Csatárok mindenhol (Sunderland – Arsenal 1-4)

Nem merem elképzelni, hogy mennyire lettem volna ideges akkor, ha végül nem sikerül megverni a Sunderlandet. Ha azt mondom, hogy náluk gyengébb csapattal idén még nem találkoztunk, akkor még finoman fogalmaztam. Az az igazság, hogy régen láttam már olyan csapatot, amelyik ennyire fogalmatlanul, és egyúttal minden erőfeszítést nélkülözve állt volna ki az Arsenal ellen. Miközben David Moyes meccs utáni nyilatkozatát néztem, melyben kifejti, látott biztató jeleket és előrelépést a csapata játékában, nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy röhögjek. Ez az ember jól láthatóan megzakkant a manchesteri kudarcától, mert az ilyen meccsek után edzőket szoktak kivágni.

Az Arsenalt az sem zavarta meg különösebben, hogy a szezon során először kellett komolyabb sérüléshullámmal szembenézni. Cazorla, Walcott, és Monreal sem tudta vállalni a játékot, miközben Xhaka az eltiltása utolsó meccsét töltötte, de a beugrók többé-kevésbé lazán megoldották a hiányzók pótlását. Mohamed Elneny pontosan az a játékos, akit bármikor és bárki mellé be lehet tenni a csapatba, ő biztosan hoz egy megbízhatóan jó teljesítményt. A világot nem fogja megváltani, de a labda mindig biztonságban van nála, és biztosítja a játék folyamatosságát. Gibbs eddig akármikor lehetőséget kapott kezdőként, kivétel nélkül nagyszerűen játszott, és ez most sem volt másképp. Remekül védekezett, emellett a támadásokat is nagyszerűen segítette. Kialakított két helyzetet, adott egy gólpasszt, és a negyedik gólnál is kulcsszerepet vállalt. Monrealnak idén már becsúszott néhány gyengébb meccs, úgyhogy lehet, hogy ismét elkezdheti félteni a pozícióját. Ezzel szemben Oxlade-Chamberlain hiába van túl egy produktív héten, valami elképesztően idegesítő a játéka. Hétközben a Reading ellen duplázott, miközben a meccs többi részében folyamatosan rossz megoldásokat választott, tegnap pedig adott egy remek gólpasszt, de a kapu előtt impotens volt, és a mezőnyben is rendre eltűnt.

passmapA passztérképen is remekül látszik, hogy egyrészt Kieran Gibbs mennyire aktív volt, másrészt pedig, hogy Oxlade-Chamberlain mennyire kevésszer kapcsolódott be a játékba.

Ugyanakkor ne felejtsük el megemlíteni, hogy Ox idei 5 gólja és 3 gólpassza bőven előrelépés az előző szezonokban mutatotthoz képest, és tény, hogy védekezésben is sokkal többet tesz hozzá a csapat teljesítményéhez. Viszont jól látható, hogy amellett, hogy sokszor kevesebbet avatkozik játékba egy meccs alatt, mint Theo Walcott, ő közel sem képes azokat a labda nélküli mozgásokat leprodukálni, mint honfitársa. Ráadásul sokszor alapvető helyezkedési hibákat vétve hajlamos teljesen egyvonalban helyezkedni Bellerinnel, ami csak steril passzolgatáshoz vezethet. A másik oldalon Iwobi helyén szintén nem vehető számításba, hiszen kis területen közel sem képes olyan szinten játszani, mint a nigériai, és a játékintelligenciája is hagy maga után kívánnivalót. Ennek megfelelő Oxlade-Chamberlain maximum akkor kerülhet be a csapatba, ha a sérülések vagy egyes játékosok fáradtsága ezt kívánja. A keddi Bajnokok Ligája meccs pontosan ilyen lesz, ahol Iwobira mindenképp ráférne a pihenés. Ugyan a Sunderland ellen is rengeteget volt játékban, de hiányzott belőle az élesség, ami a korábbi meccseken jellemezte.

