Átigazolási tervezet 2016

Mikor egy szurkoló komolyabban nekiáll a nyári átigazolási szezon előtt, hogy megvizsgálja mégis kikkel erősödhetne kedvenc csapata, akkor az első kérdések egyike, amit feltesz az a szokásos „Mégis mennyit költhetünk?” kérdésköre. Látva a tavalyi nyarat, a hiányposztokat, a klub gazdasági teljesítését, erre idén nagyon egyszerű a válasz: sokat vagy rengeteget.

Who’s your Daddy!?

A szezont mindenki a maga vérmérséklete szerint értékelheti, de talán abban megegyezhetünk, ha összességében nézzük az idényt, akkor semmiképpen sem lehet pozitív. Úgy vélem az előrelépéshez szemléletváltáson kell átmennie a klubnak és így a menedzsernek is, ami meg kell, hogy látszódjon az átigazolási politikában. Arra gondolok, hogy:

 • Fel kell hagyni az úgynevezett „babusgatással”, a nem igazolunk XY fiatal játékos elé politikával (mert akkor ő kevesebb lehetőséget fog kapni, ezzel nehezítve a fejlődését ésatöbbi).
 • Szintén fel kell hagyni azzal, hogy egyes játékosok múltban teljesített jó időszakaiba kapaszkodva áltatjuk magunkat a valós megítélésük kapcsán.

A világ hetedik legtöbb bevételével rendelkezünk, és a Forbes az ötödik legértékesebb futball klubjának értékeli az Arsenalt. Viselkedjünk eszerint, és a keret tagjaitól elvárt követelményeket is ehhez mérten húzzuk meg. Olyan játékosokat kell igazolni, akik komoly előrelépést jelentenek a mostani alul teljesítőkhöz képest, és nem olyanokat, akik csak versenyhelyzetre kényszerítik őket. Azoktól, akik semmilyen mértékben nem tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak, egyszerűen meg kell válni.

És akkor ennek tudatában vegyük szépen sorra most a hiányposztokat…

danny-welbeck-goal-celeb-olivier-giroud-theo-walcott-arsenal-leicester-city_3416366

Csatárok

Tudom, hogy nem szabad ilyet leírni, de Welbeck 9 hónapos sérülése (ami tudjuk jól, hogy egész éves lesz) a lehető legjobbkor történt. Végre megteremtette azt a helyzetet, hogy ne csak minőségben, de mennyiségben is bajban legyünk ezen a poszton. Ha ehhez hozzávesszük Walcott egész éves kvázi értékelhetetlen teljesítményét, és Giroud négy(!!) hónapos gólcsendjét a bajnokságban, akkor a Napnál világosabb, hogy a csatárposzton komoly upgrade-et kell véghezvinni a nyáron, ez az átigazolási időszak legfontosabb feladata. A helyzetünket nehezíti, hogy kimondott világsztár nincs a piacon. Szerintem mindent elmond a felhozatalról, hogy legközelebb ehhez a státuszhoz Higuaín áll, akiért 40-50 (de olvastam már 60) millió fontos összeget remél a Napoli. Nem tudnék ideális jelöltet mondani, mert mindenkivel szemben komoly kérdőjelek merülnek fel bennem – szerencsénkre viszont kevés olyan tehetős klub van, ahol ezen a nyáron mindenképpen a kezdőbe keresnek csatárt, szóval komoly konkurenciát vélhetően maximum a PSG tudna jelenteni, akiknek van egy Cavanijuk erre a posztra.

Különböző stílusú csatárok különböző árkategóriában rendelkezésre állnak, csak is a vezetőkön múlik, milyen stratégiát (ár/érték arány, játékstílus alapján vagy csak egyszerűen mindenki felé üzenni) választanak ennek a problémának a megoldására.

Az egész nyári tevékenységünk későbbi megítélését alapjaiban fogja meghatározni a csatárunk pályán nyújtott teljesítménye, ezért nagyon fontos, hogy a lehetőségeinket maximálisan körüljárjuk, és ennek megfelelően az optimális döntést hozzák meg Wengerék.

Szélsők

Ne áltassuk magunkat, erre a posztra csak mennyiségre vagyunk meg, de azt láttuk ez a gárda mire volt elég az elmúlt szezonban. Van egy klasszis szélsőnk Alexis személyében, aki kb 1-2 hónapot leszámítva a valós tudása alatt játszott. A másik szél meg leginkább akkor muzsikált, mikor Ramsey kezdett ott (vagyis amikor Bellerín egyedül játszotta be a jobb szélt), vagy egy-két meccsen, amikor Iwobinak vagy Campbellnek éppen kijött a lépés. Komoly bajban lennénk, ha csak rájuk és Oxlade-Chamberlain hirtelen pálfordulására támaszkodhatnánk a szezonrajton.

