Bebaszombat (Arsenal – Middlesbrough 0-0)

Őszintén szólva nem igazán örültem, mikor a Middlesbrough hosszú évek után ismét kiharcolta tavasszal a Premier League tagságot. Tipikusan az a csapat volt az utolsó 5-6 első osztályú évükben , amely hazai pályán és idegenben is hajlamos volt beleszarni a palacsintánkba. Naná, hogy rögtön az első adandó alkalommal ismét megtették. Ráadásul Karanka a másodosztályban már elég faszipántos kis védelmet rakott össze náluk, úgyhogy figyelembe véve az eddig idén lejátszott meccseinket a buszozó csapatok ellen, valamint Cazorla és Xhaka hiányának tudatában mindenre lehetett számítani, csak gálára nem. Ezúttal még az az ordas nagy mák sem jött a végén, mint a Southampton vagy a Burnley ellen. Ráadásul Özil jogosan érvénytelenített góljánál azt is konstatálnunk kellett, hogy Mike Deant és bandáját még Wenger sem tudta megvenni, pedig ezért spórolt a klasszis csatáron.

Mivel Cazorla sérülése és Xhaka eltiltása mellett még Ramsey is csak lábadozik, Wengernek nem maradt túl sok választása, együtt kellett pályára küldeni Coquelint és Elnenyt. A páros a várakozásoknak megfelelően nem igazán tudta pótolni a hiányzókat, de egy ennyire mélyen és kompaktan védekező csapat ellen aligha lehetett tőlük csodát várni. Két olyan játékosról van szó, akik bárki mással párosítva hasznosak tudnak lenni, de így együtt olyan sterilek voltak, mint a szűz lány pinája. Igazán hatékonyan egyikük sem volt képes segíteni a támadásokat, de legalább arról gondoskodtak, hogy a labdát minél hamarabb visszaszerezzük a Borotól. Hihetetlen, de amíg a vendégek 127 alkalommal passzoltak egymásnak, addig ez a szám az Arsenalnál 601. Az első negyed órában még néha próbáltak is nyomást helyezni a középpályásainkra, de a későbbiekben teljesen beásták magukat a tizenhatosuk elé, és csak a labdakihozatalaink kezdeti fázisában végeztek zavaró repülést.

boro4141

A meccs elején a Middlesbrough játékosai néhány alkalommal megpróbáltak labdát szerezni a középpályán, de a védősoruk ilyenkor is mélyen helyezkedett. Épp ezért Adam Clayton ilyenkor egy kvázi 4-1-4-1-es felállásban vette fel az embereket az így keletkezett üres területen.

Az Arsenal az előző idényhez képest látványosan jobb támadójátékot produkál köszönhetően annak, hogy a kezdőcsapat rendre tele van olyan játékosokkal akik fejben és lábbal is gyorsak, de ha nagyon minimálisra szűkítik a rendelkezésükre álló területeket, akkor bizony jön a szenvedés. Ez történt a Burnley ellen, és most hasonló problémával kellett szembenéznie Wenger csapatának.

boro631

Ahogy haladt előre a meccs, a Boro egyre jobban visszaállt a saját kapuja elé, Karanka pedig a buszozó csapatok által előszeretettel alkalmazott (mégiscsak Mourinho segítője volt Madridban) 6-3-1-es formációhoz nyúlt. Ennek egyrészt az előnye, hogy a 3 középpályás lezárja a kapuhoz vezető legrövidebb utat, miközben a visszahúzódó szélsők megakadályozzák, hogy az előrehúzódó védők túl nagy szabad területen mozoghassanak.

Az Arsenal alig tudott értelmes helyzetet kialakítani a meccs folyamán. Az első félidőben Alexis Sanchez szabadrúgása hordozta magában a legnagyobb veszélyt. A szünet után szintén a chilei távoli lövését védte bravúrral Valdes, majd a beadása után Koscielny feje fölött suhant el néhány milliméterrel a labda a kaputól alig két méterre. Eközben viszont a Boro számos helyzetet alakított ki kontrákból, melyekben sok tudatosság ugyan nem volt, hiszen a támadójátékukat Adama Traoré egymaga jelentette. Akárhányszor volt lehetősége megindulni a labdával, annak szinte kivétel nélkül helyzet lett a vége. Petr Cech ugyan nem vétett óriási hibát az idei szezonban, de a kritikusai néhányszor azért megtalálták. Most viszont számos bravúros védéssel járult hozzá legalább az egy pont megszerzéséhez. Na és persze nem szabad elfeledkeznünk Koscielnyről, aki ugyan az első félidőben hibázott egy nagyot, de a meccs végén a Negredoval szemben bemutatott zseniális szerelése alighanem kulcsfontosságú volt.

Az Arsenal tehát elég csalódást keltően teljesített, és nyilvánvalóan sokat segített volna, ha Coquelin vagy Elneny helyett Cazorla személyében még egy olyan játékos van a pályán, aki képes nagyon kicsi területen is váratlant húzni. Továbbá Wenger cseréi sem váltották ki épp a megfelelő hatást. Lucas nem volt rossz, de valódi előrelépést nem jelentett, Ox pedig javuló formát mutat ugyan, de nem sikerült megváltania a világot. Az ilyen meccseken az ember óhatatlanul is arra gondol, hogy egy valódi erős centerrel talán más eredmény születhetett volna. Olivier Giroud tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy az ilyen meccseken az utolsó 25 percben a fáradó védők ellen a fizikai erejét kihasználva különbséget jelentsen. Emlékezzünk, a Southampton ellen is ő harcolta ki a végén a tizenegyest. Ráadásul ezúttal az Arsenal sokszor kénytelen volt magas labdákhoz nyúlni, de valódi célpont nélkül ezeket könnyedén hatástalanították a Boro védői.

arsenalcrosses

Az Arsenal 29 alkalommal próbálkozott beadásokkal a Middlesbrough ellen, de csupán 6 volt pontos, és mindössze 1 alkalommal sikerült helyzetet kialakítani belőle.

A meccs előtti sajtótájékoztatón arról kérdezték Wengert, hogy fogyaszt-e majd alkoholt a születésnapja alkalmából. Természetesen jött a frappáns válasz:

Ha nyersz, megérdemled. Ha nem nyersz, szükséged van rá.

A csalódást keltő meccs után pedig jócskán szükségünk volt nekünk is arra a néhány italra, de búslakodásra egyelőre semmi ok. A Manchester City döntetlenjével továbbra sem kerültünk ponthátrányba, viszont a Premier League ennél szorosabb már nem is lehetne. Három csapat áll 20 ponttal, a Tottenham és a Chelsea eddig 19-et gyűjtött, de még az egyre nevetségesebbé váló Mourinho Manchester Unitedje is csak 6 pontra van a tabella élétől. A keddi Ligakupa meccs után megyünk a pocsék Sunderlandhez, ahol muszáj lesz nyerni, mert a Tottenham és a Manchester United elleni rangadók nagyban befolyásolhatják az idei szezonunkat.

boroxg