Ahogy a poszt elején is említettem, a Sunderland kriminálisan rosszul játszott. Támadójátékról az esetükben szinte egyáltalán nem érdemes beszélni, egyedül Khazri megindulásai hordoztak magukban némi veszélyt, de jól mutatja a kilátástalanságukat, hogy a tizenegyesen kívül még csak apró veszélyt jelentő kapura lövési kísérletük sem volt. Persze nehéz is úgy támadni, ha egy csapat még csak kísérletet sem tesz a labda megszerzésére. Moyes csapata a meccs elejétől visszaállt a saját térfelére, és még csak kísérletet sem tettek arra, hogy megzavarják az Arsenal építkezését. Egyedül Defoe próbálta letámadni a védőket, de mivel semmilyen segítséget nem kapott, az Arsenal védői -elsősorban Mustafi – bátran hozhatták fel a labdát akár a félpályáig. Egyébként eddig talán nem került említésre, de már régóta észrevehető változás, hogy az eddigi szezonokhoz képest Koscielny a háttérbe szorult a támadásépítések során, és Mustafi vette át tőle ezt a szerepkört. Mindkét védő alkalmas erre a játékra, viszont amíg Koscielny már 31 éves, Mustafi pedig csak 24, így logikusabb ha előbbi kicsit kímélőbb üzemmódban inkább biztosító szerepkörben játszik, amit a még mindig kiemelkedő sebessége miatt remekül meg tud oldani.

Amíg múlt héten a Middlesbrough mély védekezés mellett ügyelt arra, hogy rendszeresen nyomás alá helyezze az Arsenal labdás játékosát, addig a Sunderland játékosai erre kísérletet sem tettek. Kiváló példa erre Alexis Sanchez első gólja.

Az Arsenal zavartalanul hozza fel a labdát egészen a Sunderland tizenhatosáig. A hazai játékosok jóformán még csak kísérletet sem tesznek a labdaszerzésre, majd miután Ox egyszerűen elfut az ember mellett, Koné még csak nem is mozdul a labda felé, így Alexis könnyedén megelőzi.

Alexis Sanchez egyértelműen a meccs embere volt. Nem csak a két gólja miatt hanem azért is, mert a csatárposztról való folyamatos elmozgásai rendre zavart okoztak az ellenfél védelmében. Ehhez persze kell az is, hogy az így üresen hagyott területet egy csapattárs feltöltse, vagy egy középpályás beinduljon a védelem mögé. Utóbbi rendszeresen problémát okozott az ember orientációra berendezkedett Sunderland játékosoknak, akik sokszor nem tudták eldönteni, hogy a pozíciójukat tartsák, vagy a beinduló embert kövessék. Itt pedig érdemes megemlíteni Mesut Özil megváltozott szerepét is, aki rendkívül intelligensen méri fel, hogy mikor kell beindulnia a védelem mögé, és ennek megfelelően az előző idényekhez képest jóval többször jut el kapuralövésig. Tavaly 65 percenként próbálkozott lövéssel, idén ez a szám 44. Ezzel szemben amíg az előző szezonban 33 percként alakított ki helyzetet a társai számára, most csupán 42 percenként kerül sor ilyesmire átlagban. Ez is jól mutatja, hogy mennyire eltolódtak az arányok, és hogy Özil sokkal inkább viselkedik második csatárként, mint irányítóként.

Ha pedig már csatárok, akkor nem mehetünk el szó nélkül Olivier Giroud mellett, aki csereként az első két labdaérintésével szó szerint megnyerte a meccset az Arsenalnak. Ez pedig kiválóan mutatja amit már a múlt héten is felvázoltam, miszerint az ő beállítása egy már egyébként is fáradó ellenfél ellen mekkora extra nyomást tud kifejteni. Nyilván nem fog minden egyes alkalommal duplázni néhány perc alatt, de amíg kezdőként valószínűleg elég erősen felborítaná az Arsenal jelenlegi kémiáját, addig csereként bőven tud majd pluszt hozzáadni a csapat eredményeihez. Valószínűleg a megítélése is sokat fog javulni a szurkolók körében most, hogy nem évenként 50 meccsen kell majd a kezdőcsapatban szerepelnie más alternatíva híján. Annak idején Wenger pontosan az ideális cserecsatárt látta meg a franciában, és most szezonokkal később úgy tűnik be is fogja tölteni ezt a pozíciót.

