Eldöntetlen maradt a londoni állóháború (Chelsea-Arsenal 0-0)

Arséne Wenger megígérte, és betartotta a szavát. Az Arsenal a 2017/18-as szezonnak abban a 3-4-2-1-es rendszerben vágott neki amellyel az előző idényt sikerrel és egy FA kupa győzelemmel tudta zárni, de az eddig lejátszott meccsek szinte mindegyike megmutatta, hogy bizony ennek is bőven megvannak a maga gyenge pontjai, és a megfelelő típusú játékosok nélkül -ahogy szinte minden Wenger által elképzelt rendszer – kártyavárként omlik össze. Ennek eredményeképp az idén eddig lejátszott hét tétmeccsből csupán kettő olyan akadt, amikor az összecsapása valamely szakaszában ne váltott volna 4-2-3-1-re vagy 4-2-4-re az Arsenal edzője. A két kivétel a Bournemouth ellen 3-0-ra megnyert bajnoki, illetve a Chelsea elleni 1-1-re végződő Community Shield meccs jelenti.

Antonio Conte tavaly az Arsenal elleni zakó után váltott szintén 3-4-2-1-re, amivel igába is hajtotta az egész ligát, de a azon a három meccsen amelyen Wenger hasonló szisztémában pályára lépő csapatával kellett szembenéznie ezidáig mindannyiszor győzelem nélkül maradt. Bár alapvetően Conténak jobban kéne ismernie a rendszer adta lehetőségeket, Wenger eddig mindannyiszor remekül alkalmazkodott az ellenfeléhez. Ez nem történt másképp a két csapat vasárnapi mérkőzésén sem, ahol London északi és déli fele nemes egyszerűséggel kioltotta egymást.

Ahogy várható volt, a Chelsea és az Arsenal is a megszokott 3-4-2-1-es formációban lépett pályára, de ami még fontosabb, a mérkőzéshez tervezett stratégiájuk is szinte hajszálpontosan azonos volt. Védekezésben mindkét csapat nagyon erősen ember orientált volt, és már az ellenkező térfélen próbálták nyomás alá helyezni a másik együttest. Ebből adódóan rengeteg párharc alakult ki a pályán az azonos poszton szereplő játékosok között.

A két csapat letámadási sémája teljesen megegyezik. A támadók vagy letámadják az ellenfél védőit, vagy a passzsávot zárják a középpályások elől, miközben a labdához közeli középpályás leköveti az ellenfél azonos poszton szereplő emberét. Ugyanez a szárnyvédők esetében is fennáll.

Védekezésben tehát hajszálpontosan ugyanazt játszotta a két csapat, a védelmek feltörésében viszont már más megoldásokat alkalmaztak. Conte valószínűleg jól felkészült az ellenfélből, és igyekezett kihasználni az Arsenal védelme és középpályás sora között rendszeresen megjelenő nagy területet, így középpályás elmozgásokkal próbált helyet nyitni a vonalak között mozgó Williannak és Pedrónak, illetve az esetenként visszalépő Moratának, akinek a lekészítései után lendületből vezethettek volna támadást a Kékek. Az Arsenal proaktív védői azonban szinte piócaként tapadtak az emberükre, és akár egészen mélyre is követték az ellenfelet, ezzel nagyon kicsi helyet és kevés időt hagyva a pontos építkezésre.

Az Arsenal ezzel szemben a pálya közepén igyekezett fölénybe kerülni, ami miatt az első félidő nagy részében irányítani is tudták a meccset. A kulcsszerepet itt Iwobi pozíciója jelentette, aki a támadásépítés során egészen mélyen helyezkedett, és harmadik középpályásként funkcionálva segített létszámfölényt kialakítani Kantéval és Fabregasszal szemben.

Iwobi a félpályánál helyezkedik, ezzel három fősre bővítve az Arsenal középpályás sorát, létszámfölényt kialakítva a Chelsea két belső emberével szemben. Bár a Chelsea védői is proaktívan léptek fel az Arsenal támadóival szemben, ilyen messzire a társainak jóval lassabb Cahill sem próbált merészkedni. 

Amikor az egymással szemben álló csapatok stratégiája ennyire hasonló, olyankor általában egy-egy hiba vagy egyéni megoldás mozdíthatja egyik vagy másik oldalra a mérleg nyelvét. Nézzünk meg tehát mindkét oldalnál ilyen helyzeteket.

Koscielny egészen a félpályáig előrehúzódott egy fejpárbaj során, amit ugyan megnyert, de a labda rossz helyre került. A képen látjuk, hogy Monreal és Mustafi is szorosan fogja az emberét, Koscielny viszont nem ér vissza időben a pozíciójába, így Fabregas indítani tudja az üres területbe beinduló Pedrót.

