A skorpiókirály (Arsenal – Crystal Palace 2-0)

Vannak meccsek, amelyek az idő múlásával jórészt a feledés homályába merülnek. A tegnapi összecsapás a nemrégiben kinevezett Sam Allerdyce csapatával pontosan ilyen lehetett volna. Lényegében egy sima győzelem egy nem túl veretes ellenfél ellen. A három pont kipipálva, haladhatunk tovább. Most azonban történt valami, ami miatt a Crystal Palace vendégjátéka az Emiratesben 2017 első napján örökre megmarad majd rengeteg szurkoló emlékezetében. 

Van egy igazán egyértelmű jele annak, ha egy valóban kivételes gólt lát az ember. A lelátó talán csak egy pillanatra, de teljesen elnémul, mert egyszerűen nem hiszik el, hogy amit láttak, az valóban megtörtént. Hasonló dolgot fedezhetünk fel akkor, ha visszanézzük Wilshere gólját a Norwich City ellen. Egy pillanatnyi csend, majd hangorkán, aztán hitetlen csodálkozás, amikor a stadion kivetítőin újra megjelenik a találat. Olivier Giroud gólja valódi futballpornó volt a legmagasabb szinten. Igazi műalkotás a labdaszerzéstől kezdve a befejezésig. Egy tökéletesen végigvitt kontratámadás, világklasszis befejezéssel megspékelve. Gondolhat bárki bármit Giroud képességeiről, de a tény, hogy kulcsszereplő volt az elmúlt 10 év két legszebb Arsenal góljában, máris egy igencsak jó érv arra, hogy Arséne Wenger nem is kötött olyan rossz üzletet 2012 nyarán.

Ha a Crystal Palace játékosai a gól láttán döntötték el, hogy ezután nem illik futballozni, akkor azt teljes mértékben meg tudom érteni. Máskülönben viszont a teljesítményük igencsak sok kívánnivalót hagyott maga után. Közismert tény, hogy az Arsenal dolgát kétféleképpen lehet megnehezíteni: vagy erőteljes letámadással, vagy a busz leparkolásával. A Palace-nak ezek közül semmi nem jött össze, valószínűleg inkább az utóbbira és gyors kontrákra szerettek volna berendezkedni, de az Arsenal játékosok néhány beindulással és dinamikus mozgással könnyedén zavarták össze a védelmüket.

Az Arsenal részéről a két kulcsjátékos Nacho Monreal és Hector Bellerin volt. Mindkét szélsővédő rendszeresen jó ütemben indult be labda nélkül az ellenfél védelme mögé, és legtöbbször Xhakának hála rendszeresen jó ütemben kapták meg a labdát. A svájci középpályás ismét kiválóan mozgatta a csapatát, a 13 sikeres hosszú labdája pedig egészen kiemelkedő. A kapcsolata Elnenyvel a pálya közepén továbbra is meggyőző, épp ezért sajnálatos, hogy az egyiptomi most is csak a rotálás miatt kerülhetett be a kezdőbe.

A passztérképen is jól látszik, mennyire erős a kapcsolat Granit Xhaka és a két fullbekk között, akik rendszeresen kihasználták, hogy a Palace játékosai rengeteg üres területet hagytak a vonalak mellett és a védelem mögött.

Hiába Giroud mesteri gólja. Xhaka és a szélsőhátvédek nagyszerű teljesítménye; a meccs embere minden kétséget kizáróan Alex Iwobi volt. A 20 éves nigériai tökéletesen helyettesítette a betegség miatt hiányzó Mesut Özilt. Nem csak kiválóan kötötte össze a középpályásokat és a támadókat, de öt helyzetet is kialakított a társak számára, illetve ő maga is szerzett egy rendkívül okos találatot. Iwobi a szezon során eddig is az Arsenal egyik legfontosabb játékosa volt, de most egy valódi klasszis futballistát helyettesített tökéletesen.

Alex Iwobi remek játékkal helyettesítette Mesut Özilt, és teljesen magáévá tette a támadó harmadban a két félterületet.

