Átigazolási tervezet 2016

Mikor egy szurkoló komolyabban nekiáll a nyári átigazolási szezon előtt, hogy megvizsgálja mégis kikkel erősödhetne kedvenc csapata, akkor az első kérdések egyike, amit feltesz az a szokásos „Mégis mennyit költhetünk?” kérdésköre. Látva a tavalyi nyarat, a hiányposztokat, a klub gazdasági teljesítését, erre idén nagyon egyszerű a válasz: sokat vagy rengeteget.

Who’s your Daddy!?

A szezont mindenki a maga vérmérséklete szerint értékelheti, de talán abban megegyezhetünk, ha összességében nézzük az idényt, akkor semmiképpen sem lehet pozitív. Úgy vélem az előrelépéshez szemléletváltáson kell átmennie a klubnak és így a menedzsernek is, ami meg kell, hogy látszódjon az átigazolási politikában. Arra gondolok, hogy:

  • Fel kell hagyni az úgynevezett „babusgatással”, a nem igazolunk XY fiatal játékos elé politikával (mert akkor ő kevesebb lehetőséget fog kapni, ezzel nehezítve a fejlődését ésatöbbi).
  • Szintén fel kell hagyni azzal, hogy egyes játékosok múltban teljesített jó időszakaiba kapaszkodva áltatjuk magunkat a valós megítélésük kapcsán.

A világ hetedik legtöbb bevételével rendelkezünk, és a Forbes az ötödik legértékesebb futball klubjának értékeli az Arsenalt. Viselkedjünk eszerint, és a keret tagjaitól elvárt követelményeket is ehhez mérten húzzuk meg. Olyan játékosokat kell igazolni, akik komoly előrelépést jelentenek a mostani alul teljesítőkhöz képest, és nem olyanokat, akik csak versenyhelyzetre kényszerítik őket. Azoktól, akik semmilyen mértékben nem tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak, egyszerűen meg kell válni.

És akkor ennek tudatában vegyük szépen sorra most a hiányposztokat…

danny-welbeck-goal-celeb-olivier-giroud-theo-walcott-arsenal-leicester-city_3416366

Csatárok

Tudom, hogy nem szabad ilyet leírni, de Welbeck 9 hónapos sérülése (ami tudjuk jól, hogy egész éves lesz) a lehető legjobbkor történt. Végre megteremtette azt a helyzetet, hogy ne csak minőségben, de mennyiségben is bajban legyünk ezen a poszton. Ha ehhez hozzávesszük Walcott egész éves kvázi értékelhetetlen teljesítményét, és Giroud négy(!!) hónapos gólcsendjét a bajnokságban, akkor a Napnál világosabb, hogy a csatárposzton komoly upgrade-et kell véghezvinni a nyáron, ez az átigazolási időszak legfontosabb feladata. A helyzetünket nehezíti, hogy kimondott világsztár nincs a piacon. Szerintem mindent elmond a felhozatalról, hogy legközelebb ehhez a státuszhoz Higuaín áll, akiért 40-50 (de olvastam már 60) millió fontos összeget remél a Napoli. Nem tudnék ideális jelöltet mondani, mert mindenkivel szemben komoly kérdőjelek merülnek fel bennem – szerencsénkre viszont kevés olyan tehetős klub van, ahol ezen a nyáron mindenképpen a kezdőbe keresnek csatárt, szóval komoly konkurenciát vélhetően maximum a PSG tudna jelenteni, akiknek van egy Cavanijuk erre a posztra.

Különböző stílusú csatárok különböző árkategóriában rendelkezésre állnak, csak is a vezetőkön múlik, milyen stratégiát (ár/érték arány, játékstílus alapján vagy csak egyszerűen mindenki felé üzenni) választanak ennek a problémának a megoldására.

Az egész nyári tevékenységünk későbbi megítélését alapjaiban fogja meghatározni a csatárunk pályán nyújtott teljesítménye, ezért nagyon fontos, hogy a lehetőségeinket maximálisan körüljárjuk, és ennek megfelelően az optimális döntést hozzák meg Wengerék.