A Sunderland tehát végig gyalázatosan játszott, de ezt az Arsenal maximálisan ki tudta használni, és egyetlen megingás kivételével végig sikerült dominálni a mérkőzést. A keddi BL meccset viszont mindenképp a pihentetésre kell szánni. Iwobi látványosan elfáradt miután a hétközi kupameccset is végigjátszotta, de Alexis és/vagy Özil kihagyása sem lenne túlzottan ördögtől való dolog, főleg Giroud és Ramsey visszatérésének a tudatában.

cv86aakwyaetn7f


 • Trollséne

  Minden szavával egyetértek, amire viszont kíváncsi leszek, hogy Áron milyen lesz majd középen Xhakával, lesz-e olyan jó a kémia, mint Artetával. Akár a keddi meccsen is kipróbálhatná őket a pivotban, de inkább a Southampton elleni Ligakupa negyeddöntőn lehet aktuális ez a formáció.

  • ZERO_L

   én inkább úgy fogalmaznék, hogy egyáltalán valaha látjuk e egymás mellett játszani őket, mert AW ezt valamiért nem erőlteti

   kedden én feltolnám Rambot irányítóba és az Elneny-Xhaka párost játszatnám

   amúgy az idény elején nekem egy Jack-Koksz-Xhaka büntető kkp volt az amit mindenáron meg akartam nézni, hogyan muzsikál, remélem lesz rá még lehetőségem 😀

   • Trollséne

    Valószínűleg úgy is lesz, ahogy vázolod, utóbbira meg biztos lesz sansz, szerencsére Chambers mellett eddig Wilshere kölcsöne is elég jól alakul. Remélhetőleg sem idén, sem a jövőben nem szarnak a levesébe a sérülések. 🙂

    Mondjuk ezen egy hete beszartam, az ex-csirke duó nyilván a végleges távozása mellet kalapol: http://www.skysports.com/football/news/18932/10628007/jamie-redknapp-believes-jack-wilsheres-arsenal-career-is-over

    • Woolwich

     Wilshere Arsenalos jövőjével kapcsolatban én azért nem vagyok ilyen optimista.
     A Daily Mailen jelent meg egy hosszabb cikk róla, ahol hosszabban kifejti, hogy hogyan is került Bournemouthba az átigazolási ablak végén.
     Na most az alapján, ahogy a jelenlegi helyzetéről beszél nem pont az jön le, hogy alig várja, hogy visszatérjen Londonba.

     “But you get stuck in a routine. You sometimes think “What exactly am I doing?”
     You feel miles away from it all. I just felt it would be good to come down here, leave all that behind, start fresh almost.
     I haven’t really thought about my future beyond getting a season under my belt and just trying to improve as a player.
     I don’t know what to say. I genuinely don’t know if I am going to end up at Arsenal or somewhere else.”

     http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-3883616/Jack-Wilshere-reveals-England-axe-final-straw-admits-leave-Arsenal-revive-career.html#ixzz4OhAYg9QG

     • Trollséne

      Az az állítólag érte követelt 30 millió font, azért gördíthet pár akadályt a távozása elé. Persze egy Citynek ez aprópénz ill. idén láthattuk, hogy egy Everton vagy akár egy Palace is le tud tenni ennyi pénzt egy játékosért, ha mindenáron meg akarják szerezni.
      (Ráadásul én azt sem tartom valószínűnek, hogy ha Wenger hosszabbít, Wilshere pedig letol egészségesen egy teljes szezont, akkor olyan könnyen elengedné a kezét. Végtére is, még mindig ő a legtehetségesebb angol játékosa a keretből, igaz Holding jó konkurenciának tűnik erre a címre.)