Mindössze másodjára kapott lehetőséget a bajnokságban kezdőként Lucas Perez, akit az előző meccs végén a védőmunkája miatt negatív kontextusban emlegettem, most viszont – akárcsak a többi meccsen, ahol releváns mennyiségű játékpercet kap – újra bizonyította, hogy igencsak hasznos játékos, aki jóval több lehetőséget érdemelne. A rendszeres keresztbemozgásai főleg az első félidőben több lehetőséget is magukban rejtettek, és mindig csak egy picit hosszú labda, vagy egy rossz érintés akadályozta meg abban, hogy igazán nagy ziccerbe kerülhessen. Az ilyen labda nélküli beindulások eléggé egyértelművé teszik, hogy ő a lehető legtermészetesebb alternatívája Walcottnak a jelenlegi csapatban.

Mindent összegezve könnyedén sikerült behúzni a három pontot egy olyan csapat ellen, amely csak a második bekapott gól után kezdett el igazán focizni, de még az sem tartott túl sokáig. Az alacsony ellenállásnak is hála számos jó teljesítményt láthattunk, de sajnos gyönyörködni már nem lesz sok időnk Olivier “A skorpiókirály” Giroud meseszép találatában, mert holnap jön is a következő meccs a Bournemouth otthonában.


 • Ez a Perez-kérdés ott van a megszokott wengeri rejtélyek listáján, amit majd csak később értünk meg, vagy akkor sem.

 • András Pataki

  Peet legtöbbször egyet értek az írásaiddal és ez most sincs másképp,kivéve a Lucas Perez részét.Az igaz,hogy remek beindulásai voltak,jó elmozgásai de ezen kívül szerintem nem játszott jól,bizonytalan volt és több rossz megoldása is volt. A kapura sem volt túl veszélyes és ez akkor volt a legnyilvánvalóbb mikor Oxlade beállt a helyére. Sokkal de sokkal veszélyesebb volt a csapat játéka mikor Ox játszott a szélen.
  De Iwobi és Sanchez remek játéka miatt ez a “hiány” nem jött ki szerencsére a csapaton amit én Lucas játékában éreztem.

  • Woolwich

   Perez kezdőként robotolt 72 percet, Ox meg bejött az utolsó negyed órára és ahogy kell friss emberként szétfutotta a fáradó Wardot.
   Szóval ebből nagyobb következtetést nem vonnék le, max annyit, hogy Wenger jól cserélt (Chamberlain már nem először száll be jól a meccs végén lásd. MU gólpassz), meg esetleg azt, hogy Lucas nem szélső.

   • András Pataki

    Igen ebben igazad van de ettől függetlenül még Perez nem játszott jól a szélen

    • Ez most megint csak attól függ, hogy miként értelmezzük a szerepköröket. Lucas most azt a második mélységből induló csatárt játszotta, amit Walcott szokott. A beindulásai jók voltak, a szélen Bellerinnel rendszeresen jól kombinált, miközben a védekezés részét is megoldotta. Az egyetlen negatívum, hogy mivel bal lábas, és a jobbat szinte csak támaszkodásra használja, a centerezések nem úgy jönnek tőle, mint Ox személyében akár egy hagyományos szélsőtől. Viszont a mozgása nagyon kellett, hogy megbontsuk a Palace védelmét. Nem nagyon tudtak reagálni rá, hogy Bellerin beindulásai mellé még Lucas keresztbeindulásait is le kellene követni.

     • Attila Balla

      Ami számomra nem világos, hogy a jelenlegi rendszerben Welbz visszatérése mit hozhat. Vele mintha valaki szükségszerűen létszámon felülivé kéne, hogy váljon (háhh, és még egy Campbellünk is van, bár sok jót nem hallottam felőle, Gnabry pedig valahogy nem tud hiányozni).

     • titok84

      Szerintem Lucas nem Ox vagy Walcott alternatívája. Ő nem szélső, nem tud úgy futni, viszont sokkal jobban cselez, jobban tartja a labdát, és sokkal jobban érzi a kaput.
      Na, Welbz már érdekesebb. Kérdés, meddig lesz egészséges.
      Összességében az nem tett rosszat a játéknak, hogy két csatárra emlékeztető ember is a pályán volt nálunk egyszerre, nem?

