Back to winning ways? (Arsenal – Bournemouth)

Vasárnap újra megkíséreljük a csodát, vagyis bajnokit nyerni Novemberben. Papíron nem mutat rosszul a két derbi X, viszont aki látta a meccseket inkább a pohárhoz nyúlna, mintsem a számológéphez, hogy a bajnoki cím esélyét kezdje el kalkulálni. Az utóbbi hetek megtorpanását a legelvakultabbak még fel tudják róni a November számlájára, ugyanakkor a visszatérő problémák, ha nem is letargiába ejtőek, de minimum frusztrálóak. Kis túlzással centire ott tartunk, ahol tavaly ilyenkor: az Öreg keresi-keresi, de csak nem találja a kiutat a Cazorla sérülése okozta sötétségből, miközben a fény, majd kiégeti a retináját a kispadon egy albán-svájci személyében. Illúzióink viszont ne legyenek, Wenger lesz akkora gentleman, hogy kellőképpen megadja a tiszteletet a Bournemouth-nak és Coqot a kezdőben hagyja. Az eddigi tapasztalatok alapján, ha legjobb esetben be is kerülne Xhaka, akkor Ramsey azzal a lendülettel megy is ki a szélre. Abban még reménykedhetünk, hogy a szezon elejéhez hasonlóan, Wengernek ismét nem lesz majd büdös váratlant húzni ezért fog bekerülni Ox a kezdőbe és nagy megrökönyödésre egymás mellé teszi a walesit a svájcival.

cmcxwgcwyaaqgdd

Az aktuális ellenfelünkél keresve sem találhatnák jobbat arra, hogy a fentebbi páros csillogjon. A Bournemouth szöges ellentéte a korábbi évek feljutó Championship csapatainak, elég őket összevetni az idei Burnley, Hull duóval, de nyugodtan idevehetjük a Borot is, mert a Cseresznyések egyáltalán nem a saját térfelükön magukat beásó védekezés hívei, sokkal inkább a labdabirtoklós játékot erőltetik változó sikerrel. (Guardiola Cityje le is osztott nekik egy 6-ost, otthon viszont ők adtak egy hasonlóan nagy maflást Hull Citynek.) Tavaly újoncként a 16. helyen 42 ponttal sikerült bennmaradniuk, 5 ponttal megelőzve a 18. Newcastlet. Szűknek tűnik a különbség, de fontos megjegyezni, hogy a PL tagságuk kb. már Április elején biztos volt, mivel az utolsó 5 fordulóban potom 1 pontot tettek hozzá az addig begyűjtött egységeikhez. (Pedig szinte a szezon teljes egészében akkora sérüléses dögvész pusztított soraikban, mint amivel mi szoktunk szembetalálkozni így a november-decemberi csúcsidő környékén.)

Idén voltak, akik féltették őket az ún.” 2nd season syndrome”-tól, ám az eddigi 12 meccsen begyűjtött 15 pont és pláne a mutatott játék egyáltalán nem predesztinálja őket a kiesésre, de még a kiesést elkerülő tavaszi sárdagasztásra sem. Szezon eleji jóslataikban a szakértők többsége inkább kellemes meglepetésként tekintett rájuk és kissé merészen a  top10-be vizionálta Eddie Howe csapatát.

manager-of-the-year-nominee-eddie-howe

Röviden összegezve mesterük eddigi munkásságát, bizony nem véletlen, hogy a brit managerek közül, most Howe-nak a legmagasabb a szurkolók ill. média által kreált szimpátia indexe. 38 évesen már a CV-jében tudhat egy League One, Championship valamint egy Premier League feljutást, mindössze 5 év leforgása alatt. (2011 és 2012 között másfél szezon erejéig, a feltételezett előrelépés érdekében leült a Burnley kispadjára, ahol nem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzelte, hisz első csonka idényében mindössze a 13. míg a teljes 11/12-es szezonban a playoffról lemaradva a 8. helyen zárt csapatával, hogy 2012 októberében személyes okokra hivatkozva felálljon a Burnley éléről és visszatérjen korábbi sikerei színhelyére.)

Talán az sem véletlen, hogy Wilshere rehabilitációs programjának levezénylésében, Wenger és maga Jack is a Bournemouth-t és legfőképp Howe személyét látta a legideálisabbnak. (Itt álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk a már Brémában a Bundesliga 2 felé zuhanó Gnabryra, aki elment szerencsét próbálni  Tony Pulishoz, majd kivert kutyaként tért vissza, mert nem sikerült elsajátítania a fegyelemre és sablonjátékra épülő Pulis-féle übermensch focisulit.) Wilshere eddigi kimagasló szezont fut, kihagyatlan kulcsember lett Howe-nál, a csapat vele a PL meccseinek felét, míg nélküle csupán a negyedét tudta megnyerni. (Természetesen a mai napon ellenünk nem lép pályára, a kölcsönben lefektetett egymás elleni korlátozás miatt.) A média a szezon elején elkezdett futtatni egy szálat, amelyen Howe-t vizionálják Wenger utódjaként. Filozófiáját itt minden bizonnyal jobban tudná érvényesíteni, mint a Sunday Rugby League kompatibilis Burnley-nél, viszont félő nagy lenne rá Wenger elnyűtt cipzáros kabátja, az óriási nyomásról & teljesítménykényszerről nem is beszélve.

hi-res-8f2dcfa82a15f07ccc60e26068dda7fb_crop_north

(Akit bővebben érdekel a Bournemouth és Howe felemelkedése, annak ajánlom az alábbi videót.)

Huszárvágással lezárva a posztot: Minden tiszteletet megadva Howe csapatának, a mai meccsen elsődlegesen önmagunkat és Wenger csökönyös szamár démonait kell legyőznünk ill. reménykedni, hogy Wenger két kriminálisan szar meccs után végre beletenyerel a tutiba, már ami a kezdőcsapatot illeti. Sérült fronton a helyzet változatlan, Lucas áll a legközelebb a visszatéréshez, kis szerencsével szerdán már szóhoz is juthat a Southampton elleni Ligakupa negyeddöntőn. Kezdőt nem tippelek, jó lenne kellemesen csalódni, de valami azt súgja, hogy egy félidő hendikeppet adni fogunk nekik, így a végeredményes tippem lefulladós indulást követően, 3-1-es  gála light.