     • Woolwich

      A klub és Wenger nyilván kiáll mellette, csak kérdés, hogy Wilshere kér e még ebből.
      Kicsit azt érzem rajta, hogy megingott a hite a klubban. Mármint most kezd leesni neki, hogy mindárt 25, gyorsan le kellene tennie valamit az asztalra, hiszen kis túlzással még mindig a 18 évesen lefutott teljes szezonja miatt tarták olyan sokra.
      Viszont kérdéses, hogy mennyi játéklehetőséget kapna, mikor nyerné vissza a legjobb formáját és a legfontosabb: meddig maradna egészséges ugyanannál a klubnál, ahol már nem egy teljes szezont kellett kihagynia.
      Azért az interjúban finoman meg is említi, hogy utólag ő is úgy látja, hogy túljátszatták 18 évesen és erre is vezethetők vissza a sérülései.
      De majd meglátjuk mi lesz…

 • Trollséne
  • BVick

   Meglepo hogy relative mennyire sokat fejelt.
   Ebbol is latszik hogy kell ahoz mas is mint pusztan fizikum.

 • Frimpong

  Jó lett Peet! Mustafihoz még annyit, hogy bár sokkal inkább illik a játékunkhoz mint Merte, ezt a meccsenként egy jelentős hibát jó lenne ha elfelejtené.

 • ZERO_L

  nem jó hírek a hétvégére, de a PSG-MU csörtére nagyon kéne egy jó Santi

  https://twitter.com/ChrisWheatley_/status/793048835949989888

  • penito

   Az NLD-re meg pláne, de azt már elfogadtam, hogy ott nem lesz.

 • Trollséne
  • Frimpong

   Pedig ha no poszt no party

   • Trollséne

    A Chelsea ellen is csak a mumus képével lett voodoozva a meccs és mégis gála lett 🙂

 • YellowRibbon

  Adja valami? FilmMánián nincs kiírva, hogy melyik meccset sugározzák.

  EDITKE: elvileg nem:
  Basel–PSG (Sport2)
  Besiktas–Napoli (Sport2)
  Manchester City–Barcelona (M4 Sport)
  PSV–Bayern München (Sport1)
  Atlético Madrid–Rosztov (Film Mánia)

  Forrás: http://www.sportfaktor.hu/2016/10/31/bajnokok-ligaja-elozetes-johetnek-a-tovabbjutok/28543/

 • white__widow

  november 1 van

  • Trollséne

   ennek tiszteletére az utolsó edzésen Bellerin lesérült, így ma ő sem fog játszani

  • Bálint

   küldjük a jinx energiát

   • white__widow

    én mondjuk naivan annyit várok, h az utóbbi évek igazolásai erősebbé tették a padot, így – ha nem is hibátlanul – de hozhatnánk egy tökös novembert

 • Trollséne
  • Bálint

   Kicsit bíztam benne, hogy megpróbáljuk a Ramsey Xhaka belső duót, elvégre az lehetne a jövő ha beválik.
   Iwobi legalább pihen

  • penito

   Ha nem lesz Santi a Spurs ellen sem, akkor garantált a Xhaka-Coq középpálya. Azt mondjuk nem értem, hogy Oxi és Elneny miért nincs ma, pont ilyenkor megkaphatnák a perceket.

   • ZERO_L

    szerintem már a hétvégére hozzuk fel a Koksz-Xhaka-Özil-Rambo kp-t

    • penito

     Az még nem is zavarna, főleg Walcott fel nem gyógyulása esetén, de könyörgöm vasárnap ne Zsiru legyen a csatár.

     • ZERO_L

      erre gondolni sem merek

     • white__widow

      annyira sztem nem kell beszarni tőle

  • Attila Balla

   Reine-Adélaïde került be elvileg a felnőtt keretbe, de Maitland-Niles ül a padon. Hm.

   • Trollséne

    Utolsó pillanatban megkeverhette a kártyát AW, mert előbbi végigtolta a kora délutáni U19-es meccset.

 • ZERO_L

  és egy kis adalék a mai meccshez… november, what else™

  https://twitter.com/Orbinho/status/793524219984445440

 • Bálint

  Eddig a nadrág nem volt sárga, most ez mi?

 • Auréliano Buendia ezredes

  Remek mezválasztás, csak éppen kifolyik a szemem. Miért nem lehetünk a hazaiban?

