Állítólag: Wenger és Henry összevesztek

 • A hírt még tegnap délben a Sun hozta le, tőlük veszik át most reggel a nagyobb portálok, szóval mindenképpen érdemes addig fenntartásokkal kezelni, amíg nem jelenik meg ez a BBC-n vagy legalább a Guardianen.

Szóval úgy néz ki, hogy Arséne Wenger adott egyfajta ultimátumot Thierry Henrynak azzal, hogy előbbi érzései szerint az Arsenal korosztályos csapatának edzőjének lenni csak főállásban lehet, ergo Henry vagy felmondja a tévés szakértői szerződését a Sky Sports-nál, vagy nem edzheti tovább az U18-as gárdát.

A történet természetesen ennél jóval több részletből áll, és már csak azért is szükséges foglalkozni ezzel, mert a klub két ikonjáról van szó jelen esetben.

Henry számára azért lenne fontos egy korosztályos csapatot hivatalos formában edzeni, mert az UEFA Pro Licence megszerzésének ez feltétele, és Thierry éppen abban a szakaszában van ennek, amikor már kvalifikálta magát a pozícióra azzal, hogy gyerekekkel foglalkozott. Ennek érdekében ajánlott neki az akadémia vezetője, Andries Jonker egy fizetett másodedzői állást az Arsenalnál, amit Wenger felülvizsgált, és kikötötte a feltételeit. Ezeket a feltételeket Henry nem fogadta el, viszont felajánlotta, hogy akkor bérmentesen edzené az U18-as csapatot, amit meg Wenger nem fogadott el.

Butaság lenne azt gondolni, bármennyire is nemes gondolatként hangozhat a teljes elkötelezettség a munka iránt, hogy összeegyezhetetlenek az edzői feladatok azzal, hogy valaki emellett még hetente 2-3 alkalommal beüljön egy stúdióba szakérteni. Még akkor is így van ez, ha onnan nézzük a történetet, hogy például Dennis Bergkamp sem csinálja a kettőt egyszerre, pedig egészen biztos, hogy megkeresték ezzel több holland tévétől is, de Mikel Artetát sem fogjuk a Manchester City másodedzőjeként még valamelyik stúdióban látni.

Sajnálatos módon ehhez a mostani kissé drasztikusnak mondható felálláshoz személyi ellentétek vezettek Wenger és Henry részéről.

Thierry-Henry-signs-for-Sky-Sports

Kezdetben Henry elég konzervatívan viszonyult a kritizáláshoz a Sky stúdiójában, nagyon finoman nyúlt azokhoz a témákhoz, ahol a nyomógombok vannak a médiában. Aztán vélhetően rászóltak, hogy évi 4 millióért ez elég gyér, és jobb lenne egy kicsit komolyabban beletúrni 1-1 dologba, hogy tényleg eladható legyen, mint televíziós szakértő, és generáljon 1-2 mondatával több főcímet a sajtóban. Aztán ennek eleget téve a tavalyi szezonban mindez a visszájára fordult, és sajnos többször is megállapíthattuk, hogy Henry a televíziós szakértők között a közepes szintet sem üti meg. Amivel különösebb baj még nem is lenne, hiszen ahol Michael Owen kimondhat akár egyetlen mondatot is a saját intelligenciájának erejéből, ott Thierry Henry még mindig egy üdvözítő jelenség.

Ahol Henry hibát követett el, és amit Wenger teljesen jogosan kifogásol, azok az Arsenalt ért kritikák, illetve azok milyensége. Ha az Arsenal alkalmazásában állsz, akkor több 10 millió tévénézőnek nem mondhatsz olyan, egyébként teljesen jogos kritikákat, hogy soha nem láttad még ennyire csalódottnak a szurkolókat – amire Wenger utána rögtön reagált is azzal, hogy Thierry Henrynak is meg lehet a véleménye, ellenben amíg Henry a VIP páholyból nézi a meccseket, addig az ő nyakába a kispadon 60 ezer ember ordítja minden fájdalmát. Nem mondhatsz olyat, hogy egy Olivier Giroud-val nem lehet bajnokságot nyerni, mert utána másnap találkozol és kezet fogsz vele. Mi több, nem röhöghetsz Rio Ferdinanddal kétpofára a stúdióban az Eb alatt, és élcelődhetsz perceken keresztül Giroud sebességén, mert mondjuk pontosan tudod, hogy nem egy villám, és hogy több mint 50 meccsel a lábban már a test sem feltétlen engedelmeskedik úgy, ahogyan kellene. Vagy mondjuk azért, mert a honfitársad. Nem lehetsz ilyen módban tiszteletlen a játékosokkal és azzal a klubbal, melyről rendre lenyilatkozod, hogy a legnagyobb álmod, hogy egyszer a vezetőedzője legyél, és átvedd annak az embernek az örökségét, akinek köszönheted a karriered. És ezt még az örökös gólkirálynak, azaz Thierry Henry-nak is meg kell értenie, el kell fogadnia, és ennek megfelelően köteles viseltetnie a dolog irányába.