Szélsők

Ne áltassuk magunkat, erre a posztra csak mennyiségre vagyunk meg, de azt láttuk ez a gárda mire volt elég az elmúlt szezonban. Van egy klasszis szélsőnk Alexis személyében, aki kb 1-2 hónapot leszámítva a valós tudása alatt játszott. A másik szél meg leginkább akkor muzsikált, mikor Ramsey kezdett ott (vagyis amikor Bellerín egyedül játszotta be a jobb szélt), vagy egy-két meccsen, amikor Iwobinak vagy Campbellnek éppen kijött a lépés. Komoly bajban lennénk, ha csak rájuk és Oxlade-Chamberlain hirtelen pálfordulására támaszkodhatnánk a szezonrajton.

1828159-38560411-2560-1440

Ennek megoldására eddig minden egyes átigazolási szezonban Reus-ért imádkoztam, de idén mégse őt tartom a legjobb választásnak, hanem csapattársát, Henrikh Mkhitaryant. Az örmény srác hihetetlen jó szezonon van túl (ha az EL selejtezőket is beleszámoljuk 52 meccsen 23 gól, 27 gólpassz, és beválasztották a Bundesliga év csapatába is), sokoldalú, szélsőként és irányítóként is képes játszani, de a csatárposzton kívül a támadó harmad bármelyik posztján megállja a helyét. Nem mellesleg csak egy év van a szerződéséből, és a hírek szerint nagyon nem akarja aláírni a hosszabbítást, ergo még bankot sem kéne érte robbantani. Nálam ő testesíti meg a tökéletes Arsenal igazolást. Rajta kívül még olyan, vélhetően elérhető játékosokat lehetne igazolni, mint a tavalyi bajnokság legjobbjának választott Mahrez, vagy akár nagyobb távlatokban is lehetne gondolkodni, és bedobni mondjuk Griezmann nevét (bár vele még csak pletyka szinten sem hozzák össze a csapatot, szóval azért nem kell komolyan beleélni magunkat a megszerzésébe).

A lényeg, hogy a keretet itt is erősíteni kell és a lehetőségek ezen a poszton talán még kecsegtetőbbek, mint a csatárok esetén. Véleményem szerint a szélső kérdés rendezésén lehet majd legjobban lemérni a klub igazi ambícióit. Most van lehetőségünk lépni egy komolyat előre, vagy maradhatunk a korábban említett és eddig igen sűrűn alkalmazott „babusgatásnál”. Komoly csalódás lenne számomra, ha se egy nagynevű támadót, se egy normális kezdő szélsőt nem hoznánk a nyáron.

Középpályások

A három öreg nyugdíjazása után nem is volt kérdés, hogy a középpályán létszámban is komoly hiányosságaink lesznek, így ide mindenki számított igazolásra. Télen jött Elneny, akit már ennek szellemében hoztunk, Xhaka korai érkezése meg egyértelműen minőségi előrelépést jelent. De ez csak két érkező, szóval egy kiegészítő középpályás még simán jöhet, főleg egy olyan, aki bírja a padot, aztán a szokásos sérüléshullám közepette úgy is kap majd 10-15 meccset az szezonban. De olyan híreket is hallani, hogy Flaminivel akár még új szerződést is köthetünk. Viszont arra azért felhívnám a figyelmet, hogy ha nem jön össze ez a széles körben elterjesztett „Xhaka majd felhúzza a körülötte lévőket” előrejelzés, akkor megint komoly bajban leszünk, ha Cazorlat hosszabb időre pótolnunk kell. Özil pótlása szintén csak papíron megoldott, hiszen nem tudjuk, hogy Ramsey vagy Wilshere irányítása mellett is ipari mennyiségben tudnánk-e kialakítani a helyzeteket, ahogy azt ebben a szezonban tettük a némettel.

(not so) Fun fact: Thierry Henrynak a 2002/03-as szezonban mindössze 75 gólszerzési helyzetet kellett kialakítania ahhoz, hogy összeszedje a rekordnak számító 20 asszisztját. Ehhez képest Özilnél ez a számadat 146-19, magyarul kimondhatjuk, hogy jól kitoltak vele a társai.

Visszautalva a korábban írtakra, Mkhitaryan szintén lehet egy újabb opció ezekre a problémákra, így ezt a középpályán megspórolt összeget lehetne a védelembe fektetni.