     • bacsi4

      volt az majdnem 3 is 😀

     • BVick

      Szerintem egy serulest fog hozni, ugyanis az univerzum alaptorvenyeibe van foglalva nalunk az adott posztra juto maximalisan elerheto egeszseges jatekosok szama. Amelyik maximumot persze csak elvetve kozelitjuk meg.

  • Auréliano Buendia ezredes

   Hát nem tudom. Nekem inkább Perez játéka tetszett, Oxé pedig nem. Bejött, párszor elfutott a szélen, aztán vagy elfogy a pálya, vagy elrúgja az ismeretlen homályba. Állítólag Klopp vinné januárban, ennél nagyobb szívességet nem is tehetne nekünk.

   • pataKi[ng]_49

    Én nem örülnék ha a Pool elvinné, Oxlade félelmetesen gyors,dinamikus,extrán tud gyorsulni,ritmust váltani és nagyon beleillene a Klopp fajta játékba.És idén már nem az a középcsapat a Liverpool mint az elmúlt években akik csak a 6.-7. helyen tudtak végezni

   • Charlie Mops

    van egy olyan érzésem, hogy amolyan Sturridge-szerűen rúgna ott özön gólt. :/

 • white__widow

  Pöpec

 • white__widow
  • Woolwich

   Jó lesz ez a CB poszt.
   A Mustafi-Kos páros jobban sült el, mint vártam. Néhány hibától eltekintve olyan, mintha évek óta együtt játszanának.
   Chambers végre heti szinten játszik, Holdingban is van potenciál bőven + Paulista is egész vállalhatóan pótolja Mustafit.
   Érik nyárra egy BFG out.

   • Le is jár a szerződése a nyárra Mertesackernek.

    • titok84

     És lehet, hogy nem is erőltetné már tovább. Jó volt, szép volt, de alighanem ennyi. És időben megtörtént a pótlás is. (Gondoljatok bele, Vieira, Henry vagy RvP után mekkora űr maradt anno. Ebben azért előbbre járunk.)

   • Charlie Mops

    nagyon elfogult vagyok Mertesackerrel, mert az egyik kedvencem nagyon régóta, de ez igaz.

 • BVick

  Egyreszt gyozelmi kenyszer, masreszt lehetoseg feljonni egy pontra a masodik helyhez.
  Remelem megkeveri a Papa ugy a lapokat hogy eles csapattal kezdjunk holnap. A leghasznosabb jatekosuk ugy sem jatszhat.. 🙂

 • Charlie Mops

  basszus újranéztem legalább negyvenszer Giroud gólját, azon gondolkodom, hogy top5-e nálam az újabb Arsenal gólok közül… A legjobb Gól az nyilván a Bergkamp-Newcastle, ez nem is kérdés, de aztán sűrű a mezőny, még van a Bergkamp-Leicester, Wilshere-Norwich, Henry-MU, Eduardo-Burnley, Ljungberg-Chelsea, Ljungberg-Juve (mondjuk itt a gólpasszra kell kiverni), Özil-Ludgo.. meg amiket kihagytam… Namindegy, nincs is értelme rangsorolni, mindtől el lehet élvezni.

  • Nálam a Kastély elleni után rögtön Eduardoé jön. Beszarás,h mit művelt ott az az ember, pont a korábban széttört lábával.