A Chelsea egészen a saját kapujáig kergeti vissza az Arsenalt, ahol viszont Petr Cech egy pimasz csellel átveri az őt megtámadó Moratát. Ezzel máris elcsúszott a hazai csapat védekezése, hiszen Mustafi így szabadon marad, és bőven van helye, és ideje is arra, hogy felnézzen és pontos labdával indítson támadást aminek a végén Welbeck fejel a kapu mellé.

A félidőben Conte jól reagált a helyzetre, és bár kényszerű okokból, de Pedro helyére Bakayoko érkezett, Fabregas pedig egy sorral feljebb húzódott. Így egy fizikálisan rendkívül erős, védekezésben jól használható játékos váltotta a labda nélkül sokkal passzívabb korábbi Arsenal kapitányt, aminek következtében már közel sem tudtak az Ágyúsok átmasírozni a pálya közepén, amit a második félidőben elért nulla kapura lövésük is megmutat.

Fontos még beszélni Wenger döntéseiről, már ami a csapat összeállítását illeti. Iwobi a legtermészetesebb helyettese a sérült Özilnek, így az ő csapatba kerülése teljesen egyértelmű volt, de Welbeck kezdőbe kerülése már egy érdekesebb döntés. Emögött nyilván ott van az is, hogy Sanchez még közel sincs 100%-os állapotban, ez a Köln elleni meccsen is nagyon szembetűnő volt a gólja ellenére is. Másrészt Welbeck taktikailag rendkívül fegyelmezett, sokoldalú játékos, akinek a védő munkája parádés volt egészen a lecseréléséig. Remélhetőleg nem kell majd túl sok időt kihagynia az újabb sérülése miatt, mert bár sokszor nem látványosak az erényei, de a fentebb említett erényei miatt egy rendkívül értékes tagja a keretnek. Nem véletlenül kelt ki korábban José Mourinho is amiatt, hogy még a Van Gaal érában megvált tőle a Manchester United. A portugál ugyanis imádja az ilyen játékosokat.

A meccs embere címet Aaron Ramsey kapta, méghozzá megérdemelten. Sokkal fegyelmezettebben játszott, mint a korábbi mérkőzéseken, Xhakával párban pedig remekül oldották meg a középpályás védekezést. Ezzel együtt pedig még mindig ő járt legközelebb a győztes gólt megszerzéséhez is.

Bár a Chelsea ebben a formában ismét kellemesebb ellenfél volt annak az Arsenalnak amely leginkább a nagy tempót diktáló, rendkívül agresszív letámadást alkalmazó csapatok ellen szokott szenvedni (khm Liverpool, khm Tottenham…), mégis muszáj őket megdicsérni, mert a gól nélküli döntetlen ellenére is a szezon eddigi legérettebb teljesítményét sikerült letenni az asztalra.


 • ZERO_L

  azért bennem ma felvetődött a kérdés, hogy Özillel is sikerült volna-e ennyire kompakt meccset játszani (ez a szerződés hosszabbítás előtt nem ártana ha kiderülne)
  és itt most nem a futómennyiségére gondolok vagy hasonlók
  az nem vitás, hogy a playmaker ability baromira hiányzott a csapatból, mégis az érzésem, hogy Rambo-Xhaka kapcsolat kibontakozásához egy Iwobi jobban illene (mondjuk ha rendesen fejlődött volna és nem reked meg fél évig)

  • white__widow

   miért “rekedt meg”? szerintem leszámítva a köln meccset elég stabilan és jól játszott, csak a formáció váltás (sic!) után nem igazán fért be, mert wenger a dísznémetet preferálja

   • ZERO_L

    állítólag a múlt szezon közepén volt vmi magánéleti problémája és ezért visszaesett a teljesítménye edzéseken, vagy legalábbis ez a “fedő story”

    két évvel ezelőtti szezon végén és a tavalyi szezon elején szerintem sokkal jobb volt, agresszívabb volt előrefelé, jobban be volt vonva a játékba (most kicsit úgy érzem, hogy nem vállalkozik eléggé, talán nincs meg az önbizalma, nem tudom)
    nem azt mondom, hogy rossz lenne, csak neki már lassan a kezdő posztért kéne harcolnia, ha nem is Özil helyéért (mert szerintem irányítóként nincs meg a skill setje), de ott van Welbeck-é, én csak attól tartok, hogy ez a lassú fejlődés majd a szokásos TO-Ox vonalon fog elindulni, ami tudjuk jól hova vezet

    • white__widow

     Ja lehet, en mondjuk jobban preferálom mint ozilt, de ez reszben inkabb a saját emocioim miatt, reszben meg azert mert a 343ban az iranyito szerepkor kevesbe ertelmezheto

   • titok84

    Emlékeim szerint Iwobi már a váltás előtt sem hozta az év eleji remek formáját.