1828159-38560411-2560-1440

Ennek megoldására eddig minden egyes átigazolási szezonban Reus-ért imádkoztam, de idén mégse őt tartom a legjobb választásnak, hanem csapattársát, Henrikh Mkhitaryant. Az örmény srác hihetetlen jó szezonon van túl (ha az EL selejtezőket is beleszámoljuk 52 meccsen 23 gól, 27 gólpassz, és beválasztották a Bundesliga év csapatába is), sokoldalú, szélsőként és irányítóként is képes játszani, de a csatárposzton kívül a támadó harmad bármelyik posztján megállja a helyét. Nem mellesleg csak egy év van a szerződéséből, és a hírek szerint nagyon nem akarja aláírni a hosszabbítást, ergo még bankot sem kéne érte robbantani. Nálam ő testesíti meg a tökéletes Arsenal igazolást. Rajta kívül még olyan, vélhetően elérhető játékosokat lehetne igazolni, mint a tavalyi bajnokság legjobbjának választott Mahrez, vagy akár nagyobb távlatokban is lehetne gondolkodni, és bedobni mondjuk Griezmann nevét (bár vele még csak pletyka szinten sem hozzák össze a csapatot, szóval azért nem kell komolyan beleélni magunkat a megszerzésébe).

A lényeg, hogy a keretet itt is erősíteni kell és a lehetőségek ezen a poszton talán még kecsegtetőbbek, mint a csatárok esetén. Véleményem szerint a szélső kérdés rendezésén lehet majd legjobban lemérni a klub igazi ambícióit. Most van lehetőségünk lépni egy komolyat előre, vagy maradhatunk a korábban említett és eddig igen sűrűn alkalmazott „babusgatásnál”. Komoly csalódás lenne számomra, ha se egy nagynevű támadót, se egy normális kezdő szélsőt nem hoznánk a nyáron.

Középpályások

A három öreg nyugdíjazása után nem is volt kérdés, hogy a középpályán létszámban is komoly hiányosságaink lesznek, így ide mindenki számított igazolásra. Télen jött Elneny, akit már ennek szellemében hoztunk, Xhaka korai érkezése meg egyértelműen minőségi előrelépést jelent. De ez csak két érkező, szóval egy kiegészítő középpályás még simán jöhet, főleg egy olyan, aki bírja a padot, aztán a szokásos sérüléshullám közepette úgy is kap majd 10-15 meccset az szezonban. De olyan híreket is hallani, hogy Flaminivel akár még új szerződést is köthetünk. Viszont arra azért felhívnám a figyelmet, hogy ha nem jön össze ez a széles körben elterjesztett „Xhaka majd felhúzza a körülötte lévőket” előrejelzés, akkor megint komoly bajban leszünk, ha Cazorlat hosszabb időre pótolnunk kell. Özil pótlása szintén csak papíron megoldott, hiszen nem tudjuk, hogy Ramsey vagy Wilshere irányítása mellett is ipari mennyiségben tudnánk-e kialakítani a helyzeteket, ahogy azt ebben a szezonban tettük a némettel.

(not so) Fun fact: Thierry Henrynak a 2002/03-as szezonban mindössze 75 gólszerzési helyzetet kellett kialakítania ahhoz, hogy összeszedje a rekordnak számító 20 asszisztját. Ehhez képest Özilnél ez a számadat 146-19, magyarul kimondhatjuk, hogy jól kitoltak vele a társai.

Visszautalva a korábban írtakra, Mkhitaryan szintén lehet egy újabb opció ezekre a problémákra, így ezt a középpályán megspórolt összeget lehetne a védelembe fektetni.

Védők

A két szélen a spanyolok nagy szezont futottak, így az ő helyük megkérdőjelezhetetlen, mögöttük viszont főleg Debuchy-nek vannak megszámlálva a napjai a klubnál – őt a jobboldalon Jenkinson válthatja, akinek felemás szezonja volt a kalapácsosoknál. Ahogy egy évvel korábban, most is főként kezdőként számítottak rá, sok játékpercet tölthetett a pályán, de sajnos meccseken belül még mindig elég inkonzisztens a játéka, viszont a nagyobb baj, hogy túlságosan is folyik benne az Arsenal DNS, ezért térdsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a szezon második felét. Nagy kérdés milyen állapotban tér vissza, ezért sem tartanám okos dolognak kölcsön adni Chamberst.