   • Charlie Mops

    hosszú idő után tegnap néztem újra.. szenzációs

    • Azt szeretem benne, és az emeli a többi elé, hogy látszik, hogy úgy akarta. Giroud-é hoz kellett egy jó adag szerencse, de Eduardo esetében kétség sem férhet hozzá, hogy tudatos döntés volt, higgad mozdulat, akárcsak Bergkampnál. #strandfocirulez

  • ZERO_L

   mindegyiket másért lehet nagyon imádni:
   Dennis – pure csoda
   Henry – a(z egyik) legnagyobb riválisnak kvázi megalázó gólt rúgni mindig csodálatos, hát még ilyet
   Jack – Wengerball definíciója mellett ez találat szerepelne
   Dudu – önmagában káprázatos találat, a történteket ismerve meg aztán főleg
   Özil – csodálatos egyéni megoldásOK, egy olyan játékostól aki bár tudjuk, hogy képes ilyenekre, nagyon ritkán húzza meg ezeket a cseleket

   és még lehetne sorolni, de én még bedobnék a közösbe egy Rambo gólt a Galata ellen… az meg azért emlékezetes mert annyira Wengerball idegen, emlékszem még a félidőben is fogtam a fejem 😀 😀

   • Charlie Mops

    hú az is kemény.. vannak jók, vigyorogva nézegetem őket szabad perceimben már a második napja.. 😀 Vieira – MU, nem értem hogy vágódik be ; Rosicky elsőperces a sp*rsnek, imádom; Denilson a Newcastle-nek, gecire indokolatlan gól.. stb stb

    • ZERO_L

     Fabregas (ellenfél)kezdésből a sp*rs-nek 😀

     nehéz lenne azért egy top20-at felállítani AW érából

 • ZERO_L

  amúgy Flamini milyen kis visszafogott volt a meccsen, meg kellett néznem a livescore-on, hogy tényleg a pályán van e, annyira észre se vettem a jelenlétét 😀

 • Balázs Kozó

  Sanszos hogy ma a döntetlennek is örülni kell majd.

  • penito

   eddig a Bournemoutht 3-ból 3-szor vertük, mennie kellene Özil nélkül is

   • Balázs Kozó

    A szoros meccsnaptár, és Wenger tuti ugyanazt a kezdőt küldi fel, mint hétvégén. Ráadásul kiscsapat, de nagyon kompakt focit játszanak.

 • bacsi4

  Szerintetek volt már olyan hónap, ahol a Goal of the Month szavazáson mindhárom gólban főszereplő volt Ox? mert én kétlem 😀

  • Bálint

   Miért Giroud góljánál mit csinált Ox? Azon túl hogy nézte 🙂

   • bacsi4

    a decemberi hónapra gondoltam, arra van most a szavazás

    • Bálint

     Jogos, bár igazából megtarthatnánk már most a januárit is (úgyis Iwobi nyer)

 • white__widow
  • titok84

   Egy kicsit sajnálom azért.

 • Balázs Kozó

  Mondjátok, hogy nem Coq kezd, hanem Xhaka-Rambo lesz a vėdők előtt..

  • white__widow

   sztem a boszmosz ellen nem hülyeség coq, howe tökös kis kombinatív focit tol nem fognak beállni

 • white__widow
  • white__widow

   a three or more elég “fáni”

   • Kolhicin

    Zelalemmel még meg is lenne, na.

 • white__widow
  • Attila Balla

   Ez viccesnek ígérkezik. Mustafi helyett Gabriellel ez egy ígéretes roncsderbi rémképét is felvillanthatta volna. És végül is Iwobi is jó volt 10-esben, de összességében ezt a kezdőt szívesebben láttam volna valamelyik possesion csapat ellen. Remélem, Elneny sérült vagy fáradt, különben nem értem, miért nincs padon sem (rotálás?? ugyan.)

   • Bálint

    Elutazott ANK-ra

   • white__widow

    remzi 10es iwobi jobbszellő

 • Mr. Dhoan

  Totálisan releváns kérdés: Mustafi és Xhaka szokott vajon albánul beszélgetni? 😮

 • Bálint

  Hectooor

 • Bill F Murray

  dzsízüsz micsoda védekezés volt ez

 • Kolhicin

  Nemár, Hector.

 • Sovy

  20 perc alatt halálra szopatjuk magunkat

 • Attila Balla

  oké, legalább innentől lehet az FA Cupra koncentrálni.

 • MrAcid

  Na, baszki, ez jól kezdődik.

 • Frimpong

  Bravó

 • Bálint

  Ilyenkor mi jár Xhaka fejében?