  • Védekezésben Özil is hozta volna ugyanazt, mint Iwobi. Neki a passzsávokat kellett elsősorban zárnia, nem 50 métereket sprintelnie vissza, mint amikor eszetlenül szétszakad a csapatunk, aztán az irányítót lehet bűnbakként megtalálni.

   • ZERO_L

    ez elméletben rendben van, de valamiért eddig még sem ez a szervezettség volt ránk jellemző (főleg!) az idegenbeli rangadókon

    nem akarom egy személyben Özilre hárítani a problémát, mert nélküle is voltak elképzelés nélküli meccseink, de leszámítva az 1-2 otthoni rangadót (Mu, Cfc) nem nagyon emlékszem, hogy vele ennyire tudatos taktikát alkalmaztunk volna

    szélsőségesen fogalmazva, olyan érzete van ennek mintha az lenne a terv, hogy ha Özil fent van akkor van a “majd megoldják skillből”, amikor nincs akkor meg jobb ha le vannak osztva a szerepek, aztán lehet AW-t csak megszállta az isteni sugallat szombat este és hasonlót a köv 15 meccsen nem látunk…

    • titok84

     Ha Özilt értékelnéd, mindig nézd meg a statokat. Vb-t is úgy nyert, hogy még a német közönség is fújolta, miközben elképesztő számai voltak. Nem mindig látványos, amit csinál, de legtöbbször hasznos. CR-ről sose gondolnánk, hogy keveset fut, aztán múltkor sikerült a bíró mögött végeznie…

     • ZERO_L

      én nem Özilt kritizálom, tisztában vagyok az erényeivel

      csak a vele és nélküle mutatott játékfelfogás baromira ellentétes, ami számomra furcsa

     • penito

      én inkább úgy fogalmaznánk, hogy egy edzőnek nagyon sokat kell dolgoznia azon, hogy Özil védekezésbeli hiányosságait kipótolja, és ezt Wenger nem mindig végzi el.

  • Auréliano Buendia ezredes
   • pataKi[ng]_49

    Ezt az a baj a sok csicska oldal aki állandóan fikázza Özilt ezt nem látja(igen engem idegesítenek ezek az oldalak,mert Özil nekem személyes kedvencem a csapatban), ha nem megy a csapatnak,ő van elővéve meg rá van kenve minden szinte,hogy nem hajt eléggé, középpályán 0 stb..
    Ezért is lepett meg Gerrard nyilatkozata, legalább neki lenne kicsit mélyebb rálátása a dolgokra,nem hinném,hogy sokat várok el tőle.De ő is faszságokat beszélt, azt hiszem a Stoke elleni meccs után volt, mikor azt emelte ki a meccs után,hogy Özil nem hajt eléggé.

    • Auréliano Buendia ezredes

     De van aki komolyan elhiszi, hogy egy játékos világbajnok, spanyol bajnok és világsztár lesz, ha lusta és nem hajt? Teljesen irreális.

 • titok84

  Welbecknél azért ne hallgassuk el, hogy a szurkolók (én is) mindig is bírták a hozzáállását, a fizikai adottságait, a lelkesedését. De nem elég ügyes a labdával, és a legkevésbé veszélyes a kapura. (Pontatlanok a befejezései.)
  Az előbbiek miatt én sokkal jobban bírom, mint TO-t.

  • BVick

   Jo, mondjuk a lec nincs magasan, kb Debuchy-t birjuk kevesbe, de aztan nincs is tobb

 • white__widow

  Az alábbi ki mennyit fut/hajt vitához csak annyit, h szerintem a futómennyiség alapértelmezetten nem olyan sokatmondó és így önmagában nem is szabad messzemenő következtetéseket levonni belőlük. A lentebb belinkelt táblázatban elég csak megnézni, h koscielny belső védőként (!) többet fut mint mondjuk bellerin akinek azért szárnyvédőként pozicionálisan/elméletileg többet kéne futnia vagy hol van remzi, a walesi tüdő, aki b2b-ként még a táblázatra sem került fel. A statisztikákat is nyilván óvatosan illik kezelni, mert hol vannak olyan statisztikák ahol pl azt mérik, h ki, és milyen jól zárja passzsávokat, vagy éppen mennyire jól presszingel vagy “olvassa játékot”, egy-egy támadás-védekezés során, hogy tud “elvinni” labda nélkül 1-2 védőt segítve a labdás embert stb…. Önmagukban ezek nem jelentenek semmit, nem lehet függetleníteni az adott rendszertől (az mennyire kötött vagy kötetlen), felállástól (4231-343 vagy 3421) taktikától. Özil szerintem “klasszikus” pmként leginkább 4231ben funkcionál a legjobban, Iwobi meg inkább wpmként 3421ben – már amikor megy neki. Én ebben a témakörben inkább @Zero_L:disqus-val értek egyet, azaz 3421ben iwobi hasznosabb és fegyelmezettebb özilnél. Amúgy a 21 éves niga a mérhető (és sztem nem mérhető) védekezés statisztikai elemeiben (mittomén: intercept, aerial duels, blocks, clearencesm tackles won, stb…) a tavalyi szezont nézve simán veri a németet és ő még fejlődhet ugye. Jobb híján érdemes erre megnézni a quawka comp mátrixát 90 perces metrikus opta adatokban lévén iwo kb fele annyit játszott mint özil…