Bal oldalon Gibbs szerintem egy tartaléknak pont tökéletes, viszont ha lehet hinni a pletykáknak, hogy Ricardo Rodríguez (Xhaka nagy cimborája a válogatottban) kivásárlási ára csak 20 millió font, akkor figyelembe véve Monreal 30 életévét, igen olcsón megszerezhetnénk a csapat jövőbeli kezdő left backjét.

calum chambers

Belsővédőinknél Koscielnynek beton biztos helye a kezdőben, az ő párját kéne már végre megtalálni. Mertesacker vagy ahogy én hívom “Villám” már inkább csoszog, minthogy szaladna. Gabrielnek meg még mindig komoly kihívást jelent egy egyszerű szerelést megcsinálnia, a fizikumával nincsen probléma, de ezeket a szerencsétlenkedéseit egyszerűen nem tudja kinőni. Most már elérkezett az a szezon, amikor itt lenne az ideje, hogy Chamberst végre beépítsük. Természetesen a legjobb megoldás az lenne, ha a brazil vagy német helyett jönne egy CB a kezdőbe, és mellettük fokozatosan kapna játékidőt a fiatal angol, mint harmadik számú belső védő. Bármennyire is felerősödtek a pletykák, hogy komolyan keresünk a piacon CB-t, valahogy ezeket a híreszteléseket nehezemre esik komolyan venni. Tartok tőle, hogy az Öreg megelégszik a mostani felhozatallal, és inkább bízik Chambers és Gabriel fejlődésében, főleg ha a többi posztra normálisan erősítünk.

És akkor legyen pár szó a távozókról is.

A szurkolók között akkora konszenzus talán semmiben nem volt, mint abban, hogy Walcottól már ideje volna megszabadulni. Sok szép emlékünk fűződik a játékához, sokáig hittük, hogy a Wengerbabyk egyik legelső generációjaként sokra fogja vinni, de be kell látnunk ez már sosem fog összejönni. A teljesítményéhez képest irdatlan magas fizetése meg nagyon rossz üzenet a keret többi tagja számára. Viszont ha végre a sarkunkra állunk, és megmutatjuk Walcottnak az ajtót, akkor még egy csatárt mindenképpen hozni kell (és leginkább ezért tartok tőle, hogy nem leszünk ennyire tökösek). A támadó szekcióból még talán Campbellért lehetne egy kisebb összeget kapni, akinek a teljesítményével nem volt probléma, de ha Iwobinak is szeretnénk minél több játékpercet biztosítani az első csapatnál, akkor mindkét fél talán úgy járna a legjobban, ha a Costa Rica-i a távozás mellett döntene. De az is egy megoldás, ha a fiatal tehetségünket kölcsönbe adjuk a szezonra valamelyik PL csapatnak (csak sírva könyörgöm ne Pulisnak!!!). A védelemből meg leginkább a korábban említett szélső hátvédektől (Gibbs, Debuchy) lehetne megszabadulni.

Az átigazolási szezonnal kapcsolatos minimális elvárásom az, hogy mindenféleképpen hozzunk egy csatárt, egy szélsőt, egy középpályást (Xhakaval pipa) és egy védőt a kezdőbe. De a best-case scenario számomra az lenne, ha a szezonrajtra egy Cech – Monreal – Koscielny – új CB – Bellerin – Cazorla – Xhaka – Alexis – Özil – Mkhitaryan – új csatár kezdővel készülhetnénk, akikhez a padon olyan nevek csatlakoznának mint például Rodriguez, Chambers, Gabriel, Coquelin, Ramsey, Wilshere, Elneny, Oxlade-Chamberlain, Iwobi, Campbell és Giroud

Aztán szeptember elsején visszatérünk rá, mennyire sikerült a klubnak teljesíteni az elvárásaimat, és hogy mik lehetnek a reális célkitűzések az akkori kerettel szemben…


 • Azért én a Chelsea-t és a Unitedet is azon nagycsapatok sorába venném, ahol a kezdőbe keresnek idén csatárt – plusz hát ugye Aubameyang meg a Citybe érkezik a jelek szerint, és a Poolt sem zárnám ki egyértelműen, szóval nem lesz ez olyan egyszerű eset továbbra sem.