 • Mityu

  Jók vagyunk

 • Bálint

  Néha hihetetlen milyen burleszk estéket tudunk adni. Még összeomolhatna az Emirates egy földrengésben.

 • Mr. Dhoan

  Összeáll a Xhaka-Rambó tengely, Iwobi bemegy középre, Ox fel Coq le és nyertünk.
  Csak kár, hogy ehhez le kellett sérülnie Coq-nak

  • Attila Balla

   Hát, más kivitelezés nem nagyon merülhetett fel.

 • Charlie Mops

  Bazzeg még dolgozom, de mi a faszom történik a cudarmindenségit…????

 • Balázs Kozó

  Leírni sem merem, de TO nagyon hiányzik a csapatból.

 • Woolwich

  3 kapura lövésünk volt az első félidőben.
  Ebből 0, azaz nulla talált kaput.
  No comment…

 • Frimpong

  El fognak fáradni és fordítunk

 • BVick

  Ugy latom mar a munkenre gyurunk

  • Attila Balla

   Preston.

 • MrAcid

  Azt hiszem, én ezt a meccset most befejeztem.

 • Frimpong

  Boss is, hát kész

 • Mityu

  Nem igazán értem mit vár Wengus 0 rotációval, botrány az egész

 • white__widow

  wilshernek előrelépés howe és a boszmosz

  • Mr. Dhoan

   Lehoz egy full szezont és még meg is előznek minket. :/

   • white__widow

    lehet ez kéne

 • Bálint

  Visszanézve a 3. gólt, ugyan erre kapták a tizit.

 • Bill F Murray

  bazmeg 😀

  • Mr. Dhoan

   Kár, hogy egy ilyen meccsen lő egy ilyen szépet. 😀

  • Bálint

   5-7 lesz

 • Attila Balla

  Mellesleg Giroud ma is piszkosul hasznos.

 • Bill F Murray

  Bellerinnek messze legrosszabb meccse ez

 • Bálint

  Ramsey egyszer igazán eltalálhatná a labdát

  • Frimpong

   Isztambulban volt

 • Charlie Mops

  gecire elegem van abból, hogy szórjuk az indokolatlan pontokat, mint bolond molnár a lisztet.. kurvára kivagyok már.
  na hiszti vége..
  még talán…

  • Charlie Mops

   bazz

 • MrAcid

  Bazd meg, Giroud. 🙂

 • Kolhicin

  Giroud mi gólöröm 😀

 • Bálint

  92-ben elmegy a net (nem a stream) és most meg Giroud.
  Gyógyszert kéne szedni emiatt a csapat miatt olyan kedélyingadozást okoz 😀

 • white__widow

  szexik ezek a nagy visszatérések, de nekem a faszom kivan

 • Bill F Murray

  hehe 11x szorzóval fogadtam a döntetlent 3-1nél persze nem valami értelmes összeggel, de van bennem hit 😀

  • Frimpong

   Bakker, a félidőben megtettem, hogy nyerünk.

 • Frimpong

  Jók voltak a szögletek, mert legalább tudtam, hogy Ox a pályán van.

 • Charlie Mops

  most nemtom, egy kicsit jobb így de azért mégis basszameg.. asszem iszom még

  • BVick

   A Chivas volt a legjobb a felso polcon, pultos szerint a szilveszter utani elso kedden azert ritka az ilyen hulye. Mondtam hogy probalna egyszer ugy igazan elkapni az Arse szurkoloi erzest, nem lepodne meg ilyesmiken.

 • Bálint

  És mi lesz még itt, ha visszatér Welbeck..

 • Woolwich

  2 sima clean sheet után sikerült 3-at kapni a Bournemouthtól.
  Csak egy laza 70 perc előnyt adtunk nekik…
  Utána nagy nehezen kiegyenlítünk, majd mikor hátra van még 4 perc, Giroud nekiáll ünnepelni, mintha zsebben lenne a meccs.
  Szép ez a comeback, a sky kommentátorainak is tetszett, de én akkor is azt látom, hogy buktunk 2 pontot.