Védők

A két szélen a spanyolok nagy szezont futottak, így az ő helyük megkérdőjelezhetetlen, mögöttük viszont főleg Debuchy-nek vannak megszámlálva a napjai a klubnál – őt a jobboldalon Jenkinson válthatja, akinek felemás szezonja volt a kalapácsosoknál. Ahogy egy évvel korábban, most is főként kezdőként számítottak rá, sok játékpercet tölthetett a pályán, de sajnos meccseken belül még mindig elég inkonzisztens a játéka, viszont a nagyobb baj, hogy túlságosan is folyik benne az Arsenal DNS, ezért térdsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a szezon második felét. Nagy kérdés milyen állapotban tér vissza, ezért sem tartanám okos dolognak kölcsön adni Chamberst.

Bal oldalon Gibbs szerintem egy tartaléknak pont tökéletes, viszont ha lehet hinni a pletykáknak, hogy Ricardo Rodríguez (Xhaka nagy cimborája a válogatottban) kivásárlási ára csak 20 millió font, akkor figyelembe véve Monreal 30 életévét, igen olcsón megszerezhetnénk a csapat jövőbeli kezdő left backjét.

calum chambers

Belsővédőinknél Koscielnynek beton biztos helye a kezdőben, az ő párját kéne már végre megtalálni. Mertesacker vagy ahogy én hívom “Villám” már inkább csoszog, minthogy szaladna. Gabrielnek meg még mindig komoly kihívást jelent egy egyszerű szerelést megcsinálnia, a fizikumával nincsen probléma, de ezeket a szerencsétlenkedéseit egyszerűen nem tudja kinőni. Most már elérkezett az a szezon, amikor itt lenne az ideje, hogy Chamberst végre beépítsük. Természetesen a legjobb megoldás az lenne, ha a brazil vagy német helyett jönne egy CB a kezdőbe, és mellettük fokozatosan kapna játékidőt a fiatal angol, mint harmadik számú belső védő. Bármennyire is felerősödtek a pletykák, hogy komolyan keresünk a piacon CB-t, valahogy ezeket a híreszteléseket nehezemre esik komolyan venni. Tartok tőle, hogy az Öreg megelégszik a mostani felhozatallal, és inkább bízik Chambers és Gabriel fejlődésében, főleg ha a többi posztra normálisan erősítünk.

És akkor legyen pár szó a távozókról is.

A szurkolók között akkora konszenzus talán semmiben nem volt, mint abban, hogy Walcottól már ideje volna megszabadulni. Sok szép emlékünk fűződik a játékához, sokáig hittük, hogy a Wengerbabyk egyik legelső generációjaként sokra fogja vinni, de be kell látnunk ez már sosem fog összejönni. A teljesítményéhez képest irdatlan magas fizetése meg nagyon rossz üzenet a keret többi tagja számára. Viszont ha végre a sarkunkra állunk, és megmutatjuk Walcottnak az ajtót, akkor még egy csatárt mindenképpen hozni kell (és leginkább ezért tartok tőle, hogy nem leszünk ennyire tökösek). A támadó szekcióból még talán Campbellért lehetne egy kisebb összeget kapni, akinek a teljesítményével nem volt probléma, de ha Iwobinak is szeretnénk minél több játékpercet biztosítani az első csapatnál, akkor mindkét fél talán úgy járna a legjobban, ha a Costa Rica-i a távozás mellett döntene. De az is egy megoldás, ha a fiatal tehetségünket kölcsönbe adjuk a szezonra valamelyik PL csapatnak (csak sírva könyörgöm ne Pulisnak!!!). A védelemből meg leginkább a korábban említett szélső hátvédektől (Gibbs, Debuchy) lehetne megszabadulni.

Az átigazolási szezonnal kapcsolatos minimális elvárásom az, hogy mindenféleképpen hozzunk egy csatárt, egy szélsőt, egy középpályást (Xhakaval pipa) és egy védőt a kezdőbe. De a best-case scenario számomra az lenne, ha a szezonrajtra egy Cech – Monreal – Koscielny – új CB – Bellerin – Cazorla – Xhaka – Alexis – Özil – Mkhitaryan – új csatár kezdővel készülhetnénk, akikhez a padon olyan nevek csatlakoznának mint például Rodriguez, Chambers, Gabriel, Coquelin, Ramsey, Wilshere, Elneny, Oxlade-Chamberlain, Iwobi, Campbell és Giroud

Aztán szeptember elsején visszatérünk rá, mennyire sikerült a klubnak teljesíteni az elvárásaimat, és hogy mik lehetnek a reális célkitűzések az akkori kerettel szemben…