Akik mindig tahók maradnak (Arsenal – Stoke City)

Ha Ágyús szurkolóként egy virtuális dobogóra a három legutáltabb csapatot kellene elhelyeznünk, a Stoke City kivétel nélkül ott szerepelne mindenkinél.  Azon túl, hogy a Tony Pulis irányította Stoke-nál talán csak a Leeds United örvend(ett) nagyobb közutálatnak, számunkra sajnálatos kapaszkodó Ramsey lehentelése Shawcross által, illetve az ennél is gyászosabb szurkolói attitűdjük, amikor a Britanniában bet365 stadionban rendre fújolják a walesit, amint az labdához ér. (A die hard Wenger hívők bögyében is alaposan ott vannak, ugyanis a Papát tisztelettudó magatartás helyett, általában a kétségbeesett tekintetét ábrázoló kivágott papírmaszkos kifigurázással szokták „üdvözölni”.) Vagy lásd még hasonló finomságokkal, ami például az alábbi képen is látható.

Nyilvánvaló, hogy mindenki a kiesésüket várta, hisz mi másra lenne hivatott  egy olyan csapat, akiknél évekig az alap játékplan részét képezte, hogy a fullback akár már az ellenfél térfelének közepéről is hajítsa be a labdát a tizenhatoson belülre és ha adott hozzá egy gyámoltalan védelem + bizonytalan kapus, jó eséllyel góllal tudhatják le az „akciót”. (Nálunk sajnos ugye ez évekig adott volt, leginkább kapus poszton (Almunia, Fabianski), így részben ennek is köszönhető a lányos zavarodottság mellett, hogy annyira gyalázatos a Britanniás mérlegünk. Ugyanakkor meg kell jegyezni, bármennyire is ők játszották a liga leginkább nihilista fociját, a Championship soha nem fenyegette őket, Áprilisban már nyugodtan várhatták az utolsó hónapot, matematikailag is biztos volt, hogy a vonal fölött maradnak.
(Alábbi videóban megtekinthető a fentebb taglalt csodálatos játékelem, ami legalább annyira innovatív volt, mint a kosárlabdázás hajnalán a Sam Barry-féle triangle támadási rendszer.)

Csodálatos emlékek ezek, az utálat indexük ekkor lehetett a legmagasabban, mindenkibe belefagyott a szar, amikor a labdaszedő srác az oldalvonal mellett várakozó Delap felé dobta a törölközőt. A közutálat azonban sajnos az elmúlt években csökkenhetett, 2013-ban éles váltáson ment keresztül a klub, az addigi „sikerkovács” & legenda Tony Pulis helyét Mark Hughes vette át. Bár a Citynél nem tudta teljesíteni a kitűzött elvárásokat, a Stoke fejesek elképzeléseiben elsőre valószínűleg egy olyan csapat víziója szerepelt, mint a korábban Sparky által irányított Blackburn Rovers, akik 2004-2008 között Hughes kezei alatt igényes ember számára is fogyasztható focit játszva, stabil felsőházi, többször Európába is kijutó csapattá váltak.

A keretet teljes mértékben nem tahótlanította (Adam, Bardsley, Walters, Whelan és a csk. Shawcross is ott vigyorog a csapatban), inkább próbálta megtalálni az egészséges balanszt olyan arcok leigazolásával, akiknél a futball nem merül ki a kick and rushban (Krkic, Shaqiri, Arnautovic, Affelay és Allen is az ő regnálása alatt került a klubhoz).  A kőkorszaki focitól elrugaszkodva, már látszódik a fény az alagút végén, eddigi 3 szezonjában mindig a 9.helyen végeztek a bajnokságban (a tavalyi szezonban több nagy skalpot is begyűjtve: MU,City,Chelsea otthon kipipálva, Spurs, Arsenal, Leicester X-en tartva), ha pedig nincs az idei év tavaszi leeresztése (hasonló formát mutattak, mint a tökutolsó, tükörsimán kieső Aston Villa) bizony reálisan elérhető lett volna legalább  az utolsó Európa Ligát érő hely.

Pánikra ugyanakkor semmi ok, a mai meccs nem a Britanniában lesz, hanem az Emiratesben, ahol eddig a büdös életben nem tudtak még egy árva pontot sem szerezni. Gólt is csak szökőévente rúgnak: 8 eddigi egymás elleni bajnokin mindössze 3 találatra futotta. A szezont legalább olyan gyászosan kezdték, mint a fentebb említett tavaszt és bár a formájuk kezd kiegyenesedni, (utolsó 9 meccsükön csak 1 alkalommal kaptak ki) masszív csalódás lenne, ha rögtön a karácsonyi hajtás legelején beragadnánk és nem tudnánk őket agyoncsapni. (Arról nem is beszélve, hogy a 8 nap alatt esedékes 3-as pakkból is (Stoke,Everton,Man.City) ők ígérkeznek a legegyszerűbbnek, nem csak a hazai pálya miatt.)

A saját háztájunkon remek hírekkel szolgált Wenger a meccs előtt.  Debuchyn és a frissen megoperált Cazorlán kívül, már mindenki edzésben van a felnőtt keret tagjai közül. Coq visszatér a keretbe, miután Baselben eltiltás miatt nem játszhatott, mellette pedig akár már Bellerin is ott lehet, legalább a kispadon. (Úgysem lesz, ez ilyen karácsony előtti ajándékozási petting.) Welbeck és Mertesacker pedig keményen építik a kondijukat, hogy már január elsején tetszeleghessenek az új igazolások szerepében.  A kezdőben a szokásos BL utáni kapuscserén túl valószínűleg azok a játékosok is visszatérnek, akiknek a PL-ben rendszeresen bizalmat szavaz Wenger (Mustafi,Monreal,Coquelin), viszont a 3 nap/meccses erőltetett menetben jó tudni, hogy nyugodtan nyúlhat majd a Bázelben remekül teljesítő játékosaihoz is. Ami a végeredmény megtippelését illeti, ma még reális esélyt látok a gálára, ezért a tippem 3-0, amiből az egyik gólt a csereként beszálló Giroud fogja szállítani.