 • Auréliano Buendia ezredes

  Nehogy véletlenül könnyű esténk legyen…

 • white__widow

  gála

 • Bálint

  Na most már nem érdekel a mez, Gibbs a hintában

 • Mityu

  Kabaré

 • Woolwich

  November 😀

 • Attila Balla

  Keserü november.

 • Trollséne

  20-asban az véletlenül most nem Gabriel halloweeni Mustafi jelmezben?

 • Kolhicin

  Hihetetlen, hogy ma kezdődött a hónap és már itt a gebasz. Same old november.

 • Bálint

  Klasszikust szagolok 😀

  • Mityu

   csak beetettük a novembert, de pofáncsapjuk

 • white__widow

  Boomcsakalaka

 • Bálint

  Ramsey behúzódik, így Jenkoé az egész szél. Bellerin nélkül nekem ez nem igazán tetszik eddig.

  • Attila Balla

   Ha a hétvégi NLD-re készülés jegyében próbálkozik Wenger ezzel (Oxlade bevethető, és nem is fáradt, szóval nem kényszerből van így), akkor akár még örülhetünk is neki.

 • Trollséne

  Ospina mintha kicsit bizonytalan lenne

  • Mityu

   október 31-ével lejárt a premium goalkeeping skills előfizetése

 • Trollséne

  Tedd a nagyfaszú fejére a labdát

  • white__widow

   1,5 meccs 3 gól, jaj csak ne zsiru legyen a csatár

  • Bálint

   OG idén törekszik az 1 érintés/gól mutatóban rekorder lenni

   • Mityu

    addig cseszegettük szegényt a rossz gól/lövés mutatójával, hogy mostmár csak akkor ér hozzá, ha tényleg muszáj

 • Bálint

  elég agresszív ez a bolgár szélsőjobb

 • BVick

  Aszondja az online live h 6ost dobtunk, vissza kell menni a startmezore (aminek most Qra orulunk)

 • penito

  Nem kellett sok, hogy tönkretegyük a csapat kémiáját, intő jel a hétvégére nézve.

 • Frimpong

  Remélem ezek a brazulgárok a második félidőre megint elfáradnak.

  • Trollséne

   3-5 lesz a vége figyeld meg

   • Mr. Dhoan

    5-8-at szagolok! 😮

    • Trollséne

     egy jó vizipólós eredmény 🙂

 • Frimpong

  Szegény Jenkó nagyon nem érzi a bugit. Lehet tudni, hogy speedy gonzalez sérülése mennyire komoly?

  • white__widow

   nézd meg karl helyezkedését a mikor visszajön a balszellővel és mellette figyeld mustafi/kos mozgását 😉

   • Frimpong

    azért kérdeztem;)

    • white__widow

     tudatosan megalázó

 • Mityu

  Azért jó volna, ha egy Spurs-MU-PSG hármasfogat előtt nem hagynánk ott Bulgáriában a csoportelsőségünket, ha már felküldtük a gálakezdőnk felét úgy, hogy a másik fele megint kórházban fekszik …

 • Mr. Dhoan

  Kemény lesz a hétvégi NLD, chemistry hiányában a gála el fog maradni. 😐

 • Frimpong

  Ki legyen a balbunkó?

  • white__widow

   holding középre, mustafi ki…karlnál csak jobb lehet

 • Bálint

  Tényleg valami átoktörő kéne már november ellen. A friss emberekkel több az egészségügyi probléma mint az elvileg kihajtottakkal.

 • MrAcid

  A spori miket fújogat be? Erősen tördeli a játékot a sípszó.

 • Mateo130

  Fáradtak vagyunk vagy csak úgy érezzük a kezünkben a dolog?

 • Bálint

  hiányzik Theo

 • Frimpong

  Sancho bakker

 • Frimpong

  Pedig ezek elfáradtak ám

 • MrAcid

  Közben a Basel egyenlített.

 • white__widow

  nagyon köcsög focit nyomnak a bolgárok

 • Frimpong

  Ez a rigó teljesen kész van

 • Frimpong

  O_O

 • Mateo130

  szívroham basszameg!!!