  • Bálint

   Majd elmarakodnak Falcaon.
   Mellesleg a MU kihúzható, ha Ibra odamegy szerintem.

  • Trollséne

   Amin igazán megcsúszhat a dolog, ha lesz olyan állat (leginkább a MU, de a Chelseat sem kell félteni főleg, hogy Conte már nem Olaszországban van, kedvére szórhatja a zsét), aki horribilis pénzt ajánl egy olyan játékosért, akinek jövőre lejár a szerződése. Valamint a fizetés, amire bár a lehetőségünk meglenne, hogy meccseljünk a többiekkel, a hajlandóságunk már kevésbé, a wengeri elvek miatt. (Mondjuk ha Walcottól valóban sikerülne megszabadulni, akkor a fizun nem fog múlni.)

   • Ezzel nem értek egyet, azért az elmúlt években ebben is történt változás, és sokkal többen vannak már 100k feletti fizuval nálunk, és azt sztem Wengerék is tudják,h egy Özil vagy Sánchez kalibert már ezalatt az összeg alatt nem nagyon tudnak elcsábítani, legyenek bármennyire is kegyvesztettek valahol. Moratáról heti 120k-t írnak, ezzel Walcott körül van.

    • Trollséne

     Mondjuk ez jogos, mert fizetésekben is top4-es a csapat, igazából arra akartam célozni, hogy ha csak ezen múlna, Wenger nem licitálna rá pl. egy MU féle heti 150k-s ajánlatra. Ez a szezon előtti lista pedig nem tudom mennyire hiteles, de nagyjából azért így is megvan a balance az összegek között.
     http://sillyseason.com/football/arsenal-players-salaries-69062/

 • Gergő Kerekes

  Én Campbellt mindenképpen megtartanám, ismerve magunkat, kell a kiegészítő ember. Az előző szezonban jól szállt be végig. Jobbra szélsővel egyet értek, Theo távozása is időszerű lenne, angolként azért szép pénz kaphatunk érte, a fizuja meg fedezné nagyrészt az érkezőét. Szélső hátvédek miatt én nem aggódok, CB téren meg biztos vagyok benne, hogy nem lesz érkező, a Papa a mostaniaknak fog bizalmat szavazni, még legalább egy szezonra.

  • Trollséne

   Akkor pedig elég nagy szarban lesz a haza, mivel Merte sajnos nem lesz gyorsabb, Chambers ha hinni lehet a pletykáknak húz vissza a Southamptonba egy kölcsön erejéig, Gabrieltől meg mit várjon el az ember? Hiába teljesített jól a LaLigában, az itt eltöltött 1,5 éve alatt inkább egy büdös nagy kerékkötő, mint bevált igazolás. Ha rákutatnánk a családfájára, lehet rokoni szálakra bukkannánk Neves Denilsonnal. Kos az egyetlen biztos pont. Röhej az egészben, hogy utána talán Monreal lenne a legmebízhatóbb a másik CB posztra, de jelen formájában bűncselekmény lenne behúzni balról középre.

   • Bálint

    Chambers kölcsönbe adását erősen támogatom, mert a nálunk eltöltött időszak alatt (a) fejlődése közel sem volt (megfelelő ütemű).
    A Sotonban vanDijk és Fonte mellett nem lenne fix kezdő, de szerintem itt egy nagyon jó teljesítménnyel, még nagyobb szerepet is kaphatna (remélhetőleg nem basszák el az EL selejtezőt sem). Ami itt egy kicsit zavarhat, hogy Soares és Martina a jobb bekk, ahova könnyebb bekerülni, de én szerintem Chambers alkatáról (magas, de ahhoz képest egész gyors) üvölt, hogy középső védő legyen.

    • Trollséne

     Bár Koeman azt nyilatkozta, hogy remélhetőleg meg tudják tartani Stonest, de ha idén mégis eladnák, szerintem van Dijk lesz az 1/1-es kiszemelt a pótlására.

