Taktikai elemzés

Hétfő este az Arsenal idegenben győzte le 2-1-re a Bournemouth-t, ezzel pedig továbbjutott az FA-kupa nyolcaddöntőjébe, ahol az egykor szebb napokat is megélt, jelenleg pedig a harmadosztályban sínylődő Portsmouth vár majd rá. Az Ágyúsok az elmúlt hetekből már ismerős mintát követtek Eddie Howe csapata ellen, vagyis 30-35 perc kifejezetten magabiztos játékot, látványos és strukturált labdajáratást követően az ellenfél nyomásának fokozódásával folyamatosan szorultak vissza a saját térfelükre. Mikel Arteta komoly erényei közé tartozik, hogy a rendszerszinten nagyon jól működő játékot a csapata akkor is meg tudja valósítani, ha az ellenfél agresszíven, már magasan megkezdi a letámadást.

Ebben a bejegyzésben viszont most nem erről lesz szó, hanem arról a bizonyos első fél óráról, amelynek szinte rögtön az elején az Arsenal Saka révén rúgott egy olyan gólt, amelyet 22 átadás, és az ellenfél folyamatos, türelmes mozgatása előzte meg. Erről a gólról ebben a videóban láthattuk egy rövid elemzést, itt pedig azzal a tökéletesen megkoreografált találattal fogunk foglalkozni, amit Eddie Nketiah szerezett.

Az Arsenal ezúttal is 4-2-3-1-es formációban kezdett, de ahogy az elmúlt hetekben ezt megszokhattunk, Xhaka gyakran visszalép a bal oldali félterületbe harmadik középső védőnek, felszabadítva ezzel Sakát a bal szélen. Mivel a Bournemouth 4-4-2-ben védekezett, ezért a labda megjáratása és a hazaiak csatárainak tolódása miatt Xhakának vagy Mustafinak általában elég szabad területe maradt, hogy feljebb lépjenek a labdával a középpályára, és ez történt a második gólt megelőző akció elején is.

A labda Xhaka, valamint Sokratis érintésével került Mustafihoz, aki elől a Bournemouth igyekszik elvenni Fraser helyezkedésével a visszapassz lehetőségét Sokratis felé, Solanke pedig Guendouzit a fedezőárnyékában tartva támad le. Viszont mivel a három védős eseti formációnak köszönhetően Mustafi közelebb helyezkedik a pálya széléhez, Solanke nem ér ki rá időben, és a német játékos meg tud indulni az előtte lévő üres területbe.

Willock a jobb oldali félterületben helyezkedik, Gosling pedig tesz néhány lépést ebbe az irányba, hogy blokkolni tudja a passzsávot a középpályás előtt. Ezzel viszont megnyílik a lehetőség egy felpasszra Nketiah-nak, aki a védővonalból visszalépve kimozgatja a helyéről Steve Cookot, a Bournemouth jobb oldali középhátvédjét.

Nketiah azonnal, egy érintésből lekészíti a labdát Willocknak, a Bournemouth pedig hatalmas bajba kerül. Martinelli a bal oldalról befelé mozog a kilépő Cook helyére, ezzel pedig szabad területet nyit a felfutó Sakának, akinek Willock azonnal ki is dobja a labdát.

Mivel Saka teljesen szabadon maradt a bal oldalon, ezért Smithnek le kell válnia Martinelliről, hogy kiléphessen a balhátvédre. Mivel Cookot korábban Nketiah egy jól időzített visszalépéssel kimozgatta a pozíciójából, ezért a rövid kapufa felé mozgó Martinellire beljebb kell lépnie a bal oldali középhátvéd Akénak. A Bournemouth védelme teljesen elcsúszott, így pedig az immár a kapu elé érkező Nketiah teljesen üresen marad, és Saka centerezése után senkitől sem zavartatva fejezheti be az akciót.