lennének Xhakával, ha pedig két év scoutolás után nem azt hozza, amit vártunk, akkor csak gratulálni lehet a stábnak. Egyébként szerintem vasárnap kezdő lesz.
  https://twitter.com/Zonal_Marking/status/801568778584723456?ref_src=twsrc%5Etfw

  • Auréliano Buendia ezredes

   Lerágom a jobb lábamat tőből, ha nem tud annyit, mint Elnéni vagy Coq.

  • white__widow
  • Trollséne

   A scoutolás margójára: sajnos Mustafit is egyre gyakrabban kutyázzák twitteren a szak és nem szakértők, hogy Kos nélkül kategóriákkal szarabb lenne. (Mondjuk ez bármelyik védőnkre ráragasztható, de annyiban igaz, hogy az elmúlt hetekben hozza a nettó 1 meccsenkénti faszságot, amiből aztán jó eséllyel ziccer/gól is születik.)

  • Woolwich

   Meg is jött a kötelező nyilatkozat Wengertől:

   “I’m very happy with Granit’s commitment,”
   he said. “I think he’s developing well. He hasn’t maybe started enough since the start of the season but he is adapting to a different league, a different way of playing. Overall I’m happy because every day he’s focused on working hard and I’m confident he’ll get his number of games.

 • white__widow
  • penito

   szépen felépítette magát Howe segítségével, de most pont jól jönne nekünk egy formában lévő Jack.

 • JulesWinnfield
 • penito

  Talán Wenger is ráérez most már a Xhaka-dologra:

  “Granit is more a deep playmaker I think than a box-to-box player,” he said. “He does not get in the final third of the opposition half a lot. He is more a guy who has a fantastic pass to play through the lines.

  “He gets the ball from the defenders and finds the high midfield. His strength is what we call the ‘moderate-value pass’ – the passes that come from deep midfield to high midfield.”

  http://news.arseblog.com/2016/11/wenger-expands-on-how-he-sees-xhakas-role/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

 • Trollséne
 • Trollséne

  Jobb később, mint soha, nem várt program miatt csak most tudtam kilőni a Bonszmosz fogót.
  http://knows.hu/back-to-winning-ways-arsenal-bournemouth/