Állítólag: Wenger és Henry összevesztek

  • A hírt még tegnap délben a Sun hozta le, tőlük veszik át most reggel a nagyobb portálok, szóval mindenképpen érdemes addig fenntartásokkal kezelni, amíg nem jelenik meg ez a BBC-n vagy legalább a Guardianen.

Szóval úgy néz ki, hogy Arséne Wenger adott egyfajta ultimátumot Thierry Henrynak azzal, hogy előbbi érzései szerint az Arsenal korosztályos csapatának edzőjének lenni csak főállásban lehet, ergo Henry vagy felmondja a tévés szakértői szerződését a Sky Sports-nál, vagy nem edzheti tovább az U18-as gárdát.

A történet természetesen ennél jóval több részletből áll, és már csak azért is szükséges foglalkozni ezzel, mert a klub két ikonjáról van szó jelen esetben.

Henry számára azért lenne fontos egy korosztályos csapatot hivatalos formában edzeni, mert az UEFA Pro Licence megszerzésének ez feltétele, és Thierry éppen abban a szakaszában van ennek, amikor már kvalifikálta magát a pozícióra azzal, hogy gyerekekkel foglalkozott. Ennek érdekében ajánlott neki az akadémia vezetője, Andries Jonker egy fizetett másodedzői állást az Arsenalnál, amit Wenger felülvizsgált, és kikötötte a feltételeit. Ezeket a feltételeket Henry nem fogadta el, viszont felajánlotta, hogy akkor bérmentesen edzené az U18-as csapatot, amit meg Wenger nem fogadott el.

Butaság lenne azt gondolni, bármennyire is nemes gondolatként hangozhat a teljes elkötelezettség a munka iránt, hogy összeegyezhetetlenek az edzői feladatok azzal, hogy valaki emellett még hetente 2-3 alkalommal beüljön egy stúdióba szakérteni. Még akkor is így van ez, ha onnan nézzük a történetet, hogy például Dennis Bergkamp sem csinálja a kettőt egyszerre, pedig egészen biztos, hogy megkeresték ezzel több holland tévétől is, de Mikel Artetát sem fogjuk a Manchester City másodedzőjeként még valamelyik stúdióban látni.

Sajnálatos módon ehhez a mostani kissé drasztikusnak mondható felálláshoz személyi ellentétek vezettek Wenger és Henry részéről.

Thierry-Henry-signs-for-Sky-Sports

Kezdetben Henry elég konzervatívan viszonyult a kritizáláshoz a Sky stúdiójában, nagyon finoman nyúlt azokhoz a témákhoz, ahol a nyomógombok vannak a médiában. Aztán vélhetően rászóltak, hogy évi 4 millióért ez elég gyér, és jobb lenne egy kicsit komolyabban beletúrni 1-1 dologba, hogy tényleg eladható legyen, mint televíziós szakértő, és generáljon 1-2 mondatával több főcímet a sajtóban. Aztán ennek eleget téve a tavalyi szezonban mindez a visszájára fordult, és sajnos többször is megállapíthattuk, hogy Henry a televíziós szakértők között a közepes szintet sem üti meg. Amivel különösebb baj még nem is lenne, hiszen ahol Michael Owen kimondhat akár egyetlen mondatot is a saját intelligenciájának erejéből, ott Thierry Henry még mindig egy üdvözítő jelenség.

Ahol Henry hibát követett el, és amit Wenger teljesen jogosan kifogásol, azok az Arsenalt ért kritikák, illetve azok milyensége. Ha az Arsenal alkalmazásában állsz, akkor több 10 millió tévénézőnek nem mondhatsz olyan, egyébként teljesen jogos kritikákat, hogy soha nem láttad még ennyire csalódottnak a szurkolókat – amire Wenger utána rögtön reagált is azzal, hogy Thierry Henrynak is meg lehet a véleménye, ellenben amíg Henry a VIP páholyból nézi a meccseket, addig az ő nyakába a kispadon 60 ezer ember ordítja minden fájdalmát. Nem mondhatsz olyat, hogy egy Olivier Giroud-val nem lehet bajnokságot nyerni, mert utána másnap találkozol és kezet fogsz vele. Mi több, nem röhöghetsz Rio Ferdinanddal kétpofára a stúdióban az Eb alatt, és élcelődhetsz perceken keresztül Giroud sebességén, mert mondjuk pontosan tudod, hogy nem egy villám, és hogy több mint 50 meccsel a lábban már a test sem feltétlen engedelmeskedik úgy, ahogyan kellene. Vagy mondjuk azért, mert a honfitársad. Nem lehetsz ilyen módban tiszteletlen a játékosokkal és azzal a klubbal, melyről rendre lenyilatkozod, hogy a legnagyobb álmod, hogy egyszer a vezetőedzője legyél, és átvedd annak az embernek az örökségét, akinek köszönheted a karriered. És ezt még az örökös gólkirálynak, azaz Thierry Henry-nak is meg kell értenie, el kell fogadnia, és ennek megfelelően köteles viseltetnie a dolog irányába.

Belülről bomlasztani az egységet nagyon nem oké, és ezzel még olyan korábbi játékosok is tisztában vannak, mint Martin Keown vagy Ray Parlour, akik ugyan nem állnak a klub alkalmazásában, és meg is fogalmazzák olykor a kritikáikat, de nem ebben a módban. Ha Thierry Henrynak hívnak, ha a klub egyik legnagyobb legendája vagy, ha a puszta jelenléted is sokat számít a játékosok között, akkor minden pillanatban tudnod kell ennek megfelelően viselkedni, és érezni, merre vannak azok a határok, amiket nem szabad átlépni.

Persze ebbe az ügybe most sokan bele fognak látni olyan hülyeségeket, amelyek egyébként nincsenek ott, mint hogy Wenger már senkitől nem visel el semmilyen kritikát és félti az állását Henrytól (ez a legnagyobb baromság, amit olvastam), vagy hogy Henry nem képes lemondani a tévés bohóckodásról annak a klubnak a kedvéért, amelyik azzá tette, amivé – pedig aztán mindenről szó van most, csak ezekről nem.

Tehát ha reálisan végigvesszük a tényezőket, akkor egyrészről nagyon könnyű ebben az ügyben állást foglalnia a szereplőket érintően egy szurkolónak, másrészről viszont baromira elkeserítő azt látni, hogy ilyen szinten megromlott a kommunikáció két olyan ember között, akik a legnagyobb sikereiket együtt, egymásnak köszönhetően érték el. Henry is változtathatna az attitűdjén, és Wenger is lehetne engedékenyebb.

De hát a francia egy eléggé önérzetes és önfejű nép, ezt egyre többször tapasztaljuk. Azért bízzunk benne, hogy sikerül mindkét fél számára előnyösen elsimítani ezt az ügyet. Nagyon jó, nagyon fontos lenne, reméljük, hogy ezt a szereplők is maximálisan felfogják…

UPDATE: Lehozta a hírt a BBC-is, Thierry Henry elhagyta az Arsenal edzőközpontját.