Belülről bomlasztani az egységet nagyon nem oké, és ezzel még olyan korábbi játékosok is tisztában vannak, mint Martin Keown vagy Ray Parlour, akik ugyan nem állnak a klub alkalmazásában, és meg is fogalmazzák olykor a kritikáikat, de nem ebben a módban. Ha Thierry Henrynak hívnak, ha a klub egyik legnagyobb legendája vagy, ha a puszta jelenléted is sokat számít a játékosok között, akkor minden pillanatban tudnod kell ennek megfelelően viselkedni, és érezni, merre vannak azok a határok, amiket nem szabad átlépni.

Persze ebbe az ügybe most sokan bele fognak látni olyan hülyeségeket, amelyek egyébként nincsenek ott, mint hogy Wenger már senkitől nem visel el semmilyen kritikát és félti az állását Henrytól (ez a legnagyobb baromság, amit olvastam), vagy hogy Henry nem képes lemondani a tévés bohóckodásról annak a klubnak a kedvéért, amelyik azzá tette, amivé – pedig aztán mindenről szó van most, csak ezekről nem.

Tehát ha reálisan végigvesszük a tényezőket, akkor egyrészről nagyon könnyű ebben az ügyben állást foglalnia a szereplőket érintően egy szurkolónak, másrészről viszont baromira elkeserítő azt látni, hogy ilyen szinten megromlott a kommunikáció két olyan ember között, akik a legnagyobb sikereiket együtt, egymásnak köszönhetően érték el. Henry is változtathatna az attitűdjén, és Wenger is lehetne engedékenyebb.

De hát a francia egy eléggé önérzetes és önfejű nép, ezt egyre többször tapasztaljuk. Azért bízzunk benne, hogy sikerül mindkét fél számára előnyösen elsimítani ezt az ügyet. Nagyon jó, nagyon fontos lenne, reméljük, hogy ezt a szereplők is maximálisan felfogják…

UPDATE: Lehozta a hírt a BBC-is, Thierry Henry elhagyta az Arsenal edzőközpontját.


 • titok84

  Ezzel azt értük el, hogyha egyszer valaki elküldi Papát, akkor dühből rögtön jöhet Titi…

  • 荒らし禅家

   A lottó ötösre nagyobb az esély, mint Wenger kirugására. Ő saját elhatározásából fog csak távozni, hogy ez 2017-ben, 2019-ben vagy valamikor máskor lesz, az egy nagyon jó kérdés.

 • 荒らし禅家

  Pedig Henry még a posztban idézett kritikáival is finomnak nevezhető ahhoz képest, amit a jó öreg Scholesy csinált van Gaal regnálása alatt a BT-n. 🙂
  (Persze ő nem állt a MU alkalmazásában, mint youth coach, de ha jól emlékszem tavasszal mintha felajánlotta volna a szolgálatait, amiből természetesen nem kértek.)

  • ZERO_L

   mondjuk, ha mi is akkor foshalmazok lettünk volna mint a MU a hollandus alatt, akkor szerintem senki nem szólna egy szót se ha bármelyik volt játékos komoly kritikát fogalmazott volna meg… sőőőt, pont ez az elvárható egy klub legendától, ha ennyire pocsék mind a játék kép mind az eredmények akkor igen is felemelje a hangját és a vezetőség felé nyomást gyakoroljon

   • 荒らし禅家

    Bár a 2016-os naptári év eddig nem rólunk szól (sok volt az X) http://www.transfermarkt.co.uk/premier-league/jahrestabelle/wettbewerb/GB1
    Még mindig nézhetőbb volt a mi “fosunk”, mint a van Gaal féle possesion & 0-0 sensation.

    • Charlie Mops

     Sztem van Gaal működésére a legnagyobb kritika az, hogy Mourinho MU menedzser lett.

   • Attila Balla

    Úgy hiszem, a fő gond nem az, hogy volt játékos, hanem, hogy jelenlegi alkalmazott. Jelezzen vissza a vezetőségnek, de zárt ajtók mögött.

 • Frimpong

  Sehogyse jó ez Béláim. Akár mi is az igazság ez kurva szomorú

 • alonzoharris

  És micsoda zajt csapott!