  • Woolwich

   Alapvetően egyetértek a fentiekkel, csak egy apró problémánk van: Özilnek szezon végén lejár a szerződése és az öreg még mindig bízik benne, hogy alá fog írni.
   Ennek érdekében pedig – ahogy Ox is az utolsó hónapjaiban – amikor egészséges lesz játszani is fog.
   Ájwobi szerintem megkapja az EL-t + a kupákban is bizonyíthat majd.

   • white__widow

    a magam részéről nem bánom ha elmegy, az sem véletlen h nem kapkodnak érte a nyáron, nem volt akkora felhajtás mint sanchez körül. Nyilván benne van h a klasszikus irányítók kezdenek kikopni/kikoptak a mai fociból, de a faszom fizetne ezeknek 300 k/w-ket. Ahogy írtam is, ha nem lesz atom akkor én inkább preferálnám a saját fiatal játékosainkat nelson, iwobi, m-niles, stb…sokkal jobban tudok ezzel a azonosulni

    • Auréliano Buendia ezredes

     Hát nem tudom, én annyira nem örülnék, ha megint az ilyen csodagyerekekre építenénk a csapatot. Láttuk már, nem jött be.

     Nekem Özil nagy kedvencem, soha nem tagadtam, és sztem egy normális rendszernek simán el kéne bírnia, hogy védekezésben esetleg gyengébb, mint Iwobi. A német válogatott is gond nélkül elbírja.

     A futómennyiséget nem azért linkeltem be, mert az alapján kéne megítélni bárki teljesítményét úgy an-block, de azt azért elég világosan megmutatja, hogy Özil kurva sokat dolgozik és hajt egy meccsen – minden ellentétes urban legenddel szemben.

     • white__widow

      amig az oreg a manager en inkabb eroltetnem wonderkideket es nem baj ha nincs ebben konszenzus, ez csak a sajat velemenyem. Amugy meg most sem az a legnagyobb problemank h ozil vagy iwobi a faszabb playa, mar egyebkent az osszehasonlitas is kicsit santit

     • ARSNL

      “Ozil is an exceptional quarterback. Game demands more. If it didn’t, someone would have snapped him up from a failing Arsenal.”

     • Auréliano Buendia ezredes

      Tehát nálunk Sanchez az egyetlen valamire való játékos? Mert se Kost, se Xhakat, se Giroud-t, se Ramseyt, se Bellerint nem akarta senki kimenekíteni a hanyatló Arsenalból.

      Miért fizetne érte bárki most, ha egy év múlva ingyen, 3 hónap múlva bagóért viheti?

     • Attila Kovács

      Szerinted melyik klub fog lecsapni rá?

     • Auréliano Buendia ezredes

      Remélem senki, de szerintem Németországból lesznek kérői.

     • ARSNL

      Azért fizethettek volna amiért pl. Alexisért is a City. Ha jövő nyáron kikerül a piacra ingyen sokkal több vetélytársa lehet az adott klubnak. Özillel kapcsolatban talán a Fener vetődött fel, de komolyabb érdeklődést ők sem mutattak.
      Egyébként a felsoroltak közül Koscielny-t a Bayern két átigazolási szezonban is megkörnyékezte a Guardiola-érában, Giroud esete viszonylag friss, idén nyári sztori, Bellerin szintúgy, szóval vannak még játékosaink, akik piacképesek Alexisen kívül is.

 • changemynamekukac
 • Frimpong

  A lenti Özil kérdéshez: szerintem maradni fog, mert egy kibaszott partyarc. Csak olyan városba fog menni ahol bazi nagy élet van és jó a csapat. Ebből a szempontból a német csapatok felejtősek, mert vagy szar a foci (Berlin), vagy nincs élet (Dortmund, Schalke), vagy nem kell ( Bayern) , a nagy spanyolokba nem ö kell. Így marad London, esetleg valamelyik milánói csapat kavarhat be.

  • changemynamekukac

   Schalke a nevelőegyesület és Brémában is lehúzott egy kis időt. Szóval hiába party arc, ez szerintem nem szempont. Tőlünk is felpattant repülőre mikor sérült volt és verette Berlinben.

   • Frimpong

    Szerintem nagyon is, de ez hit kérdés, azon meg kár vitatkozni.

 • Trollséne