     • Bálint

      Én vanDijkot simán el tudnám képzelni akár egy Mou igazolásként is. El kellett volna hozni anno a Celticből

 • Kolhicin

  Csatárposzt a legkritikusabb szerintem. Morataért nem vagyok oda, főleg a mostani árcédulájával (törököknek is vert tegnap kettőt, ami lófasz rizzsel, de jó indok a realnak, hogy visszahívja, és még 10 milkával drágábban adja el), Vardyt egyre esélytelenebbnek látom. Úgyhogy ott tartok, hogy nem tudom ki jöhetne. Higuainnal nagyon nem hoztak össze minket, Lacazette még esetleg, de ő meg szerintem egy kategóriával rosszabb Giroudnál.
  Védelemben még számítok rá, hogy esetleg jön Rodriguez az EB után, középre viszont nagyon nem vagyunk meg, ha Chamberst kölcsönadja a Papa. Tarján Mikinek meg nyilván örülnék, most már szerintem tuti dobbant, kérdés hogy hova.
  Más: Arteta egyre valószínűbb, hogy megy a Kopaszhoz. Pedig őt még jó lett volna leigazolni.

 • Trollséne

  Kolumbia már a 4 között a Copán. (Ospina’s on fire)

  https://www.youtube.com/watch?v=Cp-vJf9jOeA

  • Kolhicin

   vegyükmeg

   • Bálint

    Ospina vonalkapus
    WSZ beadásokban jó
    Már csak össze kéne kalapálni a kettőt, vagy két kapussal felállni

  • Jon

   Amarha. Azért az a védés, ahogy lábbal még felnyúlt érte reflexből…csodás volt.
   Én mindig is szerettem. Nem is akartam soha Cech-et. (Persze most már nem károgok…de Ospinával sem volt gond, sőt.)

 • Bálint

  Kicsit azért sajnálom, hogy mennyire fölöslegesen küzd Vardy, Morata és Lukaku.

 • BVick

  Csak en ereztem ugy a valogatott meccs masodik feleben mintha Arsenal meccset neznek, abbol is a jobbfajtat, amikor elegtetelt szolgaltat a sors egy kiscsapat ellen..? Egykapuzas, brutal labdabirtoklasi foleny, hulye biro, alapbol unclinical csatar, majd a meccs vegere 7 tamadofelfogasu jatekos, es begyotort gol.
  Ismeros..? 🙂

  Egyebkent elmeny volt nezni oket meg igy is, minden tokeletlensegukkel. (Szinten ismeros erzes)

  • Trollséne

   A bíró is elég jól imitálta Mike Deant, Izland pedig szokásukhoz híven, a legszebb pulisi hagyományokat elevenítette föl.

  • titok84

   Ismerős. és lassan elhiszem, hogy Nagy Ádám még be is férne. Pláne, ha Áron barátunk tényleg odébbáll.

 • Trollséne

  Asszem még Bálinttal beszéltük a tumblin, hogy Mexikót várjuk végső győztesnek a Copán. Ehhez képest hajnalban:

  https://www.youtube.com/watch?v=–uYtNwFjh0

  • Bálint

   És mágusi varázserőmet kiegészítve hozzátettem még, hogy szerintem Chile viszonylag leszerepel egy negyeddöntős kieséssel.
   Bár nem akarom védeni a szakmát, de hát aki erre az eredményre tippelt, az előtt megemelem a kalapom, ma minden összejött Chilének, Mexikó meg összeomlott így a 3-4. gólnál. Az is nevetséges, hogy Marquez azért nem volt, mert hazautazott a gyerekének a zsúrjára.

   • Jon

    Félidőben elmentem aludni, Argentínát megnéztem, meg ennek az első felét.
    Most kinéz egy tavalyi döntő visszavágó.

 • Trollséne
  • Kolhicin

   Már kezdtem amúgyis beletörődni; de azért még nem mondanék le róla, hallottunk már a Papától nagyobb kamut is.
   Viszont ha nem Vardy, akkor ki? Morata 70ért? Random csatár a Ligue 1ből, 16 éves fekete srác az utánpótlásból?
   Szerk: elolvastam a fentebbi linket, szóval akkor a második lesz 😀

  • Bálint

   Én a végéig azt hittem ez valami abszurd humorest Wenger részéről. Sőt még most sem vagyok biztos benne, hogy nem az.

  • Bill F Murray

   az a zene alatta 😀 Lost in translation feeling

 • Trollséne

  Lehet az ex-leicesteri scout akcióba lendült, tegnap bedobtak egy új nevet Tarjáni mellé. A csávó stílusra eléggé Mahrezre hajaz, de ha Lufi esetleg erre jár, majd bővebb elemzést ad róla.
  https://www.theguardian.com/football/2016/jun/18/arsenal-chelsea-sofiane-boufal-lille-barcelona-atletico-madrid

 • titok84

  Islam Slimani 25 milláért?

 • Pingback: KNOWS | A nyári átigazolási #madness()