 • Érdemes egy pillantást vetni erre itt, sok dologgal egyetértek, sok dologgal nem, de vannak benne rációk. http://www.fourfourtwo.com/features/why-thierry-henry-should-never-be-arsenals-manager

 • ZERO_L

  Szerintem ezt (a két munka nem összeegyeztethető) egy értelmes ember fel tudja fogni és nekünk szurkolóknak is el kell fogadunk Henry döntését, én egyikben sem látok semmi kivetni valót (és őszintén csalódnék, ha emiatt komoly nézeteltérése lenne a két legendának egymással szemben).

  De lehet azért fogom fel ilyen könnyen, mert én valamiért nem tartom annyira fontosnak, hogy volt játékos legenda vezesse sikerekre a csapatomat. Persze, ha ez összejönne az lenne a hab a tortán, de lássuk be a statisztika szerint kevés világklasszis játékos van, aki edzőként is komoly eredményeket tudott elérni. Számomra fontosabb, hogy mint edző milyen teljesítményt nyújt az adott személy, az örök tiszteletem mindig megmaradna Adams/Henry/Bergkamp iránt mint Arsenal manager, de ha nem tudják az elvárható teljesítményt hozni a csapattal, akkor bizony el kell őket bocsájtani.

  és őszintén eddig egyik klublegendában sem láttam azt, hogy edzői téren kiemelkedőt tudott volna alkotni (=bedobhatóak lennének AW utódjaként)

  • Henry mindenképpen nagyon messze van még edzői kvalitásokban attól,h átvegye az Arsenalt. Bergkampnak erre jóval nagyobb az esélye, ha egyáltalán beszélhetünk majd ilyenről.

   • 荒らし禅家

    Sajnos nem valószínű, pedig én is szívesen megnéztem volna most még Ajax majd később Arsenal managerként.

    http://www.espnfc.com/arsenal/story/2863339/arsenal-legend-dennis-bergkamp-has-no-plans-to-move-into-management

    • ZERO_L

     igen ezt akartam én is linkelni

     én de Boer-rel párban megnézném egy PL középcsapatnál(hogy először a PL-t megszokják), de a mostani cápákkal hemzsegő vízbe max Tuchel-t merném nyugodt szívvel bedobni, mint AW utód

    • Jaja, ezt olvastam én is korábban, csak nem az ESPN-en,h inkább szeret a háttérben maradni, és csak és kizárólag a játékosokkal foglalkozni. Én egyébként nem is tudnám elképzelni őt a kispadon,h vezényeljen, Dennis teljesen más karakter, ő tényleg inkább művész, mint vezér.

     • 荒らし禅家

      Arról nem is beszélve, hogy itt ugye az átlag manageri nyomás sokszorosa nehezedne rá, mivel a 20 éves wengeri intézményt venné át és vinné tovább.

  • Charlie Mops

   “a statisztika szerint kevés világklasszis játékos van, aki edzőként is komoly eredményeket tudott elérni”
   Még az tűnt föl, hogy közülük is milyen látványosan kevés a csatár.

  • 荒らし禅家

   Vieira látom nálad sem tétel a felsorolásban, pedig jelenleg vezeti a keleti konferenciát az MLS-ben (ami hiába fejlődik, még mindig egy kibaszott hakniliga) , de valószínűleg ő sem lesz a büdös életben se Arsenal manager. Még akkor sem, ha az elért eredményei alapján alkalmas lehetne.

   • Woolwich

    Vieirat pár éve kérdezték, hogy miért nem az Arsenalnál edzősködik, mire mondta, hogy bár jóban van Wengerrel, sohasem kapott tőle ilyen jellegű ajánlatot…

   • Definitely Maybe
    • 荒らし禅家

     Na bazz 😀 Gyanús is volt, hogy lehet -3as gólkülönbséggel élen állni.

     • Definitely Maybe

      Azota viszont legalabb megcsinaltak oket (2-0-ra).

 • Charlie Mops

  most azért elszomorodtam

 • Bálint

  Nem tudom engem ez a hír nem ért olyan nagy csapásként.
  Amikor Henryt kinevezték edzőnek én őszintén kicsit féltem, egyrészt mert (nem tudom miért) az emberek egyből a játékospályafutásukhoz hasonló sikereket várnak el a volt sztárokról, pedig a két munka legalább annyira különbözik egymástól mint egy hegedű készítő a hegedűstől. Ehhez kapcsolódva nem is gondolom azt, hogy Henryból jó edző lenne, ösztönös csatár volt, aki szeme előtt egyedül a gólszerzés lebegett, vele szemben egy Bergkamp, vagy Arteta sokkal jobban átlátta a pályán történteket, így talán belőlük jobb edző is válhatna.