 • white__widow

  Kurvaélet mekkkora gólllll

  • Mateo130

   nem kell csatár 😀

 • Charlie Mops

  O.O
  __/

 • Bill F Murray

  nemtom láttam.e Öziltől ilyen kíméletlen csatármegoldást, fasza volt

 • MrAcid

  Özil…

 • Kolhicin

  És igen!!! Fuck off november

 • Jon

  Ezt az eleganciát 😀 Nekem Bergkamp jutott eszembe.

  • Bálint

   Eddig csak a gólszerzése nem volt Bergkampos, idén megkapjuk ezt is.
   50 million bargain

 • Charlie Mops

  basel emberhátrány, valahogy húzzák ki a kegyelem taknyán, jóvolna.

  • MrAcid

   Vezet a PSG… 🙁

   • Charlie Mops

    evvan.

 • white__widow

  Wenger csatárt faragott özilből is, mi van ezzel az emberrel

 • Bálint

  Ezzel a góllal kiélezi a bolgár török konfliktust az biztos

 • Woolwich

  Zseniális gól.
  Ez egy olyan befejezés volt, amit ha Messi mutat be napokig beszélnek róla…

  • Mityu

   Van benne valami, mindenesetre mi napokig fogunk róla beszélni 🙂

   • Woolwich

    Én már tolom is a Barcás haverok orra alá 🙂

 • Trollséne

  Arsenalist közben lefagyott, mindenki üti az F5-öt a 3.gólért 😀

 • Kolhicin

  Köcsög PSG behúzta emberelőnyben

  • Charlie Mops

   az se volt kis gól, hogy halna éhen…

 • Trollséne

  Továbbjutottunk, kérdés hol basszuk el a csoportelsőséget, Bázelben vagy majd otthon?

  • Bálint

   Én már foglalom a februári müncheni repjegyet

   • Mityu

    és ha véletlenül megnyerjük a csoportot?

    • Charlie Mops

     akkor az atma is

     • Mityu

      csak kárba menne a repjegy :/ (bár biztosan van csatlakozás)

  • ZERO_L

   ha nyerünk otthon, akkor már az ifi csapat is mehet Svájcba

   egyébként meg ha csoport elsők leszünk akkor meg megkapjuk az Atma-BM csoport másodikát, mint anno a Milan-t (az emlékezetes 4-0,0-3-t)

  • Balázs Kozó

   Oszt jöhet a München? 🙂

 • white__widow

  kiverem aztán lefekszem a gecibe

  https://streamable.com/vl8v

  • Woolwich

   A kapust a végén igazán elfektethette volna még1x…

  • ZERO_L

   …aztán újra kiverem…

 • Frimpong

  Elnenynek is jár a csoki az első labdaérintésért

 • Balázs Kozó

  Mesutnak szeretettel: SIGN DA THING!

 • white__widow
 • ZERO_L
 • Woolwich
 • Bálint
 • penito

  Kezdenek jól alakulni a dolgok a hétvégére nézve – a Spursnél elég masszív a hiányzók névsora, és a játékuk is gödörben van.
  https://twitter.com/TeleFootball/status/793944103146913792

  • Frimpong

   Törvényszerű, hogy megszopatnak.:-(

   • penito

    durva, de eddig összesen egyszer sikerült Wengernek Pochettinót megvernie, amikor Boruc bohóckodott még a Sotonban.

 • Woolwich

  Először azt hittem Photoshop 🙂
  https://twitter.com/Arsenal/status/794118960170041344

 • white__widow
  • Frimpong

   Trollolo

 • ZERO_L

  Özilt nem hívták be a válogatottba, MU és PSG meccsek előtt ennél jobb hír nem is kell

  https://pbs.twimg.com/media/CwaqnfLWEAEArNO.jpg

  • Bálint

   Löw először jó arc volt velünk

 • BVick

  A jelek szerint altalunk jol ismert szarba lepett Manchester bugyikek fele is.

  • Charlie Mops

   Bajnoknak kell idén lennünk.. napokig fogok zokogni, ha így lesz. Egyszerűen muszáj.