  • kit érdekel a két pont? pont most úsztunk el bajnokságban, már csak ismét a top4 versenyfutás maradt részünkre. faszom!!

  • Mityu

   A gólöröm még csak hagyján, nekem inkább az volt idegesítő, hogy a hosszabbítás 6 percéből 1-et birtokoltunk, és ahelyett, hogy felmentünk volna, azt is eltököltük hátul. Amikor pedig előttünk 13-as győzelmi sorozatban vannak és a riválisok sorra hozzák a meccseket, persze, hogy a vesztett pontok jobban fájnak, szép volt ez, csak az 1 pont nagyon kevéske így.

 • BVick

  Egyebkent meg ertem en hogy sovanyak es tompak voltunk az elso felesben (konkretan ket egyeni hibabol kaptunk ket golt, amikbol pl. Xhaka-e kimondottan frusztralo), de azert mondjuk mar ki, hogy a harmadik goluknal nem tudom mi a szart nezett a rigo. Persze nem volt akkora hiszti belole, mert abban a pillanatban ugy festett hogy igy is ugy is fust a meccsnek, de azert lassuk be, vegeredmenyben ordenare modon elvette a gyozelmunk, mostanra kamatostul visszafizettuk az ev eleji par meccs alat tapasztalt szolid szimpatiajat a biroi karnak..

  • bacsi4

   azért Bellerin behátrálása a félpályán is megér egy misét Mustafi technikai faultja után,ami után a támadó így tovább tudta hozni a labdát és indítani a második gól elott,ami után jott a Xhaka szabálytalansága. Ha ott Hector nem hátrál hanem tisztáz,amit nagyon simán megtehetett volna akkor nincs a 11es,hanem egy szabadrúgás a félpályán.

   • BVick

    Igen, ertelmezhetetlen volt. Az jutott eszembe, hogy lehet reflexbol nem mert faultolni, nehogy visszafujjak Mustafinak sargaval.. Na igy aztan nagyot nyertunk.

 • white__widow
  • ZERO_L

   ezt már a CP elleni meccsen is megfigyelhető volt, nem volt egy túl izgalmas találkozó így simán ki lehetett szúrni

   egyre jobban frusztrált, viszont azt is látni, hogy most már többször túlvállalja magát, amivel görcsössé válik a játéka, ami tovább növeli a frusztrációját, hatalmas comebacket kell véghezvinni a szezon hátralévő részében, hogy bármilyen realitása legyen a hosszabbításának

   • Mityu

    szerintem ebben most az is benne volt, hogy pörölt a sporival, amiért nem engedte végig a támadást, hanem lefújta a felívelés közben, de aztán ki tudja

    • ZERO_L

     vannak felvételek, hogy konkrétan le “fuck off”ozza a társát…

     nyilván ez benne van a fociban, nem kell nagy ügyet csinálni belőle, akkor lesz baj, ha valaki ezt magára veszi és nem a jobb teljesítményre sarkalja

 • white__widow

  trollsene kollégával mi van? régen láttam

  • Frimpong

   FB bezárta valahová, és készítenek egy közös nagy OUT posztot.

   • white__widow

    köszi bro’

 • Sovy

  https://twitter.com/andremar655/status/816406854112870400

  Hihetetlen ez a pali, nélküle ez se jöhetett volna össze, az ő gólja után gondolta kb úgy mindenki, hogy ebből még lehet akármi is, nálam ő volt a MOTM már csak a hozzáállása miatt.

 • Mityu

  NSO: A Sky Sports értesülései szerint az Arsenal negyvennyolc órán belül bejelenti az angol hetedosztályú (Non League Premier) Hednesford Town játékosának, Cohen Bramallnak a szerződtetését. Az angol forrás úgy értesült, hogy az Arsenal 40 ezer fontot fizet Bramallért, aki karácsony óta vett részt próbajátékon az „ágyúsoknál”. A 20 esztendős balhátvéd – aki már átesett az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon – két és fél éves szerződést ír alá új csapatával.

  • Balázs Kozó

   U23-ba.