  Szakértői szerepben sem a legjobb Henry, de én azt látom a legjobb meglátásai azzal kapcsolatban voltak, amikor egy csatár mozgását kellett megmagyaráznia (mit lát, merre fordul le, mire gondolhat stb.). Ez is mutatja, hogy talán nem ő lenne a legjobb abban a munkakörben, ahol az egész csapatot kell felépíteni, viszont amerikai minta alapján egy csatáredző-tanácsadónak, egy lelki vezérnek sokkal jobban eltudnám őt képzelni.

  Utánpótlásedzőként meg volt az esélye, hogy felépítse magát, de ehhez tényleg kell a 100%-os koncentráció, amit szerintem jogosan követelt meg Wenger. Másrészről valóban kellemetlen egy klubnak az, ha egy jelenleg is ott dolgozó ember mond súlyos dolgokat a csapatról, mert a néző úgy gondolja (szerintem helyesen), hogy Henry ezen állítását belső történésekkel is alá tudná támasztani.
  A klub másik legendája Wright is rendszeresen hasonló stílusban kritizálja a csapatot, sőt Giroudt is. Ugyanakkor ezzel nincs semmi problémája Wengernek (sem), hiszen már nem a klub alkalmazásában áll.
  A Sunnal, meg hasonlókkal nem is foglalkozom, én nem hiszem, hogy ez valami komoly összeveszésnek, a barátság vége lenne, egyszerűen a két szerepkör nem kompatibilitis egymással, és Henry a szakmai fejlődése mellett láthatóan élvezi a kamera előtti életet is.

  • Köszönöm.

   • Bálint

    Én inkább az előző írást köszönöm, szerintem egy elég fontos jelenségről volt szó, még ha volt is benne olyan, amivel vitatkoznék.

    Sajnos manapság már minden lecserélhető/eldobható lett (munkahely, barátnő, eszközök, játékosok, edzők), így az újat az emberek borzasztóan túlértékelik, míg a meglévőt hajlamosak alulértékelni. (Én sem akarok ebből kimaradni, én erősen kampányolok azért a Ricardo Ridriguezért, aki Monreal helyére jöhetne úgy, hogy Nacho simán a bajnokság legjobb bal hátvédje volt, persze van jópár ész érv az igazolás mellett, de akkor is).
    Szerintem sokaknál az a baj, hogy Wenger itt van 20 éve és pontosan tudják az erényeit-gyengeségeit. Azt akarják, hogy menjen úgy, hogy akár egy épkézláb alternatívát fel tudnának hozni vele szemben. Én nem mondom, hogy minden outos hülye (sok in-es viszont valóban elvakult), sok érvük jogos és egyet tudok érteni, de nekem az lett az érzésem, hogy az elmúlt 2-3 évben az Emirates hangulata is jelentősen megváltozott. 1-2 rosszabb meccset követően a meccs elején egy rossz passz után már hallani a hüledező tömeget. Ha valami, ez biztos borzasztóan negatívan hat a csapat teljesítményére.

 • Mityu

  Henry hivatalos facebook és twitter fiókjáról: “I would like to thank Andries Jonker for offering me the chance to coach the U18’s @ Arsenal, which I was honoured to accept. However, I respect Arsène Wenger’s decision and I want to wish their manager Kwame Ampadu, the boys and everyone at the club all the best for the forthcoming season.”

  Mintha egy kis sértődöttség azért került volna ebbe a nyilatkozatba, pedig abszolút igaza van az öregnek, nem kötelező ám mindenkinek szakértősködni …

 • white__widow

  Titánok harca, majd lelöknek egy pohár gignacot és kibékülnek

 • Bálint

  Az eredmenyek.com szerint holnap 15-től meccset játszunk a Sydney FC ellen, de a hivatalos oldalunk alapján ezt erősen kétlem
  u.e. a helyzet 15-én, akkor is ausztrál csapat ellen nem fogunk játszani

  • Pedig ez így lesz. Csak 2017-ben. 😀

   • Bálint

    Akkor csak figyelmeztettek minket, érthető. Már alig várom 😀

 • Frimpong

  In TO we trust

  Gunners set to start season with just one fit forward unless signings are made
  With Olivier Giroud taking three weeks holiday following Euro 2016 and Danny Welbeck sidelined until February, Arsene Wenger’s side face the prospect of starting the season with just Chuba Akpom match fit upfront.
  Akpom, 21, has never scored a senior goal for the club, but has been told that he will not go out on loan because Arsenal will need him in August.

  • ZERO_L

   a pofámról fog lesülni a bőr, ha ezt megengedjük magunknak…

   az amerikai túrára már igen ajánlott lenne az új csatárunkkal menni (alsó hangon még ez 2 hét), de nálam augusztus 1.-én fog tényleg betelni a pohár, ha addig tényleg nem lépünk semmit ez ügyben

 • ZERO_L